1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Pytanie odnosnie nagrania bębnów za pomocą jednego pojemnika

Dyskusja w dziale 'Bębny - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez matey23, 18 Wrzesień 2010.

1. matey23 Użytkownik

Zawód:
    Student
    DAW:
    Logic, Reaper
    Witam, nigdy nie nagrywałem perkusji. Stanąłem przed zadaniem nagrania perkusji do jednego kawałka, który ma być jednoczesnie klipem filmowym. Niestety do tej pory nagrywalem i miksowalem wokale. Czy jest jakikolwiek sens nagrania bebnów za pomocą jednego mikrofonu pojemnościowego. Dokładnie jest do Rode NT-1a. Moglibyście mi podpowiedzieć, gdzie jest najkorzystniej ustawić mikrofon, żeby zebrało mi jak najwięcej wszystkiego, a nie same blachy albo sam werbel? Z tego co wiem blachy są dość ciemne. Będzie to kawałek lekko rockowy. Dokładnie cover Train'a - Drops of Jupiter. Chcę to potem edytować w drumagogu. Przynajmniej tak planuje ;) Jest to do uzytku prywatnego, chce jednak wykonać to nagranie w pełni swoich możliwości.
    Mateusz
  2. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    plan fatalny, potrafie sobie wyobrazic efekt brzmieniowy jako cos okoropnego... zwlaszcza z tym szalonym planem uzycia drumagoga
    nagraj bebny w studio pod okiem doswiadczonego inzyniera nagran - wyjdzie duzo taniej
    z jednego mikrofonu w najlepszym wypadku bedziesz mial bebny gorsze niz w kawalku "wszyscy muzycy to wojownicy"

drumagog sluzy do drum replacementu pojedynczych sladow z bliskich ujec mikrofonowych stopy, werbla, tomow...
  3. matey23 Użytkownik

Zawód:
    Student
    DAW:
    Logic, Reaper
    Zdaję sobie sprawę z tego, że plan fatalny i wiem do czego służy drumagog, to jest jedynie dla kolegi, teraz jeszcze przed rokiem akademickim jestem poza Wrocławiem w dużo mniejszym mieście gdzie nie ma studia. Chłopak też dopiero gra rok, powiem szczerze, że po prostu chciał się nagrać na kamerkę ;-) Mikrofonów do perkusji nie mam, chciałem po prostu nagrac mu to troche lepiej niż przeciętny mikrofon w kamerze z ktorego byłby szum.
    Rozumiem, że nawet nie kłopotac się z tymi bebnami ;)

Btw.. odnośnie tej piosenki Maleńczuka jak lubie rock, tak ta piosenka do mnie konkretnie nie przemawia, z taki Eagle Greyhound - shotgun to coś pięknego.
  4. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    To nie jest piosenka Malenczuka...

Co do bebnow - wez pierwszy lepszy mikrofon i poszukaj jego optymalnej pozycji do tego nagrania.
  5. Fasol Użytkownik

ja robiłem kiedyś taki numer na sm57 - nie wyszło tak ostatnio :) btw - fajne masz wytłoczki po jajkach za swoimi plecami :)
  6. matey23 Użytkownik

Zawód:
    Student
    DAW:
    Logic, Reaper
    No nic, będziemy próbować, dzięki za pomoc.
    A co do tej piosenki to czyja ona jest? Słyszałem ją tylko w wykonaniu Maleńczuka.

Madboy: Wytłoczki są własnie tam gdzie mu te bebny stoją, nie moja robota, zrobił niech ma, ale nic mu to nie pomaga ;) Muzyka jest moim wielkim hobby juz od podstawówki i szkoły muzycznej, zawodowca nigdy ze mnie nie będzie, ale sprawa mi to wiele radochy i niech tak zostanie ;)
  7. Oskar Frydrych Użytkownik

Zawód:
    student
    DAW:
    Pro Tools
    spróbuj postawić mikrofon na wysokości prawego kolana tuż obok, wyceluj go w sufit, podobno się w miarę sprawdza, sam jestem ciekaw efektu:) Tą metodę kiedyś polecił mi Andrzej Karp
  8. matey23 Użytkownik

Zawód:
    Student
    DAW:
    Logic, Reaper
    O widzisz:D tak siedziałem po nocach z nadzieją ze może ktoś coś naskrobie i sie udało;)
    Z pewnością dodam nagranie jutro, pewnie dla nie których będzie to z cyklu "dla osób o mocnych nerwach",
    ale jak sie nie ma co sie lubi to...
    Dobranoc i dziękuje;)
  9. bartoszchmielewski Użytkownik

Dla przykładu załączam nagranie z koncertu mojej kapeli jazzowej z przed ładnych paru lat. Nagraliśmy to na dwa tracki na koncercie w klubie. Perkusja była brana z pojemnika wielkomembranowego z odległości około metra przed zestawem na wysokości tomów. Tak wyszło więc może Ci to coś nakreśli czego się możesz spodziewać. Pozdrawiam

Załączone Pliki:

10. matey23 Użytkownik

Zawód:
    Student
    DAW:
    Logic, Reaper
    Więc "coś" tam nagraliśmy, z dwoja złego wybrałem jednak metode Oskara. Wydaje dawac bardziej zadowalający efekt, chociaż i tak daleko temu wszystkiemu do ideału. Umieszczenie mikrofonu przed centralką dawało blade brzmienie. Za dużo było w nim blach a za mało werbla. Ja swoje zadanie spełniłem, Wam dziękuję za pomoc i wskazówki ;) W załączniku nagranie o które prosił Oskar.
    http://www.sendspace.com/file/rxzc2i
  11. Tasiorowski Stały Użytkownik

Z tego co wiem, to nazwa "OVERHEAD" wzięła się stąd, iż w pionierskich czasach nagrywano bębny na jeden mikrofon, wiszący nad głową bębniarza. Wydaje mi się, że w naprawdę sensownym pomieszczeniu, dobry bębniarz za dobrym zestawem, mógłby zabrzmieć nieźle. Oczywiście edytowalność żadna, ewentualnie loopowanie poprawnych partii, ale w rockowym, mocno "wypompowanym" kawałku może się to okazać za mało. Istnieje sensowna opcja jak Glyn Johns - czyli minimum 3 mikrofony ( jeśli jesteś w stanie wypożyczyć ) - ale tutaj też mega istotne jest pomieszczenie i bębniarz. Pozdrawiam
  12. pi_ Aktywny Użytkownik

widzialem kiedys audio masterclass z abbey road na video, w dziale z nagrywaniem bebnow byly prezentowane rozne techniki mikrofonowe,
    8x mic, Glyn Johns, Recorderman, oraz techniki jedno mikrofonowe, pomijajac zastosowanie poszczegolnych brzmien do nagran, najwieksze wrazenie zrobilo na mnie brzmienie
    na jeden mikrofon ustawiony okolo 1m przed zestawem troszke wyzej niz glowa perkusisty, nie bez znaczenia pewnie bylo ze byl to mikrofon U47,
    C414 w tym samym miejscu juz nie robil takiego wrazenia,
  13. matey23 Użytkownik

Zawód:
    Student
    DAW:
    Logic, Reaper
    Problemem w nagraniu było właśnie pomieszczenie, bo jest ono całkiem spore i przy nagrywaniu overhead pojawiał się niemiły pogłos zwłaszcza werbla.
    Sprawa w sumie już zamknięta, bo co miało być nagrane, zostało nagrane, trzymając mikrofon właśnie obok prawego kolana.
    Pogłos wtedy bym najmniejszy a cały zestaw był najlepiej słyszalny.
  14. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Kolano to całkiem fajna technika... też byłem pod wrażeniem gdy pierwszy raz usłyszałem sygnał z tak ustawionego mika... każdy element zestawu w idealnej proporcji... przy normalnych nagrywkach fajnie można nim uzupełnić środek panoramy bębnów, lub wykorzystać do stworzenia ciekawych efektów w miksie...
  15. JoachimK moderator globalny

... no i zauważcie świętą prawdę od lat - bardzo często okazuje się, iż mikrofon komunikacyjny postawiony byle jak gdzieś koło paszczy bębniarza, byle jaki shure, ma nierzadko dobre brzmienie całości - o czymś to świadczy :]

p.s. matey23:
    1. to co podesłałeś, jest przede wszystkim krzywe :(
    2. umieszczaj audio na forum tak, by od razu grać go z poziomu playera na stronie.
  16. vasyl Super Moderator

DAW:
    Pro Tools
    Kiedyś Michael Wagener napisał, że używa powerbooka i jego wbudowanego mikrofonu do ujęcia ambientu - ciekawe ilu kupiło po tej wypowiedzi komputer:) ot tak mi się przypomniało.

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. nagrywanie perkusji jednym mikrofonem