1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Miks Próbka mixu do oceny

Dyskusja w dziale 'Miks i mastering' rozpoczęta przez Bartłomiej Kwiatkowski, 10 Czerwiec 2011.

1. Bartłomiej Kwiatkowski Początkujący

Witam
    Czy ktoś mógłby przesłuchać i ocenić czy wokale w tym kawałku dobrze brzmia czy może jednak zrobiłem cos nie tak może jakaś wskazówka co powinienem poprawić ? Zaznaczam że jest to wersja próbna nagrania i proszę nie zwracać uwagi na na wykonanie i refren gdyż będzie to poprawiane chodzi mi tylko o ocenę brzmienia wokali bez refrenu. apropo refrenu czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jak zrobić ten chórek żeby brzmiał jak należy ?

Z góry dziękuję
    Pozdrawiam

Załączone Pliki:

2. Księciunio II Aktywny Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Wstawiasz jakiegoś prototypa do oceny, i chcesz, aby użytkownicy tego forum katowali się twoją niedorobioną produkcją ?

Co do opinii:

Na początek dykcja. Wiesz co to takiego ?

Wspólny rytm z bitem, Hmm ... ?

Masa efektów specjalnych ... po co ?

Jak robisz miksa dla swoich osiedlowych kolegów, to może taki prototyp wystarczy, ale jak pytasz na forum dla zawodowców jak to brzmi, to jakiej opinii oczekujesz ?
  3. Bartłomiej Kwiatkowski Początkujący

chodziło mi tylko o brzmienie wokali bez refrenu bo nad nimi pracowałem żeby ktoś mi podpowiedział co robię nie tak udzielił jakiejś wskazówki .... wiem co to dykcja itd... aczkolwiek "koledzy z podwórka" to się jarają czymkolwiek nie ważne jak brzmi ważne że jest a ja chciałbym robić porządniejsze produkcje i mixy i potrzebuję oceny profesjonalisty ...
  4. miuzikus Użytkownik

Jak na domową produkcję to według mnie nie jest źle. Natomiast tak jak kolega napisał wcześniej - powinieneś najpierw zrobić muzę, żeby w to wpasować wokale.
    Bardzo dużo przestrzeni jest w tej muzie - i to całkiem dobrze z jednej stronie, ale z drugiej samymi rewerbami nie robi się muzyki. Nie jedzie to jako całość. Nie ma skupionego dołu w paśmie. Powinieneś najpierw zrobić spójną bryłę z muzyki - i wtedy po trochu dodawać przestrzeń i robić wokale.
    No ale wracaj do tego miksu, bo coś w nim jest. Oj już się zamotałem ;) w wypowiedzi.
  5. mate_ok Aktywny Użytkownik

Zawód:
    użytkownik Protoolsa / konstruktor BlueBoardAudio
    DAW:
    Pro Tools
    Chciałbym zobaczyć całą sesje, bo na dysku mam już z 30 utworów pt. untitled_mixdown z neta....

Organizacja pracy to niby szczegół, a jednak...
  6. Bartłomiej Kwiatkowski Początkujący

Co masz na myśli mówiąc o braku skupionego dołu w paśmie ?? wiesz uczę się dopiero i nie rozumiem wszytskich stwierdzeń :p mówiąc o przestrzeni w muzie masz na myśli bit i o revreby w nim itp. ? to nie jest mój bit jest pobrany z neta :p

Sugerujesz że to nie mój wałek ?? :D bit owszem jednak reszta jest naszej twórczości po co miałbym wrzucać czyjś mix i pytać się o wskazówki co robię źle lub jak powinienem to zrobić :p Organizacja pracy? jak najbardziej jednak nie widzę sensu nadawania wymyślnych nazw ... w nazwie jest cyferka i to po niej wiem który mix jest którym :D

Przypominam że jestem bardzo początkujący w temacie obróbki wokalu ( w ogóle dźwięku) więc proszę o wyrozumiałość ... każdy się kiedyś uczył bądź uczy się dalej ....

Pozdrawiam

P.S
    Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jak powinienem zabrać się za ten chórek w refrenie ?? :)
  7. mate_ok Aktywny Użytkownik

Zawód:
    użytkownik Protoolsa / konstruktor BlueBoardAudio
    DAW:
    Pro Tools
    Nie chodziło mi o to, że utwór nie jest Twój tylko na pewno jest coś takiego jak tytuł roboczy, którego można używać + drobny komentarz np: the kombajns - sianokosy - mono vox fixed. Za tym idzie zazwyczaj bajzel w samek sesji (w nazewnictwie śladów, wysyłek itp). Dobrym nawykiem jest trzymać wszystko uporządkowane. Ale to tak po za tematem. Co do utworu to zostawiłbym suche ślady i zaczął miks od nowa...

pozdro
  8. Snobe Początkujący

Bitrate 128kbps jest dosc slaby do oceny, poniewaz czesto ucina powyzej 13kHz.
    Jesli podklad nie jest Wasz, to zapewne nagrywaliscie na sciagnietej mp3ce. Czyli podklad jest kompresowany 2 krotnie do mp3.

Macie dobrze wytlumione pomieszczenie gdzie nagrywacie? Wydaje mi sie, ze slysze lekki poglos pomieszczenia.

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. próbka wokalu

,
  2. mix chorków dzwiek org

,
  3. próbka wokalu bez miksu