1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

PSP oldTimerME (Master Edition)

Dyskusja w dziale 'Nowe produkty i wydarzenia' rozpoczęta przez JoachimK, 9 Maj 2011.

1. JoachimK moderator globalny

Kompresor PSP oldTimer doczekał się nowego swojego wcielenia w wersji Master Edition.

PSP oldTimerME jest znaczenie bardziej rozbudowany od swojego poprzednika, przede wszystkim umożliwia pracę w domenie M/S, jest wyposażony w regulowany filtr S/C i niezależną regulację czasów pracy.

W obecnym pakiecie znajduje się także starsza wersja kompresora PSP oldTimer, która została rozbudowana o dwie dodatkowe kontrolki, jedna z nich to współczynnik czasu ataku, druga umożliwia płynną regulację poziomu zniekształceń w trybie Valve.

Cały pakiet jest dostępny dla komputerów Mac i PC w wersjach 32 i 64 bit, w formatach AU, VST, RTAS.

Dla nowych nabywców promocja do końca maja, użytkownicy oldTimera otrzymują uaktualnienie za darmo.
  2. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
    Poważny upgrade! :top:
  3. bszczesny Użytkownik

Zawód:
    producent muzyczny
    DAW:
    Ableton Live
    Jaram się :)
  4. Galileon Użytkownik

Zawód:
    SoftDev
    Hej, czy to tylko mi się wydaje, czy ten plugin brzmi jak hardware?
  5. JoachimK moderator globalny

Na pewno zamysłem twórców było zbliżenie się do pewnych elementów brzmienia spotykach w hardware.
  6. Galileon Użytkownik

Zawód:
    SoftDev
    Tak, ale czy testowałes? Bo mi siadł bardzo, ale to bardzo zwłaszcza to co robi z werblem to poezja.
  7. JoachimK moderator globalny

No nawet :p
    AKYSZ oraz bszczesny lubią to.
  8. JoachimK moderator globalny

Nawet dodam, że wszystkie ostatnie dodane "fabryczne" presety (te, które nie występują w "małej" wersji PSP oldTimer), były tworzone w oparciu o testy na śladach instrumentów nie elektronicznych i w porównywaniu do różnej maści hardware, np. Teletronix. Jednym słowem wtyczka była sprawdzana w konkretnych bojowych sytuacjach, a nie pierwszych lepszych samplach. :cool:
    Lex lubi to.
  9. Marek Walaszek Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    "Pan Akustyk"....
    DAW:
    Logic, Pro Tools
    Odkąd go dostałem, używam go praktycznie w każdym miksie.
    Szkoda tylko że gałka od zniekształceń jest taka malutka i nie ma regulacji ich charakteru.

Świetnie sprawdza się na równoległych bębnach i ogólnie na grupach. Nie używałem go do "czystych" celów ale mam wrażenie że też nie jest do tego stworzony...
  10. JoachimK moderator globalny

Lex lubi to.
  11. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Czy to oznacza,ze wtyczka brzmi identycznie jak hardware?
  12. JoachimK moderator globalny

Nie pisałem nic o brzmieniu, napisałem że "ciekawostka dla miłośników wykresów i liczb" ;)
    Druga rzecz, że ta wtyczka nie byłą w ogóle robiona jako coś, co ma być podobne do LA2A, a ogólnie ma przypominać charakter pracy analogowych starych konstrukcji.
    A jeszcze inna rzecz, że faktycznie nie każdy plugin umiejący zniekształcać może tak ukształtować widmo harmonicznych ;)
  13. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Pytalem dlatego,bo pamietam jak wyszlo UAD,i oni sie chwalili,ze kompresory na karcie maja prawie identyczne charakterystyki na wykresach jak ich oryginaly.1176 LN z UAD brzmi naprawde swietnie,ale nie do konca jak hardware:)
  14. dr_After Początkujący

Ostatnio na Gearslutz wszyscy jarają się nowymi emulacjami 1176 i LA2A, czyli produktami od NI (Vintage Compressors) oraz od IK Multimedia (White 2A i Black 76). Jednak z testów dzwiękowych, przeprowadzonych przez Stevena Slate'a, szczególnie z porównań materiału muzycznego przepuszczonego przez prawdizwy hardwareowy UA 1176 wielkiego zbliżenia nie widać - u zadnego producenta. Z czterech procesorów, najlepiej chyba brzmi wersja NI VC 2A, obie wersje od IK są dosyć dalekie od oryginału, wersja od NI 1176 również nie powala.

Za to zrobiłem porównanie przepuszczając oryginalny ślad wokalu przez URS 1970 Compressor i porównując go ze sladem przepuszczonym przez hardwareowy 1176. I udało się ukręcić dosyć podobne brzmienie. Chyba trzeba będzie się pokusić o podobny test dla Oldtimera, bo produkt PSP brzmi niesamowicie i myślę, że dałoby się uzyskać zbliżone rezultaty.

A poniżej dwa linki:

1. Test na Gearslutz

2. Mój test porównawczy: hardware 1176 i URS 1970:

Mój test porównawczy: hardware 1176 i URS 1970
    artree oraz Lex lubią to.
  15. diabolo Początkujący

Zawód:
    grajek osiedlowy
    wtyczki dla native instruments robili panowie z softube, tu chyba czołówka specjalistów od emulacji.

a oldtimer byl od poczatku pelnym zaskoczeniem i jest obecnie moim glownym kompresorem, wszedzie gdzie nie zapne brzmi swietnie
  16. dr_After Początkujący

Szwedzi z Softube oczywiście robią świetne wtyczki. Jednak w tym przypadku IMO nie udało się im ukręcić odpowiednika hardware. Co nie znaczy, że NI VC76 jest zły, bo nie jest - brzmi fajnie. W jakimś prostym ślepym teście co prawda IK Black 76 wygrał przewagą 20 procent głosów, ale nie wyrokowałbym na tak wątłej podstawie. Myślę, że różnica między włoskim a niemieckim produktem nie jest zbyt duża.
  17. JoachimK moderator globalny

Skoro w klonach można się doszukiwać różnicy, to i czemu we wtyczkach miałoby być inaczej?

Obawiam się jednak, że oldTimer (jeden i drugi) nie będzie podobny do 1176 w wielu przypadkach, to jednak trochę inna zasada pracy.
  18. JoachimK moderator globalny

Jak już wspominałem parę postów wyżej, w trakcie powstawania presetów do oldTimera były testy porównawcze śladów z m.in. LA2A i o ile nie musiało być tak samo, to bywało też, że wtyczka potrafiła sobie radzić lepiej, co więcej - dotyczyło to silnych ingerencji w sygnał (ktoś ostatnio pisał, że soft na ekstremalnych ustawieniach jest gorszy od hardware - w mojej opinii tak być nie musi i oldTimer może być na to przykładem)
    Lex lubi to.
  19. Lex Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Manager
    Nikomu się nie udało ukręcić odpowiednika hardweare. W przypadku emulacji oryginałów kwestia tego kto zbliżył się najbardziej. UAD jak dla mnie za mało agresywne. CLA jest agresywne ale w dole robi coś niedobrego, no i trochę suche i płaskie to brzmienie. Softube zrobił FET to było coś na modłę 1176 i to chyba była do tej pory najlepsza emulacja, ale może dlatego że nie tak do końca emulacja oryginału. Tak z pamięci jadę bo dawno już nie porównywałem tych wtyczek. Jestem ciekaw jak brzmi ten nowy 1176 od Suftube tym razem jako NI, no chyba że brzmi po prostu jak FET ;)
    Drugim podejściem jest nie emulowanie konkretnych urządzeń, ale stworzenie softu który będzie bardzo dobrze brzmiał, przy pomocy którego można będzie tworzyć świetne miksy. Świetne niekoniecznie musi znaczyć takie same jak np za pomącą oryginalnych 1176 i la2a. I w tą stronę zdaje się poszedł PSP Audioweare przy OldTimer.
    Minus takiego rozwiązania to brak charakterystycznego wyglądu i gałek konkretnego sprzętu.
    Nie wiem czy dobrze pamiętam ale chyba Joachim wspominałeś coś kiedyś że próbowałeś ukręcać brzmienie konkretnego kompresora (1176? albo 1178?) za pomocą wtyczki/ek które nie były symulacją konkretnego kompresora.
    Wypróbować w wolnej chwili nowinki zawsze można ale.. Ogólnie nie ma się co jarać, tylko robić swoje na tym co się ma. Sprzęt to naprawdę ostatnie ograniczenie ale najłatwiej na niego zwalić jak coś nam nie idzie :p
    konop_tnt lubi to.
  20. JoachimK moderator globalny

Tak, kilka razy coś podobnego opisywałem, tu na forum chyba przy jakichś porównaniach Jacka (z Wes Audio?) i kiedyś przy okazji wywiadu w EiS, gdzie była jakaś sesja opisana.

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. psp old timer ME