1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Problem na torze audio

Dyskusja w dziale 'Nagrania i edycja' rozpoczęta przez MatBat, 20 Listopad 2011.

1. MatBat Początkujący

Witam serdecznie,

chciałbym spytać, czy ktoś z Was ma pomysł na rozwiązanie następującego problemu. Posiadam: mikrofon połączony z przedwzmacniaczem, ten zaś połączony z interface firewire. Do tej pory dźwięk był: solidny, przyjemny, dobrze leżał w miksie. Teraz wydaje się być: przeźroczysty, bez charakteru, trochę syczący, jakby brakowało jakiegoś pasma, jakby do komputera docierał dźwięk nie w pełni swojego brzmienia, zaś zmiksowanie to autentyczny koszmar (tonie w miksie). Niby dźwięk jest. Bez podkładu, wydaje się być całkiem okej. Posiadam drugi przedwzmacniacz, wymieniłem i to samo, zatem ta jednostka działa bez zarzutu. Więc pozostaje: mic, kable, interface. Jak rozwiązać taki problem? Co może być przyczyną (może jednak kable?) Ew. do kogo się zwrócić o pomoc? Dzięki z góry za podpowiedzi.
  2. Łukasz S. Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator Dźwięku Live
    Nie wiem jak radykalna jest ta zmiana w rzeczywistości, ale proponuję jedyną sensowną rzecz - podmieniać po kolei elementy toru i patrzeć co się dzieje.
    Zacznij od mikrofonu - pożycz podobnej klasy,albo identyczny i zobacz jak zadziała.
    Jeżeli nic się nie zmienia - spróbuj z kablami, potem interface itd.....
  3. MatBat Początkujący

Dzięki za zainteresowanie. Zgadza się, to najpewniejszy sposób by dowiedzieć się co się dzieje. Rzecz w tym, że nie mam sprzętu na podmianę, to jest problem. Chyba oddam do jakiegoś serwisu audio, tylko gdzie i jakiego..
  4. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    czy źródło dźwięku zmieniło się od czasu kiedy było dobrze?
  5. MatBat Początkujący

Nie, cały czas jest to wokal. W tym samym pomieszczeniu, ta sama osoba.
  6. markmix Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Muzykant
    DAW:
    Ableton Live, Logic, Pro Tools
    Kabel na przyklad. Kup cos drozszego niz 2,50 i spröbuj na nowo.
    A w ogöle caly tor przejdz krok po kroku,bo na swiecie cudöw nie ma -jak nie dziala to cos jest spieprzone ....:D
  7. MatBat Początkujący

Jakość kabla jest dobra, wykonany był na zamówienie, ma niezłe złącza. A jednak to chyba on jest winny. Gdy będę na 100% pewien dam znać, bo takie usterki mogą zdarzyć się każdemu, a kłopotów okrutnie dużo.
  8. ygg Aktywny Użytkownik

Zawód:
    dźwiękowiec
    DAW:
    Logic, Pro Tools, Sonar
    Mogę zapytać jaki to mikrofon? Rozumiem, że wykluczasz poluzowane kable, albo zmianę ustawień na interfejsie, przypadkowe wciśnięcie guzika/przełącznika? Jeśli tak, to pozostaje sprawdzenie wszystkiego po kolei, jak już wyżej pisano. Jeśli chodzi o mikrofon - wystarczy chyba jakikolwiek o takiej samej zasadzie działania (zależy czy to pojemnościowy, dynamiczny czy wstęgowy). Jeśli widzisz dobitną różnicę, to wiesz, że trzeba się skupić na mikrofonie.
  9. Diki Użytkownik

ja bym obstawiał na 99 % kable, więc zmień najlepiej na jak najlepsze z możliwych. I jeśli masz w preampie/interfejsie wejścia/wyjścia zbalansowane, to upewnij się że masz je połączone kablami symetrycznymi, bo jeśli nie masz, albo masz w jednym zbal. a w drugim nie to może to powodować straty części pasma, spadek poziomu głośności, albo przesterowanie wejścia zbyt wysokim poziomem. Zorientuj się w temacie ;)
  10. ygg Aktywny Użytkownik

Zawód:
    dźwiękowiec
    DAW:
    Logic, Pro Tools, Sonar
    @ Diki: myślę, że gdyby niedawno zmienił kabel na inny i zauważył zmianę, to domyśliłby się, czym jest to spowodowane. Jeśli coś nie jest poluzowane, albo przypadkiem nie wcisnął czegoś i zapomniał (skoro nagrywa to samo cały czas, to możliwe, że ma stałe ustawienia na konkretnym kanale, które przypadkowo lub w jakimś celu zmienił i zapomniał), to ja obstawiam uszkodzenie któregoś z elementów...
  11. Marc The Drummer Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Logistyk - SAP operator
    Daj próbke, łatwiej bedzie znalezc rozwiazanie.
    Marcin Szwajcer lubi to.

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. kable w torze audio