1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Mastering Przesterowany przetwornik

Dyskusja w dziale 'Miks i mastering' rozpoczęta przez igs, 24 Styczeń 2011.

1. igs Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Producent
    Jest taki zabieg masteringowy polegający na przesterowaniu wejścia przetwornika A/D. W tym przypadku sprawdza się świetnie Apogee z funkcją Soft Limit.
    Zauważyłem, że przesterowanie innych przetworników daje również całkiem ciekawe efekty.
    Przesterowana Aurora na wejściu pozwala uzyskać znacznie lepszy sygnał niż jakikolwiek limiter softwareowy na tym samym sygnale. Wzmocnienie to zewnętrzny sprzęt podłączony w pętli.

Co sądzicie na temat przesterowania wejścia przetwornika?
  2. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Ostatnio zaczalem tak robic. Wychodze z PT na "twoj" kompresor ssl, i wracajac lekko "dopalam" wejscie interfejsu 96io. Ile dopalam, to nie wiem, na oko i ucho, ale diodka czerwona swieci ;)
    Czy lepiej, to nie wiem, IMO gorzej, ale za to nowoczesniej i klienci sa zadowoleni ;)
  3. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Robię tak od mniej więcej 2004 roku. Od tego czasu sporo pisałem na ten temat na forum. Praktycznie identyczne lub czasem lepsze efekty uzyskuję robiąc clipping cyfrowo bez użycia przetwornika AD.
  4. igs Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Producent
    Kiedy jest głośniej ze stratą dynamiki to zawsze jest gorzej. Sztuka to zrobić w sposób niezauważalny i właśnie o tym jest ten temat.
  5. igs Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Producent
    Np na czym? Na heblu, czy coś zapinasz?
  6. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
  7. igs Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Producent
    Pierwszy link nie działa. Pozostałe dwa czytałem.
  8. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    używam Sonnox Inflator - ale nie dla jego efektu, który jest ustawiony na 0% tylko używam funkcji "clip 0dB"
    suwakiem sygnału wejściowego podbijam sygnał, a wyjście redukuję np. do -0.3dB

Możesz to zrobić dowolnym innym pluginem (nawet zwykłym Trim w Pro Toolsie), który pozwala na ograniczenie sygnału do 0dBFS. W Pro Toolsie HD będzie to każdy plugin, ponieważ silnik PT HD pracuje w systemie 48bit Fixed Point i nie można operować wartościami powyżej 0dBFS jak w przypadku miksera Floating Point.
  9. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    spróbuj jeszcze raz, albo wpisz w wyszukiwarce "intersample peaks"

nikomu nie zabraniam wypowiedzi
  10. igs Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Producent
    Temat jest o przesterowaniu wejścia przetwornika, więc wróćmy do meritum.
  11. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Kazdy to nie, niektore dosc mocno "trzeszcza" jak sie je przesteruje, "Czerwone" korektory d2 na pewno.

Nie o to chodzi. Ja tak robilem jeszcze w latach '90, jak nie bylo L1 - wychodzilem analogowo z karty amII z sounddesignera allbo z data i wchodzilem na przetworniki session8. Te przetworniki przesterowywalem, a hebelkami w session8 zdejmowalem poziom o 0.3dB, zeby mierniki w dacie pokazywaly, ze wszystko jest OK, i nagrywalem na data. Na dysk nie moglem, bo mialem tylko 1G, i sie nie miescilo. Czasem wchodzilem cyfra i przechodzilem przez dwa kanaly, w jednym zglasnialem o dwa-trzy dB, w kolejnym sciszalem o te 0.3 i tez bylo fajnie, a mikser w session8 byl szesnastobitowy ;) Potem kupilem sobie MDT i L1 i myslalem, ze juz nie bede musial tak robic ;)
    Mi chodzi o to, ze IMO nie tedy droga. Szuwar w sasiednim watku pisal, ze przegrywaja ci, ktorych muzyki nie da sie sluchac dla przyjemnosci i zgadzam sie z tym. Nie podoba mi sie to, ale co robic, klient nasz pan.
  12. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    sporo interesujących informacji jest w pierwszym linku, który podałem
    z pomiarów, które zrobiłem można łatwo wywnioskować które nagrania były mocno klipowane na przetwornikach i efekty brzmieniowe ocenić samemu

Zainteresowałem się niedawno na czym pracuje Vlado Meller - inżynier masteringu odpowiedzialny za bardzo głośne i często krytykowane płyty takie jak Red Hot Chilli Peppers "Californication" i "Stadium Arcadium" lub np. Audioslave "Audioslave". Szczególnie ten ostatni wielu osobom się podoba mimo totalnie wysokiej głośności. Vlado używa przetwornika Lavry Blue, który nie tylko można sklipować, ale posiada dodatkowe możliwości saturacji zwiększające w pewien sposób możliwości klipowania jego wejścia.

Podobnie jest w przypadku urządzenia Crane Song Hedd 192, gdzie pokrętłem saturacji Pentode można w znaczący sposób wpłynąć na brzmienie clippingu. Przy użyciu Pentode Hedd znosi znacznie więcej bez negatywnych artefaktów brzmieniowych. Bob Katz określił mniej więcej tak, że tym urządzeniem można uzyskać paskudne przesterowane brzmienie jak Green Day ;)

Ale uwaga! Na temat obu tych rzeczy tylko czytałem i nie miałem możliwości sprawdzenia tego na własnej skórze. Za kilka dni/tygodni będę miał u siebie Crane Song Hedd 192 i wtedy opiszę swoje własne spostrzeżenia.
  13. Lolo Stały Użytkownik

Zawód:
    pogrzebacz
    DAW:
    Reaper
  14. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Jeszcze jest urządzenie Burl B2 Bomber: http://www.mercenary.com/burl-b2.html
    Dla ułatwienia kontroli nad clippingiem ma regulację czułości wejściowej. Wyróżnia się obecnością transformatorów na wejściu. Wg. opini użytkowników doskonale znosi przesterowanie.
  15. Jona Aloni Użytkownik

Bardzo fajne urządzenie, ale to kosmos. Zwykły przetwornik do tego nie wystarcza?

Dzięki za info Przemak, bo jestem zainteresowany właśnie jak starsze urządzenia znoszą przestery. Sam używam dość starego przetwornika i nigdy nie korzystałem z jego przesterowania. Wydawało mi się to "zabronione". :)
  16. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    wystarcza - robiłem to bez problemu na RME FF800, Digidesign 96 I/O oraz na Lynx Aurora
    natomiast są jakieś subtelne różnice w tym jak przetworniki zachowują się przy przesterowaniu - chciałbym kiedyś to sprawdzić i porównać
    być może dostanę Hedd do testów, wtedy będę mógł porównać go z Aurorą
    być może z czystej ciekawości i chęci eksperymentowania kupię Lavry Blue - wtedy chętnie opiszę swoje wrażenia na ten temat
  17. igs Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Producent
    Czyli jednak ciekawy temat i nie aż tak bardzo wałkowany na forum?
    Ja np zauważyłem, że Motu 828mk2, którego używałem kilka lat temu nie dało się ciekawie przesterować. Od razu pojawiał się nieprzyjemny, cyfrowy clip. Apogee, którego zacząłem później używać zmienił mój pogląd radykalnie. Tam nawet sklipowane wokale dało się przeżyć. Aurora jest gdzieś pomiędzy, ale bliżej Apogee.
    ;)
  18. WesAudio Użytkownik

Motu z serii MK2 to sie chyba generalnie do niczego nie nadaje , z tym syfiastym PLLelem na pokladzie sie nie da tego sluchac :)

Seria MK3 z DDSem jest o niebo lepsza , polecam jak ktoś chce dobry i niedrogi interfejs.

W obu przypadkach chodzi o jakość zegara , ale to nie jest temat tego wątku.

Pozdrawiam
  19. Jona Aloni Użytkownik

20. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. jak nie przesterować wejścia limiter