1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

PRE-AMP przy rejestracji gitary - ANKIETA

Dyskusja w dziale 'Gitara - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez Bartek_L, 9 Sierpień 2009.

?

Brzmienie którego preampu jest najlepsze w twojej ocenie?

A ilość głosów: 3 30.0%
B ilość głosów: 2 20.0%
C ilość głosów: 3 30.0%
D ilość głosów: 1 10.0%
E ilość głosów: 0 0.0%
F ilość głosów: 0 0.0%
G ilość głosów: 0 0.0%
Nie słychać żadnej różnicy ilość głosów: 1 10.0%
  1. Bartek_L Użytkownik

Zawód:
    z zaw. inż elektryk
    Witam!

Pre-amp, niby takie nic, najczęściej jedno pokrętło GAIN i tyle. Mam do Was pytanie, który z zaprezentowanych wybralibyście do nagrań? Czy Wasze uszy słyszą różnice?

Nagrany ślad DI gitary został wypuszczony na wzmacniacz i paczkę gitarową. Ten sam ślad, to samo ustawienie wzmacniacza gitarowego, ta sama pozycja mikrofonu. Zmieniają się pre-ampy mikrofonowe. Ślady nagrane z najbardziej zbliżoną głośnością (czyt. gain na pre-ampie) potem znormalizowane. Zero EQ i dynamiki.

Najlepiej pobrać i rozpakować Zipa (około 70MB). Ślady 24bit/48kHz zaimportować równo do sesji każdy na osobny ślad. Zaloopować wybrany kawałek i słuchać ślady jeden po drugim w celu porównania lub postępować jak kto woli:)

Moim zdaniem różnice subtelne ale są, im większy drive tym mniejsze (różnice w drivie wywołane są zmianą przystawek w gitarze). Pre-ampy z niskiej półki ale faworyta swojego mam.
  2. sinquestsound Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

Witam,
    dopiero namierzyłem ten post zassam, wieczorem sie oslucham i dam znac co i jak ;)

pozdrawiam,
  3. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    Różnice są, ale sama próbka jest niewarta porównań preampów. Słabo brzmi ta gitara sama z siebie, do tego ma bardzo wąskie pasmo, więc niewiele można porównać. Lepiej przepuszczać miks bardzo dobrych dynamicznych bębnów, albo mocno przesterowaną gitarę albo wokal, ale muszą świetnie brzmieć już u źródła żeby było co porównywać.
  4. sinquestsound Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

Faktycznie próbki brzmią bardzo podobnie ja jednak bym wybrał A - dosyć jasna i ma jakby lekko podbite 4-5 Khz.

Pozdrawiam,
  5. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    nie dziwi mnie twój wybór. Wszystkie mają zbyt uwydatnione to pasmo bo tak brzmi ta gitara a ty wybrałeś najbardziej uwydatnioną w tym paśmie. Co ty masz za odsłuch?
  6. sinquestsound Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

mnie natomiast nie dziwi twój komentarz specjalnie wybrałem A bo czekałem na niego :D, wybieram C hehehe ;)

Pozdrawiam,
  7. Bartek_L Użytkownik

Zawód:
    z zaw. inż elektryk
    Marcin jeśli znasz jakiś model gitary (przystawki) która bez korekcji brzmi ciekawiej to dawaj, kupię od razu. W mojej próbce zagrały Dimarzio i Seymour Duncan z wyższych modeli, za chwilę powinienem mieć gitarę z EMG 81/85, zobaczymy może będzie od razu stereo. W tym wątku interesuje mnie pre-amp do nagrania gitary więc nie będę testował na próbkach bębnów czy wokali. W każdym razie dzięki za posta i zagłosuj w ankiecie.
  8. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    hmmm, nie wiem co zawiniło, ale słabo gada ta gitara. Może paczka, może re-amping, może mikrofon, pojęcia nie mam, jest poprostu słabo. Nie wybiorę preampu bo każda próbkabrzmi słabo, ale jeśli bym musiał wybrałbym najciemniejszą w tym przypadku.
  9. Bartek_L Użytkownik

Zawód:
    z zaw. inż elektryk
    No cóż, w tym przypadku nie będziemy wiedzieli która dla Ciebie jest najciemniejsza.
    Pozdro.
  10. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    Ok, przerobiłem nieco ślady (wszystkie tak samo) i mogłem porównać na tym jak to powinno brzmieć bez podrasowywania (wrzucam przy okazji jako przykład jeden track). W takim porównaniu na crunchu jesli potrzeba Ci ładnej prezencji to wybrałbym A, jeśli sustainu to G a na przesterze wybrałbym A lub B a jeśli żarłoczny to C, natomiast w żadnym razie G które jest zmulone (na crunch'u też jest zmulone, ale kompresując wysoki środek dodaje wrażenia sustainu). Końcowo więc najbardziej uniwersalny wydaje się być A lub C, osobiście w tym przykładzie wybrał bym A bo ma najczystszą średnicę (najmniej muli).

P.S. Przypominam że porównanie mogłoby wyglądać zupełnie inaczej gdyby gołe ślady brzmiały bliżej jak w moim przykładzie po obróbce bo preamp dostał by coś zupełnie innego pasmowo i dynamicznie.

Załączone Pliki:

11. sinquestsound Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

:confused: czyli to przypadek że i ja wybrałem A i C czy wina mojego kaszaniastego odsłuchu który bez twoich zabiegów wskazał mi własnie A i C ???

Pozdrawiam,
  12. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    Nie, to proste. Znasz swoj odsluch, wiec wzglednie slyszysz na nim te same roznice, choc w pewnie w inny sposob i w innej skali. Natomiast ogolnie (globalnie) miksujesz tak, ze u Ciebie moze i jest dobrze, ale u innych juz niekoniecznie. Ponadto zgaduje, ze mozesz miec pewne przyzwyczajenia brzmieniowe ktore nie pozwalaja Ci poki co wyjsc poza konwencje. Nie bierz teog bardzo do Siebie, wszyscy na tym cierpimy, wychodzenie poza konwencje to nielatwa sprawa dla nikogo, ale pierwszym krokiem zeby byc lepszym w tym co sie robi, jest zrozumienie, ze ciagle jest sie przez cos ograniczonym i najczesciej tym czyms jest wyobraznia i punkt odniesienia.

P.S. Dobry realizator to taki, ktory zna ograniczenia swojego sprzetu
    P.S.2. Bardzo dobry realizator to taki, ktory zna rowniez wlasne ograniczenia
    P.S.3. Realizator z niepowtarzalnym stylem to taki, ktory potrafi te ograniczenia ciagle przekraczac.
  13. birtuin Użytkownik

...do powieszenia nad łóżkiem;)
  14. Daniel Użytkownik

Zawód:
    informatyk
    Mam w związku z tym pytanie: jak to zrobić? jak poznać ograniczenia swojego sprzętu, jak poznać własne ograniczenia i jak je przekraczać?

Czy da się to osiągnąć nie wychodząc poza własne podwórko? Wydaje mi się, że nie. Wydaje mi się, że jedyną drogą jest rozwój - w szczególności możliwość pracy z ludźmi naprawdę znającymi się na rzeczy i możliwość pracy z naprawdę dobrym sprzętem. I chyba właśnie dlatego, choćby nie wiem jak bardzo potaniał home recording, studia nagraniowe zawsze będą lepsze, bo pracują tam profesjonaliści, bo jest tam po prostu stworzone właściwe środowisko pracy.
  15. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    no mniej więcej tak właśnie. Dochodzenie do granic i ich przekraczanie wiąże się nierozerwalnie z ciągłym rozwojem a rozwój wiąże się z eksperymentami, nowymi doświadczeniami, nowymi ludźmi od których można się czegoś nauczyć. Rozwój moim zdaniem ma wiele płaszczyzn, w obrębie własnego domu też można sie rozwijać, ale poza tym jest wiele innych płaszczyzn rozwoju. Ci z nas tutaj, którzy mają już dzieci zapewne mogą powiedzieć że od kąt są ojcami, też w jakiś sposób się rozwineli również zawodowo, więc nie zawsze musi być to rozwój spowodowany sprawiami czysto zawodowymi.
  16. Ziober Użytkownik

Marcin - prosba ode mnie i mysle, ze nie tylko: przystopuj z tym mentorstwem troche, bo to juz sie ciezko czyta w takich ilosciach.

Bartek_L: bardzo fajnie, ze wrzuciles takie porownanie, zabieram sie do zassania i posluchania. :)

edit:

posluchalem i na crunchu najbardziej podoba mi sie probka D, przy wiekszych drajwach moim zdaniem jakosciowe roznice sie zacieraja i tam wybralbym pewnie C, acz nie podoba mi sie to co w probce E dzieje sie na mocniejszym drajwie (okolice 1:01). Co ciekawe, wydaje mi sie, ze A i C sa do siebie podobne charakterem, oraz para D i G rowniez. Ciekaw jestem cozto za preampy.
  17. Daniel Użytkownik

Zawód:
    informatyk
    Ziober, mi się bardzo dobrze czyta te, jak to określiłeś "mentorstwo" :) Bardzo lubię czytać opinie ludzi doświadczonych, a Marcin w tym zakresie na pewno taką osobą jest. Szczególnie, że nie są to zazwyczaj długie dywagacje. Czytam każdy nowy post na forum i dużo szperam w archiwach i jakoś mnie to wcale nie razi. Może źle odczytujesz posty Marcina. Nie sądzę, żeby miały one wydźwięk "wymądrzania się" ;)

Pozdrawiam
  18. Bartek_L Użytkownik

Zawód:
    z zaw. inż elektryk
    Fajnie że tak sobie piszecie chłopaki natomiast mnie interesuje bardzo ankieta. Zachęcam do chwili posłuchania i zagłosowania. Jak będzie kilka albo kilkanaście głosów to wtedy dopiero będzie można podyskutować o pre-ampach których próbki zamieściłem. Tak czy inaczej jest już prawie 400 wejść na ten post a tylko sinquestsound się wypowiedział i dzięki mu za to.
  19. Ziober Użytkownik

20. Bartek_L Użytkownik

Zawód:
    z zaw. inż elektryk
    Ładnie to opisałeś, to już coś! Dzięki!

Share This Page