1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Miks Poznajmy nasz słuch

Dyskusja w dziale 'Miks i mastering' rozpoczęta przez Bullek666, 20 Czerwiec 2011.

1. Bullek666 Użytkownik

Zawód:
    Muzyka...
    Proponuję abyśmy poznali wzajemnie nasz słuch . Jeśli ktoś ma ochotę się "poznać" zapraszam do odsłuchania na własnym sprzęcie ( tym na którym najwięcej słuchacie ) jednego utworu który pewnie większość nie raz słyszała ( i na różnym sprzęcie) Nirvana "Smells like teen spirit" . Proszę bez złośliwych komentarzy :) Nie oceniajmy utworu tylko jego brzmienie - co wam się podoba ,a co nie .
    Jak tylko zrobię odsłuch to zacznę jeśli nie znajdzie się jakiś Bohater :)
    tu macie odnośnik:
    http://mcsteamy.wrzuta.pl/audio/04BGzeWD06Z/nirvana_-_smells_like_teen_spirit
    artree oraz jaca lubią to.
  2. jaca Stały Użytkownik

jak dla mnie...genialne:)
    zaraz poszukam i błysnę;)
  3. jaca Stały Użytkownik

bas buczy na początku, póżniej fajny, stopa mi pasi, werbel za mało kopa ma ale mięso ma fajne, hh taki brzęczący lekko, blachy ciut za ciemne, gitary zmiażdzone lekko i za mało górki mają.
    dziękuję:) odsłuchne z neta , jakieś mp3.
  4. OfensywnyRondel Początkujący

stopa za ciut miękka, wokal ssssyczy czasem w zwrotkach, hihat kłuje truchę w uszy, ogólnie perkusja raczej spoko w całości, gitary rytmiczne lekko za cicho. całość raczej przyjemna
  5. AKYSZ Stały Użytkownik

werbel z za długim pogłosem,
    bas mógłby być bardziej zwarty
    blacha (ta ciemniejsza) w mocnych momentach stłamszona i jakby cofnięta/ścięta,
    heloł heloł nie tak jak trzeba miota się pomiędzy głośnikami,
    stopa trochę pineska,
    dynamic range 11 - można by jeszcze podpompować ;)

wolę brzmienie IN UTERO a w czasie kiedy Nevermind się pokazało, moją uwagę przykuła bardziej Bleach

kłaniam się do usług, słuchałem zgranego wave-a z CD w sluchawkach DT990 :bird:
  6. Bullek666 Użytkownik

Zawód:
    Muzyka...
    Odsłuchałem na sprzęcie stereo od kompa( 2 satelity i sub) Wszystko na zero volume na średnio głośno :D
    Dla mnie - drze się jak pękająca folia ale w częstotliwościach nie drażniących ucha . Werbel Mamo ! Słyszę"luźny nacią"( w mniej dynamicznych momentach bardzo wyraźnie) :) ale za to pięknie miękki, a ten naciąg daje super "alikwot" Stopa wyrywająca mózg- głośna i przenikliwa do tego nie ciągnie dołem wali środkiem ale nie drażniąco( no może trochę ) gitary w dobrym poziomie i brzmieniowo soczyste basik też raczej środkowy ale w pięknej harmonii z gitarami i w dobrym paśmie wypełnia tło . Wokal - bardzo lubię tak zrobione wokale.Jest dobrze obcięty i wyrównany w Paśmie .Jak by śpiewał do shuree 58 :) i ten hall na wokalu. Rzadkość .
    Dobra produkcja lat '90 co mi się podobało w tych latach to jeszcze nie skażona analogia i tylko "trochę" więcej możliwości technicznych,początek komputerów. Teraz jest na odwrót .
    To tyle ;):dancing:
  7. artree Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    A ja tak sobie slucham tego i nie za bardzo mam sie do czego przyczepic ;). Gdy pomyslalem ze moze gitary drive sa troche za jasne, to po chwili uznalem ze to ma sens, bo sie fajnie przebijają dzieki temu. Jak pmyślałem o brzmieniu hh to przypomnialem sobie ze to element charakterystyczny dla osoby ktora to miksowała.
    Utwór się skonczył i mi pasuje wszystko jak jest :)
  8. miuzikus Użytkownik

A dla mnie spoko prawie wszystko - chociaż nie mam odsłuchu z CD tylko z wrzuty, więc biorę poprawkę.
    Piaszczysty hihat, crash przebijający się, stopa klikowata w ścianie gitar - super.
    Werbel rzeczywiście trochę automatyki powinien dostać w cichszych momentach, ale w głośnych ładnie się przebija górą.
    No gitary przesterowane, ale ładnie się zbijają z bassem. Wokal ładnie obrobiony i słyszalny. Ma dół, wycięte esy floresy, fajny efekt flangerowaty.
    Szkoda tylko, że ktoś nie zapodał wave'a, bo trochę bez sensu szukać z różnych skompresowanych źródeł - ale wiadomo, że to sprzeczne z prawem.
  9. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    zwróćcie uwagę na automatykę, jest jej bardzo dużo, np. łatwo zauważyć to na stopie

ogólnie warto skonfrontować to z wywiadem z Andym Wallace'em

porównajcie też brzmienie z pierwszym albumem Rage Against The Machine - słyszycie podobieństwo?
    jaca lubi to.
  10. jaca Stały Użytkownik

Jacek, a Tobie wszystko tu pasi? żadnych zastrzeżeń do mistrza ;)
  11. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Trudno jest mieć zastrzeżenia do rewolucyjnych kultowych nagrań stanowiących kamień milowy w brzmieniu muzyki na świecie. To jest płyta, która do dziś wpływa na brzmienie współczesnej muzyki rockowej.

Sent from my iPhone using Forum Runner
    Bullek666 oraz jaca lubią to.
  12. Bullek666 Użytkownik

Zawód:
    Muzyka...
    jaca lubi to.
  13. ukashec Początkujący

Jak trenować słuch jeżeli na nagraniu z YT kompresja zeżarła połowę detali i zmieniła brzmienie? :D
    Chcecie trenować słuch to posłuchajcie dla odmiany ambitniejszej muzyki, nie skażonej nadmierną kompresją, clippingiem i wojną głośności :)
    Jak sie posłucha dobrej płyty, to później nie chce się nawet wkładać do odtwarzacza tego dzisiejszego głośnego jazgotu :p

Jest również dużo dobrych nagrań pop oraz rock sprzed ery loudness war, które brzmią świetnie, polecam posłuchać oryginalnych pierwszych wydań:
    Nirvana (album Nevermind z 1991) :)
    AC-DC (album Back in Black z 1980r.) - to lubię :)
    Black Sabbath (album Paranoid z 1971) to akurat vinyl rip :p ale mój ulubiony.
    Metallica - Enter Sandman w wersji z 1991r.
    Madonna - Like a Prayer w wersji z 1989r.
    Michael Jackson album Thriller z 1982r.
    Guns N' Roses - Wszytskie znane kawałki w wydaniach z lat 1987 - 1991
    Pink Floyd, zwłaszcza The Wall z 1979 ale o tym chyba nie muszę pisać :p
    Laser lubi to.
  14. Bullek666 Użytkownik

Zawód:
    Muzyka...
    Dobre przykłady . Niestety nie każdy ma oryginał w domy a mp3 w każdym przypadku ścina pasmo .
  15. miuzikus Użytkownik

To nie może być odnośnik, bo jest strasznie słabe jakościowo. Nagrania z wrzuta.pl są lepsze dużo.

Share This Page