1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Przepuszczenie sygnału przez zewnętrzną jednostkę / Studio One

Dyskusja w dziale 'Komputery, Interfejsy, Oprogramowanie - Mac & PC' rozpoczęta przez conr4d, 8 Październik 2011.

1. conr4d Użytkownik

Witam serdecznie,
    Piszę do Was drodzy Forumowicze w akcie desperacji. Wydawało mi się, że jestem w stanie robić tak podstawowe rzeczy, ale jednak się myliłem.
    Chcę sygnał audio przepuścić przez Elevena Racka bądź Eventide Space. Interfejs audio to TC Konnekt 48, DAW to Studio One.
    Tworzę nowy output w DAW. Na to wyjście kieruję sygnał (bodajże to się nazywa subgroup). Sygnał trafia do urządzenia i idzie do jakiegoś tam inputu. Jednak problem jest taki, że to nie gra.
    Pytanie co jest źle zrobione? :)
  2. JoachimK moderator globalny

A co z "Pipeline plugin"? W ogóle nie używasz?
  3. markmix Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Muzykant
    DAW:
    Ableton Live, Logic, Pro Tools
    Pipeline plugin masz nawet w dwöch wariantach :mono i stereo.Pakujesz jako insert i zalatwione (pod warunkiem ze I/O sa wlaczone w ustawieniach !). Prosciej sie nie da :rolleyes:
  4. conr4d Użytkownik

To upokorzenie było tego warte :D Dziękuje bardzo!
  5. conr4d Użytkownik

No dobra, jednak nie jest tak słodko. Po podłączeniu Eventide Space efekt był dalece inny od oczekiwanego (tzn. od normalnego połączenia gitara > eventide > amp czy wokal > eventide > kolumna). Nie mam pojęcia co to powoduje, chyba sobie odpuszczam, ale efekt działa jakby inaczej, sygnał jest o wiele cichszy, gałka mix w Pipelinie powoduje dziwne rzeczy.
  6. JoachimK moderator globalny

Jeśli masz zamiar skorzystać z konfiguracji Send/Return w DAW, to musisz zapewnić identyczny miks pomiędzy efektem a sygnałem bezpośrednim, jak masz w danym presecie Eventide, a to znaczy że będziesz musiał zmodyfikować ustawienia MIX Eventide. Chyba że chodzi o zwykły insert, wtedy nic nie zmieniasz. Gałka Mix w Pipelne przy typowych zastosowaniach nie powinna być zmieniana. Pamiętaj o dokładnym skompensowaniu latencji przetworników w pluginie, szczególnie w przypadku wykorzystania zewnętrznego efektu nie na konfiguracji Send/Return.
  7. markmix Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Muzykant
    DAW:
    Z ciekawosci sprawdzilem (S1 nie jest moim sztandarowym DAW´em) i stwierdzam, ze u mnie dziala jak nalezy, wiec raczej to blad ustawien kolegi ....;)
  8. conr4d Użytkownik

Nie twierdzę, że tak nie jest. Zastanawiam się tylko co można popsuć przy takim ustawieniu. Wybieram przykładowo OUT 1/2, i IN 1/2. Później w Pipeline wybieram jako send OUT 1/2 i jako Return IN 1/2. Problem jest taki, że poziom sygnału jest bardzo mały. O ile w Eleven Racku wszystko mniej więcej grało to przy Eventide Space było już gorzej.
  9. markmix Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Muzykant
    DAW:
    Mam tutaj Eventide H8000 i Eclipse. Oba efekty pakuje na send´a w S1 i jest gut. Sprawdz na maszynie (Eventide Space-nie znam tego urzadzenia) poziomy wejscia i wyjscia. W tych moich 2-ch maszynach to wszystko jest ustawialne, i moze w jakiejs innej sytuacji ustawiles te poziomy nizej i stad teraz te deficyty poziomu sygnalu ? :)
  10. conr4d Użytkownik

No właśnie Output jest na 0 (można podbić do +6), ale to nie jest kwestia 6 decybeli, poza tym urządzenie generalnie działa normalnie. No nic, będę na miejscu jeszcze pokombinuję, pewnie jakaś głupota czyli typowo ;)
  11. markmix Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Muzykant
    DAW:
    A moze na interfejsie te kanaly ,ktöre przypisales temu efektowi sa sciszone ???

Share This Page