1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Prośba o wykonanie impulsów z fajnych pomieszczeń...

Dyskusja w dziale 'Nagrania i edycja' rozpoczęta przez Smiechu, 2 Marzec 2010.

1. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Jak widzieliście nagrywam bębenki w dość małym pomieszczeniu... i w takich warunkach uzyskanie przestrzennego brzmienia z wykorzystaniem ambientów jest niemożliwe...

Podczas miksów najczęściej dorzucam sobie ścieżkę ambientu wykonaną z przepuszczania OH przez pogłos splotowy... i efekty są zadowalające, lecz nie do końca...
    Problem leży w tym, że nie mam wystarczająco ciekawych impulsów z prawdziwych pomieszczeń...

Pomyślałem więc żeby poprosić was forumowiczów o wykonanie impulsów z pomieszczeń w których będziecie nagrywać/nagrywacie, a w których ambient jest bardzo fajny pod bębny...
    Takie impulsy pewnie nie tylko mi by się przydały...

Z tego co wiem nagranie odpowiedzi impulsowej nie jest aż tak technicznie skomplikowane... w przypadku ambientu wystarczy nagrać np. klaśnięcie...
    Chyba że się mylę??

Byłbym też wdzięczny za wszelkie linki do ciekawych darmowych impulsów itp...
  2. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    no właśnie jest dosć skomplikowane niestety. Klaśnięcie zamyka w ambiencie charakter widmowy... klaśnięcia, czyli nie jest liniowy ani pełnopasmowy. Lepszy jest wybuch balonika, ale nadal nie liniowy. Słaba rozdzielczość w niskim środku i dole. Najlepszym sposobemjest metoda MLS i tą metodą można niewieloma programami zdjąc odpowiedź, ale jest taki darmowy bodaj przez 30 dni WinMLS. Trudny w obsłudze, ale robi co trzeba. Jest zdecydowanie najprecyzyjniejszy w wyznaczaniu odpowiedzi impulsowej. Trudność w tej metorzie polega na tym, że trzeba mieć na prawdę liniowy monitor pełnopasmowy który zagra sygnał MLS. Rzecz druga, to dobre pomieszczenie, trudnosć polega na tym, że trzeba je mieć. Trzecia sprawa to para porzadnych mikrofonów, preampów, przetworników. Odpowiedzi impulsowe to też ślady, ich jakość wpływa potem na brzmienie pogłosu. Rzecz czwarta to odpowiednie rozlokowanie tych mikrofonów które jest trudno znaleźćbez grających bębnów. Dobrze jest wypuścić surowe gary na ten monitor i poszukać zarówno miejsca dla monitora jak i dla mikrofonów. Rzecz ostatnia to taka, że to nie będzie tak samo brzmiało jak prawdziwe bębny w pomieszczeniu taki ambient, ponieważ źródło w postaci monitora ma znacznie mniejszą dynamikę i jest samo mniejsze. Nie ma efektu przestrzennego niestety. Na studiach robiliśmy z Bartkiem Chmielewskim próby uzyskania takich odpowiedzi impulsowych i to co je łączyło, to że rozmiar pomieszczenia wydawał się na nich mniejszy niż byłby przy nagraniu prawdziwych ambientów no i wrażenie stereofonii przez to małe źródło prawie punktowe w stosunku do dużych bębnów było dość wąskie.

P.S. Dzisiaj w studio wynalazłem genialne ustawienie w TC Reverb 4000 które bardzo fajnie emuluje ambient do bębnów. Jak wymyślę, czym zdjąć odpowiedź impulsową z blaszaka, to będziemy mieli czym się dzielić :D
  3. Bartek_L Użytkownik

Zawód:
    z zaw. inż elektryk
    Marcin, jak ogólnie sprawdza się TC 4000 pod kątem perkusji - werbel, ambient itd...?
  4. Fasol Użytkownik

5. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Marcin... no domyślam się że zrobienie tego tip top to dość skomplikowana sprawa :)

Nie mniej... myślałem właśnie o sytuacji gdy ktoś w trakcie sesji nagraniowej z bębnami... gdy wszystko jest ustawione... w chwili przerwy przekuł by ten balonik i to nagrał :)
    Rozumiem że teoretycznie to może nie być najlepsze wyjście... ale w praktyce może się okazać bardzo dobrym impulsem... nie chodzi o idealne odwzorowanie odpowiedzi pomieszczenia... a o stworzenie ciekawego impulsu do pogłosu... a przecież jedno nie musi wynikać z drugiego...

Gdyby udało Ci się zdjąć to ustawienie z TC 4000 też bym był wdzięczny :)

Fasol... dzięki... stronkę znam... ale dawno nie zaglądałem i widzę że jest pare nowych zestawów...
  6. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    TC 4000 no dobry pogłos. Nie jest to charakter Lexiconów. TC raczej stawia na pogłosy zbliżone brzmieniem do rzeczywistości, Lexicon zaś idzie w pogłosy optymalizowanepod muzykę rozrywkową, są jasniejsze, atrakcyjniejsze. Ale nadal TC 4000 to wysoka półka i pogłosy z niego ładnie się miksują. Akurat pierwszy raz mam z tym urządzeniem do czynienia akurat na sesji, w której bębny są jej słabą stroną więc to też zamazuje obraz tago, jak brzmi sam TC. Niemniej nie trzeba dużo kręcić w ustawieniach pogłosu, żeby znaleźć ten właściwy. Jednak zdanie z prawdziwego zdażenia o nim będę miał jak trochę więcej na nim popracuję. Lexicona 960 miałem pod ręką raz, na bardzo dobrej sesji w bardoz dobrym pomieszczeniu, więc i moje wrażenie było piorunujące, nie mogę tego wprost porównywać, żeby nie popaść w subiektywność.
  7. sigur Użytkownik

DAW:
    Logic
  8. Bartek_L Użytkownik

Zawód:
    z zaw. inż elektryk
    No właśnie ma podobny chyba problem co smiechu. Mam też dość małe pomieszczenie i z racji tego że nie wniosło by żadnego pozytywnego ambientu wygłuszyłem je praktycznie do zera. Zainwestowałem teraz w bębny do studia, mogę się już powoli pochwalić :) (patrz fotka poniżej), jeszcze brak paru drobnych detali ale kolejna inwestycja to dobrej jakości pogłos. Myślałem o TC 4000 bo ten procesor dość często można za przyzwoite pieniądze odkupić. Chętnie bym się dowiedział od kogoś kto ma podobne warunki do nagrań jak dobrze rozwiązać problem braku ambientu. View attachment 3487

Załączone Pliki:

• pdp..jpg
      pdp..jpg
      File size:
      67.6 KB
      Wyświetlenia:
      95
  9. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    tak jak andy wallace
    dolozyc probki ambientu bebna
  10. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    No zakupiłem SSD EX :D to będę musiał wypróbować :D
    Przy okazji?? Tez macie problemy z rejestracja na stronie IK??
  11. lord_awesomeguy Użytkownik

Zawód:
    Informatyk/fizyk
    Pardon że stary temat odkopuję, ale niedawno zrobiłem sobie całkiem klawą IRkę przepuszczając przez deconvolver próbkę room z werbla Slate'a (nie mam pojęcia czy mogę się tym dzielić i czy to ogólnie w miarę dobry pomysł)... :)
  12. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Temat stary ale jak cos ciekawego masz to wrzucaj...

IR zrobiony z czyichś sampli to już chyba nie jest w żaden sposób chroniony...
  13. jaca Stały Użytkownik

i jak? macie cos ciekawego?

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. tworzenie własnego impulsu pogłos