1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Preamp Mesy | Marshalla

Dyskusja w dziale 'Gitara - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez tomek_katowice, 17 Listopad 2009.

1. tomek_katowice Użytkownik

DAW:
    Cubase, Samplitude
    Witam!

W sieci RnR (i nie tylko) można zakupić preamp mesy jako urządzenie do rejestracji wioseł. Konkretnie to model:

Mesa Boogie Rectifier Recording Preamp

Drugie urządzenie to Marshall jmp-1.

Mniejsza o sklep, mniejsza o cenę...
    Pytanie mam tego typu: co daje posiadanie takiego preampu w studyjku? Liniowe nagrywanie wioseł na ostro?
    Rozwiązanie problemów ze zbyt małym pomieszczeniem w stosunku do mocy heada i paki?

Będę wdzięczny za odpowiedź i sugestie...
    Pozdrawiam - Tomek
  2. sinquestsound Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

jmp1 - ma wyjscie odrazu z symulacją kolumny wiec odpada kombinowanie z ustawieniami mikrofonu fazami głośnym rozkręceniem paki itd..., mam 2 preampy teraz rocktron gainiac 2 i digitech 2120, ale szczerze zbieram na paczke i glowe 5150 i bede walczyl z mikrofonami ;)

Pozdrawiam,
  3. MrMarecky Użytkownik

Mialem kiedys Triaxis-a Mesy w racku, ale srednio sie sprawdzal przy nagrywaniu z linii. Jak przychodzilo do nagrywania to i tak bylo "po bozemu".
  4. kluczewp Użytkownik

Potwierdzam. Triaxis z linii się po prostu nie sprawdza. Jest natomiast wygodny do szybkiego zarejestrowania rybek :). Może znasz odpowiedź na nast pytanie: czy można wyłączyć w traixisie symulacje paczki w opcji "z linii"?
  5. Gitarniak Użytkownik

Polecam Tech 21 PSA 1 w linie też daje radę...mam i jestem zadowolony.

Pozdrawiam:)
  6. MrMarecky Użytkownik

sorki nie pamietam - rzadko uzywalem Triaxisa w takiej konfiguracji to raz, a dwa mialem go 5-6 lat temu. Przeszukaj www mesy, napewno znajdziesz gdzies pdf-a z instrukcja obslugi
  7. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Czy Triaxis czy Mesa Recording preamp wystarczy nagrywac przez reverb impulsowy z zaimportowanym impulsem kolumny glosnikowej z Recabinet,gra jak normalny wzmak,az ciary przechodza.
  8. kluczewp Użytkownik

No nie do końca właśnie.. Nie wiem jak ten drugi model ,ale przez tą symulacje paczki w triaxisie , kolejne nałożenie impulsu powoduje dodatkowe jego zmulenie i nic więcej. Już wole grać bezpośrednio w linie.
  9. tomek_katowice Użytkownik

DAW:
    Cubase, Samplitude
    Co oznacza termin reverb impulsowy?

:confused:
  10. Koltun Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    inżynier dźwięku, technik backline
    DAW:
    Cubase, Pro Tools

Chodzi raczej o wyłączenie pokładowej symulacji paczki i późniejsze używanie impulsów.
  11. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    moglbym cos takiego zrobic altiverbem?
  12. kluczewp Użytkownik

Dokładnie o to pytałem pare postów temu
  13. Hardi Aktywny Użytkownik

mialem JMP-1 i na nagrywania w linie kompletnie sie nie nadaje, ta symulacja kolumn jest kiepska, nawet mozna powiedziec, ze tragiczna, jesli chcesz nagrywac w linie to line6 POD albo jakis sansamp
  14. lestek Stały Użytkownik

Zawód:
    Producent muzyczny, inżynier dźwięku
    DAW:
    Pro Tools
    Też sądzę, że Line6 to lepsza opcja od Marshalla. Nie wiem jak z Mesą, bo nie pracowałem ani z Recording Pre, ani z Triaxisem, ale skoro nasz kochany Jarek T. mówi, że łoi dobrze, to pewnie tak jest ;)

Pozdrawiam!
  15. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    bardzo chcialbym uslyszec jakies przyklady... wrzucilbys cos?
  16. kluczewp Użytkownik

Podłączam się do prośby. Też bardzo bym chciał usłyszeć tą symulacje Mesa Recording preamp z jakimś impulsem.
  17. przemak Przyjaciel dzwiek.org

18. sinquestsound Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

Niezla promocja na impulsy http://recabi.net/site/, Jacku a na altiverbie ruszy jak najbardziej ;)
    Mozna zassac demo jest tam tez sporo fajnych impulsów za free...

Pozdrawiam,
  19. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Zrobie to dzis i wsadze tutaj......tak naprawde kazdy imulsowy reverb pozwala na import Recabinet,ja korzystam z TL Space w PT8.Pzdr.
  20. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Ja jestem zesrany jak na tym gram, w wersji natywnej oczywiscie,z moim Suhr Custom T to sie tak zajebiscie klei w miksie,ze zastanawiam sie czy nie kupic tego,2500 PLN netto wychodzi w KMR Audio w GB.Tu jest o tyle lepiej,ze sa jeszcze emulacjie kostek gitarowych,i ponoc nagrywanie do PT jest bezlatencyjne.

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. marshall preamp