1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Problem z triggerami...

Dyskusja w dziale 'Bębny - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez Hollowman, 13 Wrzesień 2009.

1. Hollowman Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

Zawód:
    Wkurzanie ludzi...:)
    No dobra Panowie...znowu problemy...

Mam triggery ddrum red shot, modul/converter Alesis Trigger I/O i to podlaczam do komputera i w Cubase uzywam Ezdrummera.

Problem jest taki...za kazdym razem jak perkusista uderza raz beben, na sciezce midi pojawiaja sie 2 uderzenia, albo jak juz tego sie jakos pozbede to wtedy szybkie przejscia brzmia przechaotycznie.
    Nie mam problemow z latencja ani z perkusista...
    Trigger jest zalozony tak aby delikatnie dociskal do membrany.
    Umiejscowienie triggera jest tez istotna rzecza? Czy ma byc z lewej czy z prawej?

pozdrawiam
  2. JoachimK moderator globalny

A nie masz przypadkiem petli w MIDI? Taki temat od czasu do czasu pojawia sie odnosnie klawiszy (kazdy dzwiek podwojnie nagrany)
  3. Lolo Stały Użytkownik

Zawód:
    pogrzebacz
    DAW:
    Reaper
    może masz MIDI i USB podpięta na raz? :) żart oczywiście, ale to może być pętla MIDI, źle zkrosowane
  4. Hollowman Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

Zawód:
    nie kazdy jest podwojnie nagrany...tylko np. co 2, co 3....niektorych uderzen w ogole nie widzi...
  5. Księciunio Guest

IMO jeżeli pozostałe tiggery działają bez zarzutu, to winą jest to, że w środku tego jednego coś tam nie łączy prawidłowo. Jednym słowem lata sobie w środku wedle własnego uznania, raz załączając sygnał podwójnie, a innym razem nie łacząc go wcale. Tak przynajmniej mi się zdaje :D
  6. Hollowman Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

Zawód:
    mowiac ''nie kazdy'' mialem na mysli dzwiek a nie trigger

na kazdym trigerze jest ten sam problem
  7. Księciunio Guest

Nie znam tego convertera I/O, ale możliwe, że istnieje w nim regulacja czułości tiggerów, i nią trzeba odpowiednio pokręcić, aby uzyskać odpowiednie dopasowanie sygnałów z tiggerów do wejścia tego convertera.
    IMO :D

Problemem może być też sam kabel MIDI, łączący converter z komputerem.
  8. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Z tego co ja wiem... trigger to zwykły przetwornik piezoelektryczny... więc nie bardzo wiem co tam ma niby nie tak latać?? Równie dobrze możesz trigger podpiąć pod mikser i nagrać sygnał jak ze zwykłego mikrofonu a potem przepościć przez drummagoga... sam tak kiedyś zrobiłem bo z modułem za cholere nie mogłem dojść do ładu...

Kombinuj po prostu... winą może byc nawet źle nastrojony bęben i nieprawidłowy kontakt trigera z membraną... spróbuj może mocniej triger docisnąć do membrany... no kurczę... jak to mawiał jeden z naczucieli w moim technikum... "baba nie jesteś... masz łeb i chu@# to kombinuj"
  9. Księciunio Guest

Może latać kabelek, któremu fabryka troszeczkę pożałowała cyny, na połączenie z tym ustrojstwem.
  10. jaca Stały Użytkownik

dociśnij triger, ustaw dla każdego trigera czułość i czas( każdy bębniarz gra inaczej)
  11. nocturnodrummer Początkujący

sprobuj wytłumic naciag i mocniej go naciagnac
  12. Czułość, czułość i jeszcze raz czułość
  13. Hollowman Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

Zawód:
    no wlasnie kolejny dzien zmagan i znowu kupa...
    3 dni ustawiania, mocne, slabe, cienkie, srenkie - wszystko jak krew w piach

zeby ustawic dobrze czulosc (retriggering, gain, threshold, xtalk) musialbym chyba extremalnie wytlumic kazdy beben...np. jak ten koles z filmiku, ktory wlasnie uzywa tego samego modulu -
    Pisalem z nim, i mial ten sam problem do poki nie wywalil dolnych membran, nie wsadzil kocow itd.

Ja nie moge miec tak wytlumionych bebnow, bo naturlanie gramy proby i chcemy aby bebny brzmialy swoim brzmieniem a zelki i tasma z materialem duzo nie pomagaja.
    Rozmawiam z kolega, ktory uzywa modulu Alesisa DM5 to mowi ze nigdy nie musial nic wytlumiac, wystarczylo ustawic czulosc.

czy mozliwe ze ten modul jest jakis...zbyt czuly albo cos? chetnie bym wzial na porownanie dm5 albo inny, bo chyba TAK mocne wytlumiane bebnow nie jest normalnoscia nie?
  14. Księciunio Guest

IMO wina tutaj jest po stronie samych trigerów. Są za mało selektywne. Za słabo rozróżniają słabe uderzenie od mocnego. To jest tak, jakbyś z mikrofonu zdjął całą górę i środek, i próbował zrozumieć co ten ktoś tam śpiewa.
    Rozwiązaniem jest takie ustawienie, przy którym jest najmniejsza czułość na trigerach, krótki atak, a bębniarz musi przywalić i to konkretnie w bęben, aby triger zadziałał. Musisz ustawić tak, aby nie dźwięk bębna je wyzwalał, a samo uderzenie/przywalenie pałką. Przynajmniej tak mi się zdaje :D
  15. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Jest jeszcze bardzo prawdopodobna możliwość... że bębniarz po prostu ma zrąbaną technikę... i przy uderzaniu pałka mu się odbija kilka razy od membrany... normalnie tego nie słychać ale dla triggera są to 2 uderzenia...
  16. jaca Stały Użytkownik

:)

Hollowman, pogadaj na privie z Black Cat Studio :)
  17. Hollowman Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

Zawód:
    nie kumam, dzisiaj podlaczylismy sprzet, bez zmiany ustawien z ostatniej proby i werbel chodzi jak ta lala...prawie nie wytlumione to wszystko a zbiera ladnie....nie kumam...mam nadzieje ze w koncu calosc sie da ustawic...
  18. Jak działa no to świetnie. Jakby co to służę pomocą w końcu z Poznania jesteś.
  19. Hollowman Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

Zawód:

dzieki wielkie!
    jak cos to sie odezwe

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. ddrum trigger podwójny

,
  2. ddrum trigger forum

,
  3. jaki ustawić retrigger