1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Problem z Beatstation i Reaperem

Dyskusja w dziale 'MIDI, samplery, syntezatory' rozpoczęta przez bart.gilmour, 23 Kwiecień 2011.

1. bart.gilmour Początkujący

Cześć wszystkim, jestem tu nowy:) od dłuższego czasu czytam sobie róźne wątki, aż trafiła mi się sytuacja problemowa:) Mianowicie nabyłem Beatstation, program powoli sobie rozpracowuję. Gdy już ustawiłem sobie odpowiadający mi bit, próbuję przeciagnąć go do reapera(beatstation otwarty jest jako standalone), zostaje mi ładnie na ścieżce. W Program Files w katalogu Toontrack mam EZDrummera, Beastation i REX Library(to baza z której korzysta Beatstaion) tam mam właśnie plik .dll W reaperze nie widzi mi tego REX ( już skopiowałem wcześniej do katalogu Plugins w Reaperze).
    I teraz bit mi nie chodzi jak klikne play bo nie ma z jakiej bazy czerpać elementów.
    Jak rozwiązać ten problem?
    Mam nadzieję, że w miarę czytelnie opisałem problem.
    Z góry dzięki!
  2. Lolo Stały Użytkownik

Zawód:
    pogrzebacz
    DAW:
    Reaper
    Nie znam tego programu, ale jeżeli to aplikacja standalone, to powinna się pokazać jako ReWire w Reaperze.
  3. Matey Użytkownik

Zawód:
    Wieczny Student
    DAW:
    Reaper
    .dll to format wtyczek i w ustawieniach Reapera oprócz domyślnej lokalizacji (C:\Program Files\Vstplugins) można dodać inne (Plug-ins --> VST i wybieramy Add). REX (.rex, .rx2) jest formatem sampli, więc ciekawe gdzie znalazłeś .dll i cały folder plugins :hmmmm:. Dodaj w programie folder z lokalizacją wtyczki, zamiast robić bałagan przenosząc wszystko. Reaper obsługuje sample REX i w ustawieniach programu można ustawić jak ma się z nimi obywać.

Przypadkiem nie przeciągnąłeś do Reapera samego MIDI? W innych produktach Toontracka np. EZDrummer można przeciągnąć plik na track, ale tylko MIDI. Nie wiem jak jest z Beatstation, nie przekonał mnie, wolałbym przetestować Reel Machines od XLN Audio.

I jeszcze jedno na koniec. Uruchom Beatstation w Reaperze jako VSTi.
  4. bart.gilmour Początkujący

Kurcze mam dalej problem.
    W ReWire też go nie ma.
    No tak przeciągnałem samo midi bez biblioteki. Pomimo Twoich instrukcji dalej nic nie wiem:)
    Mam track klikam FX i nigdzie go nie ma. A i nie mam pojęcia jak uruchomić w Reaperze Beatstation , a nie jako standalone..
    Help:)
  5. bart.gilmour Początkujący

6. Matey Użytkownik

Zawód:
    Wieczny Student
    DAW:
    Reaper
    Jednak mam rację z tym plikiem MIDI. Beatstation powinien zainstalować się w wersji Standalone jak i VSTi. Lista jest pusta bo nic nie wybrałeś. Klikasz na Add i pokazuje się FX Browser z, którego wybierasz przeróżne wtyczki (DX, DXi, VST, VSTi, Jesusonic, ReWire i podstawowe od Cockos)
    Przykładowo Beatstation instaluje się w C:\Program Files\Toontrack a wtyczka VSTi w C:\Program Files\Vstplugins.
    Wystarczy w Reaperze dodać folder C:\Program Files\Vstplugins, lub inny, jeśli wtyczka nie zainstalowała się w domyślnej lokalizacji.
    Wykonuje się to w następujący sposób. Options --> Preferences, Zakładka Plug-ins --> VST. Na górze dodajemy jedną lub kilka lokalizacji wybierając Add... Wskazujemy jeden lub kilka folderów i gotowe. Resetujemy program, a przy następnym uruchomieniu wyszuka nowe wtyczki. Po otwarciu FX Browser nowe wtyczki pokażą się na zakładce New (do czasu następnego restartu Reapera)

Załączone Pliki:

• VST.jpg
      VST.jpg
      File size:
      49.5 KB
      Wyświetlenia:
      2
  7. bart.gilmour Początkujący

Nic nie ma, w takim razie nie wiem, chyba coś źle się zainstalowało skoro standalone chodzi po kliknieciu w ikone, a w reaperze go nie ma..;/

[EDIT]
    Sprawdziłem teraz katalog vsti plugins w program files i jest tam plik beatstation.dll ale nadal reaper go w ogole nie widzi!
  8. bart.gilmour Początkujący

Problem rozwiązany plik ten skopiowałem do reapera i do katalogu FX w reaperze i go wykryło.

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. reaper jak dodać vst