1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Problem AC3 znikształcone nagranie.

Dyskusja w dziale 'Postprodukcja i dźwięk do filmu' rozpoczęta przez metipl, 31 Październik 2010.

1. metipl Początkujący

Witam

Szukam pomocy lub chociaż pokazania kierunku gdzie taka pomoc mogę znaleźć, jakiś inżynier dźwięku studio??

Problem wygląda tak Nagranie realizowane kamerą panasonic hmc151. Plik wyjściowy .mts w tym ścieżka audio kodowana ac3 DD 48khz 384kbs 2chanel. Wyłuskałem z projektu i przerzuciłem do formatu wav żeby pokazać o co mi chodzi. Na nagraniu jest normalny dźwięk i nagle się zmienia na zniszczony jakby przesterowany. Nie mam pomysłu co z tym zrobić. Zdarzyło mi się to dwa razy przy dużych plikach ponad 4gb. Wygląda na to że to może być jakiś błąd w strukturze pliku może da się to naprawić w jakiś sposób dlatego pytam. Przy krótkich nagraniach mi się to nie zdarzało i po aktualizacji oprogramowania kamery też już się nie zdarza chociaż nie było w nowym oprogramowaniu mowy o jakiś zmianach w kodowaniu.

W poprzednim wypadku nie potrzebowałem pomocy bo miałem nagranie z drugiego źródła, teraz 2 źródło jest kiepskiej jakości bo nie miałem się jak podłączyć i mam problem. Źródło z kamery rozwalone 2 źródło za cicho nagrane i zaszumione.

Plik do ściągnięcia : ftp://filmag:6338444@www.filmag.pl/domains/filmag.pl/public_html/sciagnij/próbkaZniszczonyDĽwiek.wav

Pozdrawiam
    Mateusz

Załączone Pliki:

2. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    złe forum
    jesteś na Produkcja Muzyczna > Nagrania i Edycja
  3. metipl Początkujący

Przepraszam a na tej stronie który dział byłby najodpowiedniejszy?
  4. Księciunio Guest

Witam.
    Troszkę udało ci się nie trafić na forum, które mogło by ci tutaj najlepiej pomóc. Tutaj działamy na muzyce, która za chwilkę może trafić na płytkę CD, a nie do wnętrza kamery CCD :)

Kompresja stratna Mpeg4 rządzi się swoimi prawami i programami. Jej poszczególne bloki są podzielone na odpowiednie fragmenty, są odpowiednio zakodowane i niestety, ale nie można ot tak sobie pinsetą wybrać ze środka pliku do swoich celów. To co taki plik stworzyło, musi też ten plik porozdzielać. Potrzebne jest ci odpowiednie oprogramowanie. Może i drogie. Ja nie podam ci żadnego tutaj przykładu, ale na forum dla entuzjastów i fanatyków HDTV znajdziesz odpowiednie informacje. Chyba musisz się tam przesiąść :)
  5. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    przeniosłem do najbardziej odpowiedniego, ale obawiam się, że tak jak Księciunio mówi - to jest problem, który niekoczniecznie może być rozwiązany przez nas... bardziej celowalbym w support firmy panasonic
  6. metipl Początkujący

Dziękuje temat poruszyłem też w serwisie ale nie sądzę, że coś się tam wydaży takiego żeby mogli rozwiązać ten problem tu trzeba specjalisty:) żeby powiedział tak da się coś zrobić bo rozjechał się zapis np częstotliwości w pliku albo ac3 kompresuje na tyle że nie da się go rozłożyć na części pierwsze albo nie da się nic zrobić bo zmieniła się czułość mikrofonu automatycznie i caly dźwięk jest przesterowanay. Jaby się ktoś taki znalazł było by miło jak nie to pozdrawiam i szukam dalej. A co do forum AV nie sądzę, że będą widzieć coś na taki temat jeżeli chodzi o ingerencję w dźwięk to najpoważniejsze tematy odnoszą się tam synchronizacji a oddzielenie strumienia jest możliwe ale na pliku 4 gb zajmie to chwilę a ja tylko próbkę chciałem przedstawić jak wygląda ten dźwięk może komuś zacznie coś świtać dlaczego to się mogło zdarzyć. Oczywiście cały materiał mam zgrany razem z całą strukturą plików.

Pozdrawiam
    Mateusz
  7. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    tak jak pisałem, nie jestem w stanie pomóc, ale sprawdź czy przypadkiem 4GB to nie jest maksymalny rozmiar pliku jaki może być obsłużony przez system operacyjny na którym pracujesz
  8. metipl Początkujący

Witam nie jest to kwestia systemu czy kodeków bo taka sama sytuacja jest przy odtwarzaniu z kamery. Poza tym plik nie może być większy niż 4gb jak to w FAT bywa. Więc przy większym nagrani dzieli na pliki po 4gb i w takiej właśnie sytuacji wystąpił problem.

Jeżeli się nie da tak to może ktoś może się zająć wyczyszczeniem i od szumieniem materiału z drugiego źródła na profesjonalnych narzędziach i ile takie coś może kosztować? Do wyczyszczenia byłoby wtedy jakieś 5min materiału, Nagranego w wav 2ch 48khz.

Share This Page