1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

pytanie o waves ampex i inne symulatory taśmy

Dyskusja w dziale 'Pluginy' rozpoczęta przez Ofczi, 27 Czerwiec 2011.

1. Ofczi Użytkownik

Zawód:
    Amator- ale chłonie wiedzę w każdej ilości
    a miksuje ktoś ze znanych używając ampexa?.. kosztuje 99$, ciekawe jak ma się stosunek niskiej ceny do jakości.
    Podoba mi się np. phoenix i jako nie doświadczony mógłbym go uznać za sprawdzony w różnych nagraniach, ale niestety robię na pc i go nie kupię, no i kosztuje z 1500pln.
  2. JoachimK moderator globalny

Zdaje się, że Jacek tu pisał o wypowiedziach innych (gearslutz?), że Phoenix dobrze symuluje taśmę. Nie mam tej wtyczki, więc za wiele powiedzieć nie mogę, ale z tego, co słyszę bez porównywania w testach próbek bębnów zamieszczanych m.in. tu, to po taśmie nie ma takiego transjentu, jak po Phoenix i to jest zupełnie coś innego (co ma się nijak do tego, że się sprawdza). Po testach słuchowych raczej bym powiedział, że ta wtyczka to kombinacja symulacji nasycenia z czymś typu shape transient (i dzięki temu tak się podoba).
  3. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Phoenix to 5 oddzielnych różnie działających pluginów. Każdy z nich jednak zmiękcza transjenty. Wiemy na podstawie opinii wielu doświadczonych ludzi, że nie brzmi to jak taśma, ale rownocześnie stanowi osobną klasę samą w sobie. W ostatnim czasie wielokrotnie próbowałem poradzić sobie bez niego, z myślą o ewentualnej zmianie na HDNative, ale stanowi on zbyt dużą cześć "mojego" soundu, żebym mógł z niego zrezygnować. M.in. dla niego będę tkwił w środowisku tdm tak długo jak będzie to możliwe.

Sent from my iPhone using Forum Runner
  4. sqby Aktywny Użytkownik

DAW:
    Reaper
    W sumie troszkę się zrobił ogólny temat "taśmowy" z postu dot. nowej wersji UADa. W takim razie też troszkę rozszerzę i zapytam czy ktoś miał już styczność i porównywał uadowego Studera, Wavesa MPX z komercyjnymi "taśmowymi" impulsami do Nebuli z biblioteki cdsoundmaster (R2R, Tape booster + - http://cdsoundmaster.com/site/cds-software-online/r2r.html)?
    Koszt tych impulsów to raptem 129$.
    pozdrawiam serdecznie,
  5. JoachimK moderator globalny

Chodzi mi o to, że niezależnie od tego czy zmiękcza, czy nie, względem taśmy wg mnie ma mimo wszystko coś, co rekompensuje ubytek transjentu. Może i finalnie zmiękcza, niemniej moim zdaniem po taśmie jest dużo gorzej z ubytkiem impulsu, w zależności od podkręcenia biasu (ale znowu "gorzej" może mieć różne znaczenie w danej sytuacji, niekoniecznie jako "gorzej" :D...)
  6. JoachimK moderator globalny

Nie znam Nebuli, ale niezależnie od bibliotek to, czy się będzie podobać czy nie, ma się odpowiednio do technologii i tutaj jest gorzej w sensie idei (cały czas podkreślam, że to ma się nijak do tego, czy się będzie podobać, czy nie). Taśma jest zmienna, szczególnie w niskim paśmie, tam działa jakby zmieniający się w czasie, pływający EQ (w duuużym uproszczeniu oczywiście), i nie wydaje mi się, by technologia stosowana w Nebuli była sprzyjająca do zasymulowania tych zjawisk.
  7. sqby Aktywny Użytkownik

DAW:
    Reaper
    Joachimie - w dziedzinie elektroniki jestem absolutną nogą więc polegam na Twoim zdaniu.
    Wg tego czym się przechwalają programiści nebuli - jest to bardzo bliskie analogowemu hardwareowi. Z tego co rozumiem to nebula to sampler sprzętu. Nie wiem do końca w jaki sposób sprzęt jest samplowany (biblioteka eq ssl 4000 zajmuje chyba 400 Mb, biblioteka inputy, liny, busy z konsoli ssl ok 1GB ),wyobrażam sobie, że przepuszczają przez hardware odpowiednio długi impuls przy x ilości ustawień i programują to co się zmienia w paśmie. Pytanie jak długi musiałby być taki impuls, żeby zaprogramować zjawisko "pływającego" EQ i czy faktycznie w ten sposób sprzęt taśmowy jest samplowany w Nebuli.

tak na boku jak będę miał chwilkę to podrzucę porównanie X-rackowego "czarnego" EQ SSLa z samplowanym z nebuli odpowiednikiem ze stołu.
    pozdrawiam serdecznie,
  8. Ofczi Użytkownik

Zawód:
    A czym się różni darmowa nebula od płatnej? jak tak chwalisz to spróbowałbym może i ściągne dla sprawdzenia
  9. sqby Aktywny Użytkownik

DAW:
    Reaper
    w darmowej nie możesz ściągać komercyjnych bibliotek.
  10. JoachimK moderator globalny

Tu akutrat nie elektronika a matematyka - techniki splotu :)

Tak to jest robione, problem w tym, że wszystko jest statyczne. Najłatwiej to wyjaśnić w pogłosach - zmieniają się w czasie, z powodu np. zmiennego ciśnienia akustycznego. A takie "samplowane" pomieszczenie jest już uchwycone w czasie i nie zmienia się, nie wygeneruje więc pogłosu zmiennego w czasie, bardziej żywego. To tak uogólniając. W przypadku taśmy występuje pływanie pasma, i tu wcale nie chodzi o nierównomierność pracy silników, choć to oczywiście też występuje, ale chodzi o pewne zjawiska związane z pracą głowic. Generalnie ciężka sprawa ;)
  11. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
    Pytanie, na ile te mikro-fluktuacje są słyszalne... I od razu prosimy o sample :) [co do pogłosów i zmiennego ciśnienia w danym pomieszczeniu - rozumiem, że tutaj różnice są nano]
  12. sqby Aktywny Użytkownik

DAW:
    Reaper
    No, to z matematyką troszkę lepiej u mnie ;)

Nie obcowałem z prawdziwą taśmą, dlatego też pytam :)
    Pojawia się teraz pytanie - (pomijając "muzyczność" brzmienia) co jest bardziej wierne oryginałowi: czy biblioteka oparta na splotach (do wyboru prędkość, rodzaj taśmy i magnetofonu) z danego miejsca w czasie czy wtyczka zaprogramowana na naśladowanie.
    Czy te zjawiska związane z pracą głowic da się zasymulować?

zobaczyłem też, że do nebuli pro dają oprogramowanie do tworzenia bibliotek własnego sprzętu - jak będę miał trochę czasu, to spróbuję zbudować biblioteki ze swoim hardwarem i też zrobić porównanie
    (lekki OT: swoją drogą interesująca koncepcja - mieć możliwość pracy na laptopie gdzieś poza studiem na "wysamplowanym" swoim sprzęcie, po czym przyjechać do studia i wrzucić na hardware i podrasować ustawienia. Albo posiadając ograniczoną ilość danego eq/kompresora wysamplować sobie je i część miksu robić ITB na wysamplowanym sprzęcie).

pozdrawiam serdecznie,
  13. jaca Stały Użytkownik

14. nano Użytkownik

Nebula 3 + Color Tape i wszystko w temacie.
  15. JoachimK moderator globalny

W dobrze zestrojonym magnetofonie będzie mniej niż decybel w dole pasma. Może być więc słyszalne. W gorszej klasy magnetofonie może być gorzej :)

Niekoniecznie nano, bo modulacja idzie w częstotliwość także, a to już może byc słyszalne mocno.
  16. Księciunio II Aktywny Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Nie musisz od razu kupować :) Możesz wziąść na 20-to dniowe testy i samemu się przekonać jak to działa. Ponadto po co jest na świecie eBay :D

Phoenix.jpg
  17. Księciunio II Aktywny Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Jeżeli chodzi o działanie taśmy :) to częściej używam tą wtyczke :D Też ma bardzo duże możliwości, i z niektórymi instrumentami działa cuda :D

RTS.JPG
  18. Ofczi Użytkownik

Zawód:
    jak ktoś siedzi na macu z pt to może.. jak ktos siedzi na pc to juz ciezej z cranesong..
  19. Księciunio II Aktywny Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    A gdzie ty tu widzisz Maca ? :)
  20. nano Użytkownik

nie wiesz może, skąd można pobrać demo?

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. symulator tasmy waves