1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Program do montażu a kodeki

Dyskusja w dziale 'Postprodukcja i dźwięk do filmu' rozpoczęta przez Jurek, 27 Lipiec 2009.

1. Jurek Użytkownik

Zawód:
    Software Developer
    DAW:
    Reaper
    Witajcie!

Tak się zdarzyło, że postanowiłem nagrać teledysk. Spontanicznie kupiłem kamerkę za 699,- (JVC) i program - Pinnacle Studio 12. No i wszystko jest OK, to znaczy:

1) Z kamerki cała moja radosna twórczość ładnie ląduje przez FW na kompie.
    2) Windows Media Player ładnie to odtwarza.

Problem jest tylko wewnątrz programu Pinnacle. Wszystkie ujęcia lecą na oko 2x szybciej i nie ma dźwięku. Kiedy zrenderuję - to później w WMP jest OK. Ale jak montować nie słysząc dźwięku? Jeśli to ma jakieś znaczenie:

1) Komputer jest prawie nowy (niecały rok ma)
    2) Karta dźwiękowa to RME

Ki czort??
  2. deffi Początkujący

a. Załaduj do darmowego Windows Movie Maker, sprawdź czy to samo się dzieje.
    b. Przekoduj film z kamery VirtualDubem, MediaCoderem lub czymkolwiek, na inny format/kodek, np. bezstratny Lagarith.

Nie znam Pinnacla, ale może pracować na wewnętrznych kodekach, które akurat źle rozkodowują kodek używany w kamerze.

edit: jeżeli pędzi dwa razy szybciej, to może być jakiś problem z ilością klatek. Kamera zapisuje w p, soft interpretuje jako i (przeplot) i zamiast 25 pełnych klatek na sekundę, masz 50 klatek traktowanych jako pola. Spróbuj ustawić w opcjach projektu tryb progressive.
  3. Jurek Użytkownik

Zawód:
    Software Developer
    DAW:
    Reaper
    No więc sytuacja jest taka:

1) Przykładowy projekt demo, który był dołączony do programu, też odtwarza się szybciej i bez dźwięku. Więc to na pewno nie problem kamery.

2) Zainstalowałem program na laptopie. I tu jest dobrze. Slychać dźwięk, prędkość normalna. Zarówno przykładowy projekt jak i moje rzeczy z kamery działają dobrze.

W instrukcji piszą, żeby upewnić się że mam najnowsze sterowniki do sprzętu. Niestety nie ufam programistom (sam nim jestem, hehe) i kiedy wszystko działa, wolę nie ruszać. To mój główny komp studyjny, nie podłączony do neta, zoptymalizowany do audio, śmiga jak złoto i z daleka trzymam się od wszelkich uaktualnień.

Może są jakieś ustawienia optymalizacyjne dla wideo?
  4. bocian Początkujący

kup sobie spowalniacz kompa ;)...ale w gruncie rzeczy zajrzyj do ustawien programu
  5. deffi Początkujący

Skoro przykladowy projekt tez nawala, to stawiam jednak na kodeki, przekoduj do jakiegos standardowego wmv i zobacz czy bedzie dobrze.
    Komp odciety od sieci, uzywany tylko do audio, zakladam, ze nie instalowales na nim zadnych k-lite, ffdshow czy innych pakietow.
  6. Jurek Użytkownik

Zawód:
    Software Developer
    DAW:
    Reaper
    Czy przez przekodowanie masz na myśli render? Po renderze (do avi) wszystko jest OK.

k-lite, ffdshow czy innych pakietow

Nawet nie wiem o czym Ty do mnie rozmawiasz :o

Mogę tylko dodać, że pinnacle doinstalowuje sobie dodatkowy program (w "dodaj/usuń programy" widoczny osobno) "pinnacle video driver" czy jakoś tak. Odinstalowałem to ale bez zmian.
  7. Paweł Użytkownik

DAW:
    Adobe Audition
    k-lite, ffdshow czy innych pakietow

No to są Jurek właśnie te kodery/dekodery i przez ich braki filmy się dziwnie zachowują np. u mnie czasem odtwarzały się do góry nogami

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. pinnacle studio brak dzwieku

,
  2. brak dźwieku w pinacle studio

,
  3. pinnacle studio 12 własny dzwięk

,
  4. pinnacle studio brak odtwarzania dzwięków,
  5. gdy w pinnacle studio nie ma dźwieku,
  6. pinacle studio 12 nie ma dzwieku,
  7. brak dzwieku w pinnacle studio