1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

problem motu 828mk2 firewire

Dyskusja w dziale 'Komputery, Interfejsy, Oprogramowanie - Mac & PC' rozpoczęta przez kwscore, 21 Wrzesień 2008.

1. kwscore Początkujący

Zawód:
    elektrotechnik
    czesc wam jestem nowy na forum takze witam otoz jestem posiadaczem interfejsu motu 828mk2 fw od ponad 4 lat do do wczoraj nie mialem z nia zadnego problemu a zaczelo sie tak ze przy normalnym wlonczeniu motu i odpaleniu windowsa xp sp2 motu po wejsciu do setup wyswietla informacje ,No Motu Audio Devices Detected,
    Gdy włączam koputer, MOTU zawiesza się tzn. wyświetla na ekranie
    "MOTU 828 MK II" oraz "CueMix DSP" i na tym sie kończy przyjemność z jego kożystania. Co ciekawsze gdy wyłącz komputer to MOTU odwiesza się i dzieła bez problemu (jako mikser).
    Natomiast gdy odłączony jest kabel FIREWIRE to MOTU zachowyje się normalnie bez najmniejszych oznak choroby.Ten model MOTU ma dwa wyjścia FIREWIRE w związku z tym co ciekawe jak podłączę kabel do drugiego to MOTU nie zawiesza się natomiast komputer i tak go nie wykrywa nawet na czystym systemie winXP.

nie mam pojecia jak uratowac motu i przywrucic ja do normalnego dzialania dodam ze pracowalo ono 3 lata na laptopie sony vaio na chipset texas instruments probowalem juz praktycznie wszelkich mozliwosci za kazdym razem informacja
    No Motu Audio Devices Detected:confused::mad:

Jest moze ktos na forum gdzie mial moze podobne problemy
    siedze i placze bo karta kosztowala mnie kupe kasy :(
  2. jazzon Użytkownik

na "pocieszenie" powiem tylko, ze jakis czas temu mi sie stalo dokladnie to samo...
    dokladnie te same objawy [!!!] nawet mialem ten sam motyw ze zmiana portu fi-wi

w tej sprawie dzwonilem do audiotechu gdzie kupilem motu... prosili mnie o podeslanie...
    niestety w miedzyczasie zmienilem sprzet w studiu i motu lezy nietkniete od tej pory ;P

moja rada:
    zadzwon do dystrybutora... umow sie na wysylke... moze oni cos poradza ;)

pozdrawiam

jazzon
  3. Hollowman Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

Zawód:
    Wkurzanie ludzi...:)
    sprobuj jeszcze na innym kompie albo poszperaj na forum producenta - jak widzisz to spotykany problem.
  4. kwscore Początkujący

Zawód:
    elektrotechnik
    tylko karte motu zakupilem we wloszech jakies 3,4 lata temu zadzwonie do audiotechu n jutro i dowiem sie ale jak jest z ta wysylka wysylam im karte czy musze jechac sam do warszawy ?
  5. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    probowales zresetowac firmware?
  6. kwscore Początkujący

Zawód:
    elektrotechnik

tylko jak to sie robi ?
  7. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    nie mam go przed oczami, ale robi sie to gdzies w opcjach dostepnych z panelu przedniego
    prawdopodobnie jest to opisane w instrukcji
  8. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    wylacz urzadzenie, odlacz firewire, wlacz urzadzenie, setup > factory defaults
  9. kwscore Początkujący

Zawód:
    elektrotechnik
    dalej ta sama informacja No Motu Audio Devices Detected
  10. kwscore Początkujący

Zawód:
    elektrotechnik
    dzwonilem do audiotechu i zal mi bo pani z obslugi powiedziala ze musi sie zapytac swojego szefa z wiazku z podaniem im karty motu bo 1-wsze nie zostala zakupiona u nich drugie ze nie naprawiaja u siebie takich zeczy tylko od razu wysylaja do stanow i co ja mam teraz zrobic ?
  11. kwscore Początkujący

Zawód:
    elektrotechnik
    znalazlem na wloskiej stronie backlinecommunity.it o uwage dla posiadaczy interface motu firewire (828mk2, 828mk3, 896HD, 8PRE, Ultralite, Traveler etc o ostroznym podlanczaniu kabla fw do portu z tylu karty mozna sie latwo pomylic i podlonczyc kabel odwrotnie co jest wynikiem spalenia wejscia

nizej macie fotki jak powinien wyglondac port uzywany zgodnie a jak tzw na chama

ewidentnie widac wygienty port fw na boki

moze komus sie sprzyda aby nie dopuscic do takiego blendu jaki popelnilem ja
  12. jazzon Użytkownik

hym...

wlasnie probowalem zapiac fw "odwrotnie"...
    wybacz mi ze, to powiem ale trzeba byc naprawde "zdolnym inaczej" zeby wsadzic odwrotnie wtyczke do portu w taki sposob :)
    mi sie w kazdym badz razie nie udalo ;)

u mnie wiec, jest to zupelnie inna przyczyna... choc objawy identyczne ;)

pozdrawiam
    jazzon
  13. kwscore Początkujący

Zawód:
    elektrotechnik
    he jezeli port wyglonda jak na fotce wyzej chodzi o tego bardziej rozwalonego to wtyczke zapinasz bez problemu uwiez mi bo mam przed soba motu i do mojej wchodzi to jakbys wkladal z dobrej strony naprawde przy malym oswietleniu wszystko jest mozliwe i kazdy moze zostac jak napisales zdolnym inaczej
  14. audiokom.pl Początkujący

• spam - 1 punkt ostrzegawczy na zawsze
    W razie problemów ze sprzętem, proszę kontaktować się z firmą Audiokom.
  15. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Ja tak zalatwilem koledze Presonusa jakiegos z cyklu Fire...kabel wchodzi jak w maslo w obie strony...co za gowno.W dobrych konwerterach(drogich)nie ma takiej mozliwosci.Ani w Lynx Aurora ktorego mam w studio ani w Mytek 8x192 ktorego mam w domu.No ale cos za cos:)
  16. audiokom.pl Początkujący

Odwrotne podłączenie wtyczki FireWire to praktycznie bankowa wysyłka do serwisu. Zdaję sobie sprawę, że czasem przepina się sprzęt na szybko i wtedy łatwo o pomyłkę, szczególnie że sporo osób podłącza "na czuja". Jakby co - mam wszystkie części do naprawy, praktycznie wszystkich kart - w których padło FireWire.

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. motu 828mk2 firewire

,
  2. motu firewire problem

,
  3. motu 828 mk iii

,
  4. mytek 8x192 jak podłączć,
  5. opinie motu 828mk3