1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

PSP vs. Sonnox

Dyskusja w dziale 'Pluginy' rozpoczęta przez erykszolc, 3 Wrzesień 2009.

1. erykszolc Użytkownik

Pytanie kieruje wyłącznie do osób pracujących/posiadających i mających porównanie obu tych zestawów :) Mam możliwość zakupu w praktycznie identycznej cenie "PSP Total Pack" i "Sonnox Elite". Co będzie według was lepszą inwestycją ?
  2. JoachimK moderator globalny

Uzywam obu.
    Ja bede nieobiektywny co do PSP :D*, wiec nie bede publicznie doradzac, poza tym, ze powiem mimo wszystko, ze imho sa bardzo dobre i korzystam.*

A co do Sonnoxa - znam od dawna (jako Sony Oxford), stosuje i uwazam ze to bardzo dobry produkt, na pewno z gornej polki jakosciowej.
    Porownywac w niektorych wzgledach tych prodoktow sie do konca nie da. Np. Xenon dziala inaczej niz Oxford Limiter, osobiscie w pewnych sytuacjach wole zastosowac Xenona, ale to zalezy od materialu.
  3. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    Dokładnie, te wtyczki są poprostu inne. Oxford nie ma na przykład odpowiednika VintageWarmer'a a PSP nie ma odpowiednika TransMod'a.
  4. erykszolc Użytkownik

No właśnie :) Stąd mój dylemat co wybrać...
  5. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    Mi się osobiście bardziej przydaje Oxford.
  6. erykszolc Użytkownik

Może ktoś jeszcze coś powie? ;) A może jest jeszcze inna/lepsza alternatywa? Budżet do wydania około 3-4k :)
  7. danas Użytkownik

Ja bym raczej wyprobowal je przed wydaniem takich pieniedzy - demo, ktos kto juz ma takie wtyczki, tzw "try before you buy", cokolwiek. Wtyczki maja te zalete, ze to software latwiej to przetestowac niz trudno dostepny hardware. Kazdy ma inny gust, styl pracy, sam bedziesz najlepiej wiedzial, ktore wtyczki Ci sie bardziej przydadza :)
  8. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    mysle, ze to zalezy od sposobu pracy i posiadanego sprzetu

dlaczego najczesciej siegam po oxford, a prawie w ogole nie uzywam PSP:
    wtyczki oxford maja te zalete, ze sa bardzo lekkie dla procesora, w moim przypadku jeszcze jest wielka zaleta ze sa w wersji TDM i moge uzywac ich bezproblemowo w trakcie sesji nagraniowych bez zadnych opoznien
    wtyczki psp sa swietne brzmieniowo, ale niestety nie sa zbyt wyrozumiale dla mocy obliczeniowej mojego komputera i nie maja wersji TDM

paradoksalnie - chec uzywania przede wszystkim psp spowodowalaby u mnie totalna rewolucje finansowa: przesiadka na intela, z ktora wiazalaby sie koniecznosc upgrade'u pro toolsa i wielu pluginow (m.in. oxford) do najnowszych wersji

odpowiadajac na pyt. dotyczace innych alternatyw - mysle ze w tym budzecie najbardziej kompletnym rozwiazaniem bedzie waves platinum
  9. JoachimK moderator globalny

Aczkolwiek nie zawsze, np. PSP Xenon vs Oxford Limiter Native:

Xenon bez zalaczonych dodatkow (filtr, nadprobkowanie, dithering) bierze ok. tyle mocy CPU, co L2, z wlaczonymi dodatkami nieznacznie wiecej;
    Oxford Limiter na starcie zajmuje nieznacznie wiecej (prawie porownywalnie do Xenona), po wlaczeniu dodatkowych opcji zabiera duzo, duzo wiecej mocy CPU.

Moc w PSP zabierana jest nie tylko przez sam w sobie algorytm, ale tez przez nadprobkowanie, ktore jednak sporo daje w wiekszosci przypadkow.
  10. lestek Stały Użytkownik

Zawód:
    Producent muzyczny, inżynier dźwięku
    DAW:
    Pro Tools
    No jasne. Jacek jednak bardziej chyba mowi o w ogole obecnosci wersji TDM w Oxfordach, co doskonale rozumiem, bo pracuje na jeszcze wiekszym starociu :)

Rowniez wybierajac pluginy za ta kase obstawialbym Wavesy Platinum.

Pozdrawiam
  11. erykszolc Użytkownik

Waves Platinum? Panowie, chyba nam się troszkę budżety pomyliły ;) Swoją drogą, zamówiłem już iLok'a... ściągnę demo i sam przetestuję co będzie dla mnie lepsze... i to chyba będzie najlepsze wyjście. Zdecydowanie jednak będę wybierał miedzy PSP i Sonnoxem... oba pakiety to najwyższa półka i pewnie kiedyś będę miał oba... ale od czegos muszę zacząć :)
  12. lestek Stały Użytkownik

Zawód:
    DAW:
    Pro Tools
    No drożej o jakieś 500 $. Ale moim zdaniem warto :)

Pozdrawiam!
  13. erykszolc Użytkownik

Poważnie warto? W sumie różne opinie słyszałem na temat Waves'a. Dużo też takich, że to ładnie wyglądające i drogie badziewie ;) Ale faktycznie nie miałem nigdy okazji pracować na tym :/
  14. lestek Stały Użytkownik

Zawód:
    DAW:
    Pro Tools
    Nie wiem. Moim zdaniem RComp i REQ z Wavesa to jedyne pluginy, których można w ciemno spróbować użyć zawsze, kiedy potrzeba EQ i kompresora. Ogólnie wszystkie Wavesy się sprawdzają. I co ważne, to jest bardzo kompletny set.

Pozdrawiam
  15. erykszolc Użytkownik

Mhm, niestety cena jest z lekka powalająca... mam na myśli zakup w Polsce z fakturą Vat :/ Sonnox 3700,- Waves 6400,- auuuuaaaa!!!
  16. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    jesli nie musisz kupowac w polsce, to ebay jest dobra opcja
    wtedy dostajesz e-mailem kod aktywacyjny, ktory rejestrujesz na stronie waves.com i wysylana jest licencja ilok na twoje konto
    brak przesylek - brak vatu importowego
    ceny jakie teraz widze: $975 za Gold oraz $1725 za Platinum
    gold tez jest dobrym wyborem
  17. zvish Początkujący

Hmm...nie jestem w zadnym wypadku prosem, bawie sie tym wszystkim w domu hobbystycznie, kiedys w przyszłości chcial bym miec jakis swoj kącik do mixowania itd i tak patrząc na wasze dylematy, rodzi mi sie w głowie pytanie! Czy nie lepiej poszukac dobrych freewarowe odpowiedników niektorych wtyczek? Tak, zeby w jakiś sposób ograniczyć wydatki na, jak by nie było, SOFT?... a nie mikrofon, preamp, interfejs bla bla bla. Zdaje sobie sprawe z tego, ze niektórych wtyczek nie da sie zastąpić, ale myślę, że przynajmniej część ma godne polecenia odpowiedniki, a zawsze to wiecej kasy w kieszeni...
    pozdrawiam i oczywiscie czekam na wasze opinie:)

ps. A od siebie polecam wtyczki Stillwell, dla mnie rewelacja jedna w jedną ;)
  18. sinquestsound Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

dokładnie !!!, coraz częściej z nich korzystam i niektóre naprawdę rewelacja !!!

Pozdrawiam,
  19. erykszolc Użytkownik

Panowie, to nie jest temat tego wątku. Nie ma sensu zaglądać do czyjegoś portfela ;) Wiem, że są dobre freeware'owe rozwiązania i z nich również korzystam... ale tematem wątku jest komercyjne rozwiązanie więc proszę nie śmiecić :) Jeśli chcecie to załóżcie nowy wątek pt.:"soft darmowy vs. cholernie drogi". Bez urazy oczywiście ;)
  20. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Z wavesami jest problem, ze dostajesz duzo roznych rzeczy, ktorych nie potrzebujesz. W zwiazku z tym pojawia sie pytanie - czego potrzebujesz w ogole? Z waves L1/L2 i rencomp to koniecznosc, reszta wedle woli ;)

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. psp totalpack