1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Premier artist maple - jakie naciągi do nagrań w studio

Dyskusja w dziale 'Bębny - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez Masteroffear, 9 Sierpień 2011.

1. Masteroffear Początkujący

Witam!
    Jestem perkusistą w rockowym zespole. W najbliższym czasie będę nagrywał w studio demo z zespołem. Będzie to moje pierwsze nagranie studyjne. Chciałem się zapytać jakie naciągi polecilibyście do nagrań. Moja perkusja to Premier Artist Maple - 12,13,16 tomy, 22x18 centrala, 14x5,5 werbel. Myślę żeby założyć emperory coated lub evansy g2 coated na tomy, na werbel ambasador, a na centralę szczerze nie wiem, EMAD2 ma za bardzo plastikowy klik więc odpada. Może ktoś z Was nagrywał takie bębny i ma jakąś próbkę dźwiękową - chętnie posłucham. Brzmienie jakiego będziemy szukać to jakaś mieszanka tego co poniżej:
    http://www.youtube.com/watch?v=bWXazVhlyxQ&feature=relmfu
    http://www.youtube.com/watch?v=Iw1Fm61HBA8
    http://www.youtube.com/watch?v=e8k7xJBXv30
  2. masterofphysicalchemistry Aktywny Użytkownik

w mojej opinii na tomy zalozylbym jednak naciagi niepowlekane gdyz sa z reguly jasniejsze i nie trzeba az tak bardzo wyciagac gory w miksie, szczegolnie w gestych aranzach gdzie musza sie dobrze przebic przez reszte.

ale chetnie poslucham tez co inni polecaja w tej kwestii
  3. Masteroffear Początkujący

masterofphysicalchemistry - a co poleciłbyś na stopę? Tak jak pisałem, nie chcę tak mocno plastikowego kliku jak w Emadzie2
  4. masterofphysicalchemistry Aktywny Użytkownik

u siebie w bebnach mam zalozony Aquarian super kick (chyba II) - to dosc gruby naciag i nie daje zbyt duzo kliku na stopie. Wiec jesli na tym Ci zalezy to jest chyba dobry punkt wyjscia.

Jesli nie ma mozliwosci uzyskania fajnego brzmienia stopy - staralbym sie pojsc w strone takiego brzmienia ktore bedzie "malo inwazyjne" w innych mikrofonach i dzieki temu duzo latwiej bedzie podkleic pozniej sampel.

p.s ostatnio na sesje przyjechal perkusista z ktorego stopy dobywal sie sam kilk :) No i tak sie zastanawiam i kombinuje i swojej nieswiadomosci nie podejrzewalem, ze bedzie mial zalozony naciag rezonansowy z obu stron centrali :] (cienki jak papierek, az sie zdziwilem ze bijak tego nie przebil jeszcze)
  5. Masteroffear Początkujący

Dzisiaj zaopatrzyłem się w naciągi. Na tomy będą niepowlekane Emperory, na werbel powlekany Ambassador, a na stopę wahałem się między Aquarianem SKII i Remo Powerstroke 3. Po przesłuchaniu tego nagrania:
    http://www.youtube.com/watch?v=FvVcQbsqHRk
    wybór padł jednak na Powerstroke 3.
    Jak już nagram bębny to postaram się wrzucić jakieś próbki.

Pozdrawiam
  6. oses Użytkownik

Masteroffear, przed wejsciem do studia zaloz tez nowe naciagi rezonansowe. Na tomy ambasadory clear, werbel ambasadora snare albo evansa hazy 300.
  7. adat Początkujący

Zawód:
    konstruktor elektronik
    DAW:
    Sonar
    Hazy 300 to chyba najlepsze rozwiązanie.
    A jakie masz sprężyny pod werblem?
    Ja do nagrania na swojego Peace DNA zakładałem właśnie emperory niepowlekane i ogólnie byłem zadowolony.
  8. oses Użytkownik

Adat nie wiem czy do mnie bylo pytanie, ale jezeli tak to na Ludwigu i Brady nie wymienialem czyli takie jak dostalem z werblami, natomiast na Odery wymienilem na ultra sound Pearla ale srednio mi sie podobaja.
  9. Masteroffear Początkujący

Oses - niestety mój budżet na to nie pozwoli. Jedynie do werbla kupiłem nowy rezonans Ambassador snare i myślę nad Aquarianem Regulatorem do centralki. Na Tomach jako rezonansy są założone Evansy G1 clear, ciężko mi powiedzieć jak są stare, ponieważ perkusję kupiłem używaną.

Adat - jeśli chodzi o moje sprężyny to pewnie są to oryginalne dołączane do werbla Premier Artist, bo oprócz napisu "Taiwan" nie ma na nich nic.
  10. miuzikus Użytkownik

Jeśli chodzi o naciągi rezo to nie polecam wymieniać tuż przed nagraniem. Rezo jako, że nie są grane (uderzane) muszą się naturalnie ułożyć na bębnie przez jakiś czas.
    Evans G1 clear są ok na rezo - więc twierdzę stanowczo - nie wymieniaj ich tylko podstrój do jednego konkretnego dźwięku kilka dni pod rząd - właśnie po to, żeby się ładnie uleżały i grały do jednego dźwięku jak najlepiej. No chyba, że będziesz je przestrajał w utworach - ale to nie zmienia faktu, że rezo dłużej niż uderzane dostosowują się do krawędzi bębna.
    Jeśli chodzi o sprężyny do werbla - podobna sytuacja - muszą się odpowiednio rozciągnąć przez jakiś czas i nie bój się zajrzeć pod spód werbla raz na dzień i sprawdzić czy są równomiernie zawieszone na linkach (czy taśmach) tzn. na lewo-prawo, żeby się nie rozciągały skrajne sprężyny (bo zepsujesz) oraz czy są mniej więcej na środku.
    Co do stopy Powestroke 3 to najlepsze rozwiązanie, a naciągi na werbel też dobrze wybrałeś.
  11. adat Początkujący

Zawód:
    konstruktor elektronik
    DAW:
    Sonar
    Dobre sprężyny robi PureSound, ale kurka woda troche kosztują jak za kawałek pofalowanego druta.
    Jeśli chodzi o stope to faktycznie z tego Powerstroke 3 może być moc, tylko dlaczego ja ciągle męczę emady u siebie...
    Za jakiś tydzień i mnie czekają nagrania. Jakiś czas temu wymieniałem naciagi i teraz już nie planuję, są one owszem ograne i oklepane bo gram dużo i intensywnie ale zaleta tego jest już właśnie dobre ich rozegranie, sprężyn pod werblem nie ruszałem juz od dawna żeby nie popsuc ustawienia, przed nagraniem dostrojenie i jazda :).
    Pewnie tym co mi wyjdzie się podzielę na forum chociaz sam nie wiem, trochę nieśmiały jestem :p.
  12. Masteroffear Początkujący

Witam!
    Na ten moment mogę powiedzieć, że coated ambassador na werblu po 6 godzinach gry ma głęboki krater w miejscu, gdzie uderzam pałką najczęściej. Może trafiłem na felerny egzemplarz, w każdym razie pójdzie do reklamacji i chyba zastąpię go powlekanym CS'em. Werbel był nastrojony do D naciąg uderzany, a do G naciąg rezonansowy. Jest to werbel klonowy i brzmienie jest hmm drewniane. Brakuje mu trochę ostrości. Zobaczę jak zachowa się przy wyższym stroju tzn. uderzany do Fis, powinien wtedy dostać metalicznego przydźwięku.

Druga sprawa to problem z tym, że ciągle mi się rozstrajają śruby przy których uderzam rimshotem na obręczy. Nie jest to wina werbla, bo na innym miałem taki sam problem. Podkładki nylonowe, ani gumowe nic nie dają. Macie może jakiś na to studyjny sposób?
  13. miuzikus Użytkownik

U mnie górny naciąg na werblu strojony do D i dolny do G nawet się sprawdzał pod mikrofon. Ale doszedłem do wniosku, po długim nagrywaniu i experymentowaniu ze strojeniem, że lepiej gra, gdy dół i góra jest nastrojona do tych samych dźwięków. Na forum perkusistów pearla - podawali, żeby werbel stroić do D# (góra i dół). U mnie fajnie to brzmi, ale po kilkukrotnym dostrajaniu. Mam werbel 14x5. Przy mniejszych głębokościach werbla to D# jest raczej optymalne, tzn. niżej lepiej nie stroić niż D#, bo za bardzo rezonuje. Przy werblach 14x7 można i do C stroić.
  14. oses Użytkownik

Ja mialem ten problem ze wszystkimi swoimi werblami Brady, Ludwig, Odery, Pearl, Mapex szczegolnie przy niskim strojeniu. Kupilem nakretki kontrujace Pearla. Takich uzywa Ian Paice z Deep Purple. Patent dziala.
  15. Masteroffear Początkujący

16. oses Użytkownik

17. barytosz Użytkownik

Zawód:
    Łowcy.b
    na stopę aquarian super kick lub remo powersonic. Emad kopie i się nie nada. Na werblu można spróbować z Evansem Onyx 2-ply.
  18. Masteroffear Początkujący

Oses - fajny patent. Będę musiał się u ślusarza zapytać czy taniej mi tego nie zrobi.

Aktualnie na werbel założony jest Remo emperor X i nastrojony był do G w utworach w D i do A w utworach w E. Rezonans odpowiednio do Ais i do H. Werbel dostał kopa, metalicznego przydźwięku i lepiej się osadził w overhead'ach. Przy tych strojach przestał się też rozstrajać.

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. premier artist maple

,
  2. artrist maple 14x5.5

,
  3. tom 16” / 14” premier artist maple

,
  4. premier 14 x 5 5 maple