1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Różnica między Shure SM57 a SM58

Dyskusja w dziale 'Gitara - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez Gregor, 29 Marzec 2011.

1. Gregor Użytkownik

witam

w tej chwili nagrywam gitary przez sm58 podpietego do preampu isa one.
    Zastanawiam się czy inwestować w Sm57
    Czy jest sens tego zakupu. (parametry sm58 i 57 są bardzo podobne)

pozdrawiam
  2. Luke Audio Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator Dzwieku
    DAW:
    Pro Tools, Pyramix
    sam sobie juz odpowiedziales na to pytanie....

odkrec grilla z SM58 i bedziesz mial bardzo zblizony efekt do SM57.

Ale jezeli nagrywasz tylko instrumenty i zadnych wokali to w sumie czemu odrazu nie kupiles SM57? albo sprzedaj SM58 i kup sobie SM57.

Pozatym najbardziej pamietne vocale powstaly takze na SM57 ( Bono na przyklad ;) ) - plotka glosi ze kto nie umie spiewac, spiewa w SM57 ;)
  3. Gregor Użytkownik

SM58 nie sprzedam, bo nie jest mój (moge z niego korzystać kiedy zechcę).
    wokale nagrywam do rode nt1, pomimo ze nie jest to najlepszy mikrofon do wokali to i tak lepszy niz kazdy inny dynamik

dzieki za odpowiedz
    pozdrawiam
  4. masterofphysicalchemistry Aktywny Użytkownik

z tym stwierdzeniem akurat bylbym ostrozny ;)
  5. oses Użytkownik

Nie jest powiedziane ze nawet najlepszy pojemnik jest lepszy do nagrania wokalu niz dynamik. Czesto zdarza sie, ze lepszy niby pojemnik siedzi gorzej danemu wokaliscie niz gorszy pojemnik lub dynamik np. sm7, re20 czy nawet sm 57. Wszystko jest kwestia doboru mikrofonu do wokalisty typu nagrywanego wokalu, rodzaju muzyki, preampu do ktorego podlaczymy mikrofon itd itp. Gregor sprobuj rockowy wokal nagrac na dynamika i pojemnosc za jednym podejsciem i porownaj czy aby napewno pojemnosc jest lepsza. Wcale nie musi tak byc. Nie przejmuj sie tym, ze dla niektorych nagrywanie w studio wokali na dynamika to totalna amatorka. Wielu najwiekszych realizatorow jak nie wiekszosc czesto wybiera wokaliscie wlasnie dynamika lub wstege, a nie pojemnik. Eksperymenty to jest to co mi lekarz przepisal :)
  6. lampek Użytkownik

Zawód:
    Chyba realizator dźwięku/producent muzyczny
    DAW:
    Samplitude

O chłopie to pojechałeś..., ja bym tak nie szalał...!:)
  7. Gregor Użytkownik

oj łapiecie mnie za słówka:)
    oczywiscie, że są sytuacje gdy dynamik jest lepszy. ale mi chodzi o normalnie (czytaj: w 99% moich nagraniach)
    dynamik jest gorszy
    dynamika uzylem tylko raz gdy klient zazyczyl sobie aby calość brzmiała jak "kapela weselna"
    wtedy to glos ze starego dynamicznego sennheisera idealnie wkomponował się w gotowy podkład ze starego
    korga, którego brzmienia trąciły myszką

pozdrawiam

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. shure sm57

,
  2. sm57

,
  3. sm 57

,
  4. shure sm57 forum,
  5. shure sm57 sprzedam,