1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

problemy ze śladem gitary

Dyskusja w dziale 'Gitara - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez tomboc1969, 28 Czerwiec 2010.

1. tomboc1969 Początkujący

Zawód:
    muzyk
    witam serdecznie, jestem tutaj nowy i brak mi doświadczenia. Jestem muzykiem www.myspace.com/gtcband lub www.myspace.com/nashvillepl mam problem ze śladem jednej gitary w miksie. Ponieważ miałem tylko jeden slad gitary postanowiłem skopiować ten ślad i oba przesunąć o około 40 ms rozdzielając je na prawą i lewą stronę. Okazało się że zrobił mi się efekt coś jakby flanger. Próbowałem to samo bez przesunięcia, ustawiłem oba ślady tak samo i ciągle flanger. W nagraniu jest jeszcze jedna gitara która została również skopiowana i przesunięta i tam jest wszystko ok, nic się nie dzieje z brzmieniem . Obie gotary są nagrane z przesterami ale niezbyt gęstymi. Proszę o pomoc doświadczonych kolegów i odpowiedź na pytanie co źle robię i dlaczego tworzy sie flanger.
    Pozdrawiam
    Tomek :hmmmm2:
  2. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Po prostu nagrywa się dwa razy tą samą partię...
  3. tomboc1969 Początkujący

Zawód:
    muzyk
    problem polega na tym, że podczas sesji nagrano tylko jeden ślad Gitary.
    Pozdrawiam
    Druga gitara również była nagrana tylko raz, ten ślad został skopiowany czterokrotnie został przesunięty i rozboty w panoramie i wszystko gra, żadnych nieporządanych efektów nie zaobserwowano ))))
    Dlaczego z drugą gitarą jest problem?
  4. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    mysle, ze jak zalaczysz jakis fragment mp3 to bedzie latwiej uslyszec i zrozumiec
    nikt nic ci nie doradzi nie slyszac
  5. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    A czy obie partie są grane w tych samych rejestrach?? Przy wysokich solowych partiach efekt "flangera" się tak mocno nie wybija jak w przypadku niskich riffów...
  6. tomboc1969 Początkujący

Zawód:
    muzyk
    to jest gitara podkładowa, czyli gra w dole ogólnie rzecz biorąc, czy mogę w jakiś sposób ograniczyć ten efekt , czy po prostu nie dublować tego śladu bo nie ma mozliwości pozbycia się efektu flangera. Jeszcze jedno, podkład gitary z którym nie ma problemów jest jeszcze bardziej w dole jak gitara która łapie efekt flangera. Ta łapiąca ten efekt jest bardziej osowata, musiałem mocno ograniczyć i wyciąć część środkowych i górnych częstotliwości bo strasznie waliła po uszach, jeżeli codzi o tę drugą jej brzmienie praktycznie nie było korygowane ponieważ nie ma takiej potrzeby.
  7. konop_tnt Stały Użytkownik

DAW:
    Cubase
    Wrzuć ślad tej gitary.
  8. tomboc1969 Początkujący

Zawód:
    muzyk
    mam załączyć już obrobiony slad czy czysty ? przepraszam za głupie pytania ale tak jak pisałem jestem tutaj od niedawna )))
    Pozdrawiam
    Tomek

9. los Początkujący

Nie pozbedziesz sie tego efektu.chciales uzyskac efekt stereo dublujac wioslo i przesowajac,owszem daje to moc gitarom ale najlepiej wbijac dwie gitary niz jedna dublowac.czasem sie uzywa do vokalu takich manewror ale zawsze pozostaje chorus.Sprubuj zciagnac jakas wtyczke VST stereo,moze cos da.
    thewill lubi to.
  10. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    nie ma znaczenia od jak dawna tu jestes
    wrzuc fragmenty, ktore wyjasnia o co ci chodzi - sam podejmij te decyzje

Share This Page