1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Proszę o porady co do nagrania.

Dyskusja w dziale 'Bębny - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez Sanchezzo, 19 Listopad 2010.

1. Sanchezzo Użytkownik

Oto mój testowy amatorski mix bębnów do zaopiniowania, proszę o porady, co zmienić, nad czym popracować (chodzi oczywiście o nagranie a nie grę :)
    W skrócie nagrane bębny na ślady 2 OH, webrel, stopa . Pomieszczenie to niestety mały pokój (piwnica), budżetowo wytłumiony.
    Mix suchy, lekkie EQ na kanałach....

Bębny :
    Yamaha SCA,
    werbel black panther - maple/cherry
    blaszki - Istanbul, Piaste, Zildijan różnej maści.

sprzęt "rejestrujący":
    1 x samson snare
    1 x Shure 3.1 - stopa
    2 x MXL 991 OH
    mixer - Berinhger 1204
    "interfejs" Audigy 2 Pro

http://sanchezzo.wrzuta.pl/audio/1xf0h7E6gJN/trumpert_test

sorry że w osobnym linku ale się jeszcze nie naumiałem.
  2. aldi Guest

Załącz pliki i tyle.
    No cześć Sanchezzo ;) - już słucham ;)
    Generalnie troszke trzeba by jednak powyciągać bębny na EQ.
    Tak mi się to widzi - wyciągnij trochę góry na werblu i OH.
    Popracuj nad środkiem w OH - nie wiem czy masz parametryczny na konsoli (oj chyba zauważyłem, że nie ma kontroli środka na tej konsoli - hmmm - szkoda)
    Na werblu trochę dołu też i korekcji środka by się przydało.

Jak dla mnie słabo to brzmi w tym nagraniu.

P.S. W jakiej jakości wstawiłeś mp3? 320bps to standard na tym forum.

P.S.2 Nie wiem czy na tej konsoli coś lepszego brzmieniowo osiągniesz, ale na pewno ktoś z forum spróbuje koleżeńsko pobawić się śladami jeśli wstawisz wavy.
  3. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
    Moją uwagę zwróciła wysoka stopa o małej 'masie' .
  4. Sanchezzo Użytkownik

Dzięki za odp.
    Cześć Aldi :p - troszkę EQ mam poustawiane , werbel lekko podbite wyższe i średnie, stopa lekko podbite niskie i bodajże filtr dolnoprzepustowy, OH nie ruszam, bo nie lubie przesuszonych, siarczystych ,tylko dosyć naturalne,ciemne, mało skwierczące blaszki, poza tym, tomy też zbierają OH nie chce ich rozjaśnić za bardzo.. Jakość to 320 bps.
    Sempoo
    , co masz na myśli, wysoka w sensie składowych czy stroju ? Tu mam raczej kiepskie pole do popisu - badziew mikrofon, a do tego nie dziurawiony naciąg ogranicza trochę możliwości, ale może jakieś dokładniejsze EQ lepiej poustawiać + jakiś vst i by to w miarę zabrzmiało ?.... czekam na propozycję.
  5. aldi Guest

Nie wiem czy masz możliwość nagrywania na ślady, bo jeśli tak to warto pobawić się też komputerowo w obróbkę.
    Na mój gust to w werblu ściąłbym jednak trochę średnie i dodał góry.
    W OH tak jak pisałem na moje ucho.
    Najlepiej gdybyś w jakichś krótkich odstępach czasu wrzucał kolejne nawet krótkie próbki, jeśli chcesz coś zmienić.
    Bo tak to 5 dni temat nie odświeżany to i nikt nie pisze może.
  6. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
    Strój jest wysoki, takie stopy zdają się być dobre w basowym dubie, gdzie to bas siedzi nisko a stopa wyżej, czyli odwrotnie niż w rocku.
  7. aldi Guest

Ten strój nie jest wysoki, tylko ten bęben, tak samo jak i werbel jest po prostu niewytłumiony.
    Co do stroju to jest całkiem porządny, ale rezonuje to wszystko raczej do grania na żywo, a nie do nagrania.
  8. Sanchezzo Użytkownik

Dzieki za uwagi - były uzasadnione, szczegolnie co do stopy - jakimś przypadkiem na mixerze włączone było low cut of akurat na tym kanale :)

Aldi ma rację , niczym nie tłumie beczek

Teraz tak to brzmi, sorry ale chwilowo tylko mono :

http://sanchezzo.wrzuta.pl/audio/49zvFg5koGb/test.mp3
  9. aldi Guest

Dawaj sterło ;)
  10. Sanchezzo Użytkownik

Nie ma takiej opcji, z powodu problemów tech. było tylko 1 OH.
  11. Sanchezzo Użytkownik

12. aldi Guest

Dlaczego taki niski sygnał na sumie?
    Jakiś przydźwięk sieci słyszę - oj niedobrze kable z siecią krzyżować.
    Przydźwięk werbla idzie w dół - co mi się nie podoba - wolę jak idzie w górę ;)
    Nie wiem - ale OH chyba za nisko - strasznym środkiem lecą blachy i są natarczywe. Albo mało korekcji.
    Stopa myślę, że w porządku.
  13. Sanchezzo Użytkownik

Hello Aldi,
    Ja nie słyszę przydźwięku, jest jakiś minimalny, ale to już chyba nie do zniwelowania .
    O co Ci chodzi o tym przydzwiękiem werbla, akurat on dosyć mi odowiada.. ?
    OH zostało przycięte od - lekko od 500 az do 50 i podbite powyżej 10.000 Hz, może za mało ?, ustawione wyżej niż zwykle z powodu tego że było tylko 1.
    Blachy ogólnie podobnie brzmią na żywo - oprócz hi-hatu są dosyć ciemne - Agop Sultan, K Custom dark ride 22, iastanbul efes itd. , ale może to wina pomieszczenia, chyba jest przetłumione i wysokie gdzieś wcina.

Proszę o porady również pozostałych użytkowników, chyba ze nagranko jest zupełnie nie do słuchania :p

Share This Page