1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Prosty zestaw do nagrań instrumentów akustycznych

Dyskusja w dziale 'Nagrania i edycja' rozpoczęta przez fadeout, 20 Grudzień 2011.

1. fadeout Początkujący

Witam. Chciałbym stworzyć domowe mini studio do nagrywki instrumentów akustyczych - głównie skrzypiec i mandoliny + sterownik MIDI. Jakiego sprzętu polecacie użyć? Dobrze byłoby gdyby udało mi się zamknąć w kilkuset zł (max 800) - nie wliczając oprogramowania. Kartę dzwiekową w kompie mam zintegrowaną i interesuje mnie efekt, gdzie nie będę miał problemów z latencją, a jakość nagrania bedzie pozwalała go odsłuchać bez poczucia niesmaku:]
    Czy zestaw: mikser + majk + Cubase 5 wystarczy?
    Jakie miksery i majki polecacie?
    Jaki program? Najlepiej żeby miał wtyczki do instrumentów nagrywanych ze sterownika MIDI.
    Bardzo proszę o podzielenie sie ze mna wiedzą :]
    Pozdr

P.S. - Dysponuje takim mikrofonem: http://www.electrovoice.com/product.php?id=80
    Zarówno skrzypce jak i mandolina mająprzystawki piezo - elektr
  2. Igor Aktywny Użytkownik

Zawód:
    trener, realizator
    DAW:
    Pro Tools
    Możliwych kombinacji są dziesiątki. Zamień tylko mikser na interfejs w tym zestawieniu, bo korzystanie ze zintegrowanej karty to pomyłka.
  3. ygg Aktywny Użytkownik

Zawód:
    dźwiękowiec
    DAW:
    Logic, Pro Tools, Sonar
    Zgadzam się z "przedmowcą". Zainwestuj w dobry interfejs - nawet przy takim zestawieniu trudno będzie Ci się zamknac w 800pln. Zapomnij o mikserze. Zerknij sobie na stronę www.thomann.de, polecam ją często, bo tam mają zwyczaj sprzedawania tzw. 'bundle', czyli zestawy sprzętu. Możesz np. znaleźć zestaw w miare dobrego interfejsu z mikrofonem pojemnosciowym i statywem etc. w dosc atrakcyjnej cenie, jest prog powyzej ktorego nie placisz za dostawe i jesli sprzet Ci sie nie spodoba, to mozesz go zwrocic - kupno na naprawde korzystnych warunkach, moim zdaniem.
    Jak juz pisalam, zapomnij o mikserze z tym przedzialem, wiec zadnego Ci nie polece.
    Mikrofony - juz polecalam marke sE electronics, wiec zrobie to jeszcze raz. Generalnie do instrumentow, o ktorych napisales polecilabym najchetniej mikrofony pojemnosciowe. Maja najlzejsza membrane ze wszystkich mikrofonow, wobec tego najszybciej i najbardziej precyzyjnie 'reaguja' na dzwiek. W zaleznosci od rodzaju muzyki i charakteru, wymagane bedzie roznego rodzaju kombinacja dzwiekow, ale od dokladnego zarejestrowania dzwiekow chyba jeszcze nikt nie umarl (znacznie gorzej, jesli czegos nie wylapuje...). Mikrofony wstegowe z drugiej strony charakteryzuja sie przyjemnym i cieplym brzmieniem, co mogloby tym instrumentom dodac uroku, ALE te sa zazwyczaj bardzo drogie. Nie polecam dynamicznych. Ze wszystkich mikrofonow maja najciezsza membrane, przez co z gory beda gorzej przystosowane do odbierania subtelnych dzwiekow (generalnie jakies pizzicato czy piano staccato moze na tym ucierpiec - a to dosc przyjemne dzwieki :) ).
    Program? Jesli masz Apple Mac, to oczywiscie Logic Pro - jakos 30GB sampli, cale gory wtyczek + prosta obsluga. Jesli masz PC, to Sonar jest dosc przyjemny w obsludze i tez z zawartoscia zdaje sie, Pro Tools nie polecam jesli planujesz jakies MIDI. Oni zaczynali jako audio sequencer i do tej pory sa w tym najlepsi, a MIDI ciagle kuleje niestety ;) Cubase - osobiscie mam uraz do cubase, wiec ja nie bede polecac.
  4. pablogns Użytkownik

DAW:
    Ableton Live, Reaper
    na thomannie każdy produkt podlega tej gwarancji zwrotu pieniedzy np z powodu "nie podoba mi sie kupie cos innego oddajcie mi pieniadze"?
  5. Romek Użytkownik

Zawód:
    Student
    Każdy przedmiot kupiony w sklepie internetowym podlega takim zasadom (nawet w Polsce), więc ewentualna odsyłka będzie tańsza do sklepu w kraju i sklep zwraca wtedy koszt zakupionych towarów czyli płaci się za dwie przesyłki
  6. ygg Aktywny Użytkownik

Zawód:
    dźwiękowiec
    DAW:
    Logic, Pro Tools, Sonar
    @Romek: Zakladam, ze jestes swietnie poinformowany o tym, ze thomann nie zwraca takich kosztow? Ten sklep ma bardzo duzy wybor i wielu moich znajomych (z Polski i nie tylko) korzysta z ich uslug i sa zadowoleni. Mysle, ze to o czyms swiadczy.
  7. Romek Użytkownik

Zawód:
    Student
    Akurat o zwrocie kosztów pisałem o polskich sklepach. Wysyłka kurierem do thomanna to ok 80zł (w jedną stronę) a w Polsce wyjdzie ok 25zł w jedną stronę czyli i tak się bardziej opłaca dwa razy wysłać paczkę w kraju niż raz za granicę.
    Ja nie traktuję thomanna jako jakiegoś nadsklepu, to jest normalny sklep, który nie na wszysko ma najlepsze ceny, a np na Oktavy mają lepsze ceny niż cena hurtowa w Polsce. Pracuję w firmie, która zajmuje się dystrybucją sprzętu akurat gitarowego i ustalając ceny zawsze patrzymy na thomanna tak jak większość dystrybutorów. Thomann to normalny sklep, w którym nie dają rabatów a w Polsce prawie wszędzie można coś utargować jeszcze.
  8. ygg Aktywny Użytkownik

Zawód:
    dźwiękowiec
    DAW:
    Logic, Pro Tools, Sonar

Piszesz bez sensu - skoro zwracają koszty, to jakie znaczenie ma wartość wysyłki...? Nie wiem co mają w polskich sklepach, wiem, że znajomi z Polski zaopatrują się w thomann, bo jak twierdzą, tam jest większy wybór. Nie pracuję w firmie zajmującej się dystrybucją jakiegokolwiek sprzętu. Bazuję na opiniach ludzi z branży, których znam. Nie nalegam też, żeby kupował tam sprzęt. Zasugerowałam, że warto zajrzeć na tę stronę. Na tym zakończę "konflikt" thomann vs polskie sklepy.

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. jakie midi polecacie