1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Potrzebny pojedynczy dźwięk z intra DD Broadway.

Dyskusja w dziale 'Postprodukcja i dźwięk do filmu' rozpoczęta przez KubikSound, 6 Kwiecień 2011.

1. KubikSound Początkujący

Witam! Jestem tu nowy, więc nie bijcie ;P Potrzebuje pojedynczego dźwięku z tego oto intra Dolby Digital: http://www.youtube.com/watch?v=FmM346Q2m6o
    Dokładnie chodzi mi o dźwięk zapalania się dowolnej z liter napisu "Dolby" (od 14 sekundy). Potrzebuje tego do animacji którą właśnie skończyłem, ale brakuje ścieżki dźwiękowej ;) Ma może ktoś te dźwięki? Albo czy jest możliwość "wyciągnięcia" (tylko odizolowanych od tła dźwiękowego) tych wyżej wymienionych? Byłbym naprawdę wdzięczny i pięknie proszę o odpowiedzi ;)
  2. Suwczynsky Użytkownik

Nie przyszło Ci do głowy, że "wyciąganie" tych dźwięków z tego filmiku to kradzenie czyjejś pracy i naruszanie praw autorskich?
    Dźwięk na potrzeby animacji, czy dowolnego filmu jest projektowany/montowany/tworzony. Wykorzystuje się do tego specjalnie nagrywane efekty dźwiękowe na potrzeby filmu - nagrania plenerowe lub studyjne, dźwięki pochodzące z bibliotek dźwiękowych (skąd najczęściej za opłatą możesz ściągnąć dobrej jakości efekty dźwiękowe pochodzące właśnie z takich nagrań studyjnych, plenerowych, często preparowane i edytowane w specjalny sposób), efekty nagrywane synchronicznie i oczywiście dialogi nagrane na planie lub na etapie postprodukcji. Wybiera się odpowiednie dźwięki, edytuje, łączy tak aby odpowiadały temu co dzieje się na ekranie i stanowiły integralną część filmowej historii i rzeczywistości.

Podobny efekt dźwiękowy możesz spróbować zrobić sam.
    Możesz też poszukać coś np na freesound.org i wybrać coś co Cię interesuję. Zwróć uwagę na regulamin portalu, z tego co pamiętam użycie każdego dźwięku musisz uzgodnić z jego Twórcą, czy umieścić w napisach końcowych.
  3. szuwar Aktywny Użytkownik

Przecież to tylko zwykły sampel z grupy hit'ów. W każdej sensownej bibliotece jest takich sampli więcej niż można przesłuchać w pół dnia :willy:
  4. KubikSound Początkujący

Kradzież? Zwłaszcza do zastosowań domowych...
    szuwar mógłbyś podać jakiś przykładowy link? Byłbym bardzo wdzięczny.
  5. paul Użytkownik

Szukaj "flood light wav"
  6. szuwar Aktywny Użytkownik

www.google.com

Sorry, nie mogłem się oprzeć :hahaha: :vroam:
  7. Suwczynsky Użytkownik

Prawa autorskie to prawa autorskie, nie ważne do jakich celów to wykorzystujesz.

Poza tym obczaj ten freesound.org; albo złożysz coś podobnego z kilku efektów, a może taka próbka już jest gotowa.
  8. KubikSound Początkujący

Dzięki paul, teraz wiem pod jakim hasłem tego szukać. Wcześniej próbowałem czegoś w stylu "neon" czy "fluorescent", jednakże to nie było to. teraz już mam, jeszcze raz dzięki ;) Myślę, że nikt nie zauważyłby, że mu jeden dźwięk trwający ok. 1 sek. został "skradziony" z intra, zwłaszcza, że są (jak teraz widzę) podobne w internecie.
  9. szuwar Aktywny Użytkownik

Myślę, że to nie jest kwestia zauważenia bądź nie zauważenia, tylko przyzwoitości i szacunku dla czyjejś pracy, którą ktoś kiedyś wykonał.
  10. KubikSound Początkujący

No i czuje się zlinczowany jak jakiś okrutny złodziej....co za forum.....
  11. jaca Stały Użytkownik

raczej...a z resztą.
  12. Suwczynsky Użytkownik

:ehhh: co się dzieje z tymi ludźmi dzisiaj!
    Dostajesz uczciwe rozwiązanie problemu na tacy (naprawdę z freesound.org możesz sobie coś wybrać i dowolnie edytować i wykorzystywać do celów komercyjnych jak i nie), marudzisz i jeszcze wszystko na opak odbierasz.

Nikt Cię nie linczuje, tylko zwraca uwagę na to, że chcesz zrobić coś, co (tak należy to nazwać po imieniu) jest złodziejstwem i powinno się o tym mówić głośno, zwracać na to uwagę ludziom, bo w polskiej świadomości nadal egzystuje, że łamanie praw autorskich jest ok i nikomu krzywdy nie robi. Można ściągać nielegalne oprogramowanie i różne inne rzeczy, a jak już na "domowy użytek", to w ogóle nie ma problemu. WŁAŚNIE DLATEGO powinno się zwracać uwagę na to każdemu młodemu adeptowi, który tutaj się pojawia.

Pozdrawiam.
    jaca lubi to.
  13. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    Suwczyński ok, ale najpierw oskarżyłeś kolegę który może nie być świadomy nielegalności swojego działania, a dopiero potem zacząłeś tłumaczyć. Głośno mówić należy o złodziejstwie z premedytacją, tutaj mamy raczej do czynienia z nieświadomością. Za nieświadomośc nie można "bić" bo odniesie to odwrotny skutek do zamierzonego. Poza tym można wykożystywać w nowych dziełach tak zwane "cytaty" muzyczne nie dłuższe niż 20s oryginalnego źródła i zdaje się muszą one być wówczas monofoniczne (tego nie jestem w 100% pewny). No i oczywiście należy wspomnieć o wykożystanym materiale źródłowym w opisie płyty/filmu.

KubikSound, nie możesz legalnie wykożystać materiału w inny niż dozwolony prawem sposób. Koledzy zaproponowali Ci inne, legalne rozwiązanie.
  14. Suwczynsky Użytkownik

Przecież nikogo nie oskarżam ani nie linczuję tylko właśnie piszę, że jest to naruszanie praw autorskich. Jeśli ktokolwiek tak to odebrał - przepraszam. Nie miałem na celu jakiegokolwiek linczu i tym podobnych.

A z tymi cytatami to jest chyba tak nie do końca. Można przytaczać cytat jako uzupełnienie własnej pracy - na dokładnie takich samych zasadach jak przytacza się fragment wiersza przy pisaniu esejów itp itd. Natomiast to jest trochę odmienny przypadek (przynajmniej tak to zrozumiałem) - wykorzystuje się fragment cudzego dzieła po to, żeby wprowadzić nową wartość do animacji, czyli nie przytaczasz go jako przykład czegoś, czy coś co opisujesz, tylko wprowadza w inny kontekst i nadajesz nową wartość artystyczną, czego robić nie wolno zgodnie z art 29 z ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. dzwieki do intra

,
  2. pojedynczy dzwiek

,
  3. dzwieki do intro

,
  4. intra dźwiękowe,
  5. strona z dzwiekami na intro,
  6. dzwięki pod intro,
  7. dzwięki do intra w fimiku,