1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Pro Tools 10 oraz Pro Tools HDX

Dyskusja w dziale 'Nowe produkty i wydarzenia' rozpoczęta przez jacek.mixer, 21 Październik 2011.

1. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Istotne punkty konfrencji Avid na AES:

Na początku CEO podkreśliła, że chcą pokazać swoje poświęcenie dla profesjonalistów.
    20 urodziny Pro Toolsa.
    Pro Tools 10 z ponad 50 nowymi funkcjami.

- fade'y w czasie rzeczywistym z nowym widokiem
    - głośność obiektów wraz z edytowalną krzywą głośności, widok waveforma podąża za wykonanymi ruchami
    - Audio Suite działa na plikach i nie nadpisuje regionów, można otworzyć kilka okien Audio Suite jednocześnie
    - Avid Channel Strip z konsolety Euphonix System 5
    - Reveal in Finder
    - obsługa plików stereo
    - rozbudowany Eucon
    - $699 Pro Tools 10, $299 upgrade

- Pro Tools HDX
    - 5x moc
    - 32bit Floating Point przetwarzanie, 64bit FP sumowanie
    - pluginy AAX (Avid Audio Extension) działające na DSP lub natywnie i brzmią identycznie
    - każda karta daje 256 głosów
    - 18 procesorów na kartę
    - 16k sampli kompensacji opóźnienia
    - odtwarzanie sesji z RAMu - Extended Disk Cache
    - znacznie szybsze otwieranie sesji
    - nowy format PTX
    - obsługa plików 32bit FP
    - cena HDX w zestawie z OMNI około $10.000
    - funkcja Bounce to iTunes
    - reverse processing dla audio suite - odwrócony delay jednym kliknięciem
    Sempoo oraz Lex lubią to.
  2. lestek Stały Użytkownik

Zawód:
    Producent muzyczny, inżynier dźwięku
    DAW:
    Pro Tools
    Blackout....

Jak wrażenia?

Kilka dni temu zamówiłem crossgrade z TDM do HD Native tydzień temu. Liczę na to, że (jak zazwyczaj bywało) dostanę upgrade za darmo, bo system dotrze do mnie po premierze :D

Nic szczególnie odkrywczego, nie?
  3. JoachimK moderator globalny

Fajnie, aczkolwiek przełomu w sensie użytkowym nie zauważyłem, tyle że zmiana architektury jest, a to jest jednak istotne.
  4. qwerty Aktywny Użytkownik

nadal jest tylko bounce w czasie rzeczywistym
  5. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    przez zmianę architektury stworzyli sobie możliwość zaimplementowania tej funkcji - myślę, że pojawi się dość szybko
  6. JoachimK moderator globalny

DSP pewnie zrobiony na AD Sharc
  7. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Niestety pracujac na HD Accel ilosc glosow sie nie zwiekszy,nadal bedzie tak jak bylo a wszystkie nowe pluginy beda dzialaly tylko natywnie.Avid pisze,ze PT 10 bedzie ostatnim ktory obsluguje HD Accel,wsparcie przez 3 lata a naprawa sprzetu 5 lat.W sweetwwater upgrade z 8HD 4500 PLN z 9HD 3000 PLN.Niezle poszli po bandzie,ale coz...
  8. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Podobno wszyscy ktorzy kupili PT po 1 pazdziernika maja darmowy upgrade do 10:)
  9. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Obejrzalem (i teraz jestem niewyspany ;) ). Mam mieszane uczucia, ze wskazaniem na pozytywne. Nie bardzo w sumie wiem, czego sie spodziewalem, ale chyba moje oczekiwania mniej wiecej zostaly zaspokojone. Zadnej rewolucji, normalna ewolucja jak zwykle u digi, przepraszam, avida ;)
  10. JoachimK moderator globalny

Tego nie przeskoczysz. Nowa architektura nie może wspierać różnych DSP.
  11. markmix Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Muzykant
    DAW:
    Ableton Live, Logic, Pro Tools
    Mozna w koncu wiecej, niz 32 kanaly I/O w normalnym PT 10 uzywac ?
  12. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Zdaje sobie sprawe Joachim,pisalem to w kontekscie postu Jacka w innym watku dotyczacym PT10-cytat powyzej:)
  13. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Napiszę jak to wygląda z mojej perspektywy. Żeby nie było, że zawsze jestem optymistą, to zacznę od kwestii negatywnej, czyli ceny. $10000 za zestaw z kartą oraz interfacem Omni. Póki co nie ma ceny za samą kartę, a wymiana HD1 na HDX1 kosztuje $8000 bez interface'u Omni, czyli bez sensu.

To tyle w kwestii negatywnej. Zbieram na HDX (link w podpisie). Oto dlaczego:

1. Mimo, że radzę sobie z systemem fixed point bez problemu, to poświęcam jakąś istotną cześć uwagi w pracy na to, aby nie przesterować wysyłek potłumikowych. W systemie floating point nie będę musiał na to zwracać uwagi.

2. Moc DSP jednej karty jest 4-5 krotnie większa niż karty systemu HD. W 96KHz będę miał 128 głosów plus moc DSP ponad dwukrotnie większą niż mam w tej chwili w 44.1KHz.

3. Dzięki ładowaniu sesji do ramu prędkość dysku nie będzie stanowiła dla mnie problemu przy miksowaniu dużych sesji w 96KHz.

4. W przypadku braku mocy DSP otwieram pluginy AAX w trybie natywnym i nadal brzmią identycznie z wersją
    DSP.

5. Jedna karta daje 64I/O - dwukrotnie więcej niż mój obecny HD1. Miły dodatek jeśli będę chciał zwiększyć ilość urządzeń zewnętrznych.

6. Rzecz której pewnie nie usłyszę, ale też jest miłym dodatkiem - mikser 64bit floating point. Podobno brzmi lepiej niż obecny.

7. Natywny Crane Song Phoenix.

Teoretycznie wszystko to miałbym rownież w HD Native poza mocą DSP i niskimi latencjami. Rzecz warta przemyślenia, ale pewnie musiałbym przeskoczyć na jakiegoś grubego Maca Pro, żeby uciągnął niskobuforowe sesje 96KHz...
  14. szkudlik Przyjaciel dzwiek.org

Z mojego punktu widzenia (zawodowy programista) najciekawszą sprawą są pluginy pracujące jednocześnie na Intelu oraz na DSP.

Możlwości są dwie:
    - obowiązkowa podwójna kompilacja w binarce pluginu (nieeleganckie rozwiązanie typu brute-force)
    - maszyna virtualna i/lub emulacja DSP na Intelu, kod pluginu podobny do b-code z Java.

ta druga sprawa daje inne niesamowite możlwości, jak ta sama binarka działająca na Windows i Macu, a w momencie opracowania takiej maszyny na inne platformy - także na Linux czy Android. W grę wchodzą też DSP innych producentów czy inne DAW... wiem że kiedys chodziły plotki że VST3 będzie pracował w takiej właśnie virtual machine, były to jednak tylko plotki niestety. Jeżeli Avid to zrobił to moze być to rewolucja na miarę wynalezienia DAW... o ile oczywiście możliwe (i w mniejszym czy większym stopniu legalne) będzie opracowanie takich maszyn...

jak ktoś się dowie jak ten ficzer jest zrobiony technicznie to niech da cynk
  15. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Jak już będziesz go miał, przetestuj proszę jak działa miks z 96KHz z dużą ilością śladów, pluginów oraz jakie opóźnienie wprowadzają zewnętrzne inserty.
  16. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Ja raczej kupie 2 karty Accel i update do wersji 10HD,Mysle,ze na tym mozna popracowac pare lat a pozniej wymiana HD3 na HDX1 bedzie mniej bolesna niz 8000$:)
  17. lestek Stały Użytkownik

Zawód:
    Producent muzyczny, inżynier dźwięku
    DAW:
    Pro Tools
    W najbliższych tygodniach napiszę kilka słów o PT 10 na HD|Native.
  18. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Jest to jakieś wyjście pod warunkiem, że ceny Accel spadną poniżej $1000 i Avid nie wycofa za parę lat oferty Crossgrade'u. Pamiętaj też, że sam update softwareu kosztuje $1000.
  19. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Na to licze ze uda mi sie 2 HD Accel kupic za ok 3-4 tys plus update to wychodzi jakies 8.5 tys PLN a upgrade do HDX jakies 30 tys.Mnie karty Accel raczej sa potrzebne do odpalenia duzej sesji w 96 khz i obslugi sendow bo w mikserze w wersji Dither mam wrazenie ze sendy o wiele bardziej korzystaja z mocy rdzeni HD.Co do crossgrade to chyba nie ma sie co bac skoro do dzis robia wymiany ze starego protoola MIX itp ktorego mial np Leszek.
  20. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Czy ktos wie jak to wyglada z iloscia glosow w HD Native?Rozumiem,ze dopiero v.10 HD na HD Native daje mozliwosc odpalenia 128 glosow w 96kHz.A jak to wyglada do tej pory czy da sie laczyc dwie karty HD native zeby miec 96 glosow w 96 kHz czy HD native jest zamkniete i nierozszerzalne?

http://www.avid.com/US/products/family/pro-tools/compare

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. pro tools 10 upgrade

,
  2. wymagania dla protools 8le