1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Poszukiwanie magicznej wtyczki na sumę stereo. ;)

Dyskusja w dziale 'Pluginy' rozpoczęta przez kruku15, 3 Grudzień 2011.

1. WDK Początkujący

Zawód:
    Mixing engineer, music producer
    DAW:
    Cubase, Pro Tools, Reaper
    Dla mnie Ferric jest taką właśnie "magiczną" wtyczką, koloruje w bardzo subtelny i niepowtarzalny sposób. Trzeba oczywiście odpowiednio dopasować moc sygnału na wejściu i pokrętło Saturation zostawić na 0 lub tylko minimalnie podkręcić. Dokładne pomiary Ferrica są tu (strona po hiszpańsku):
    http://sonimus.com/articulos/analisis/6/analisis-ferrictds-15.html

Zawężania bazy stereo nie zanotowałem.
    kornel_k lubi to.
  2. EMZK Użytkownik

mi już minęło odpalanie całego "łańcuszka" na sumie (on robił za "cudowną" wtykę :) ) i myślenie typu "to muszę dać np.ciszej bo jak włączę "maksimajziej to będzie za głośno"
    na sumie nic tylko miks robię najlepiej jak umiem , żeby wszystko mi pasowało i było w odpowiedniej głośności. jak już to potem Elysia (ale też bez jakiejś "pompy") + ew. jakiś poszerzacz stereo. nie znam się KOMPLETNIE na masteringu i nie będę udawał że się znam odpalając jakiś kombajn który wiem , że może zrobi mi "dobrze" :) ale w sposób bardzo dla mnie bardzo nieświadomy.

mimo tego dziwiłem się jak ściągnąłem demo FG-X Slate Digital - bardzo fajne narzędzie do "robienia głośniej" :)
    Opalałem z wyłączonym blokiem kompresji (bo leciała już inna) i przy użyciu tylko tego co jest w sekcji gain efekt mnie zaskoczył :)
    Danek lubi to.
  3. Księciunio II Aktywny Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    URS Classic Console Strip Pro :D
  4. mate_ok Aktywny Użytkownik

Zawód:
    użytkownik Protoolsa / konstruktor BlueBoardAudio
    DAW:
    Pro Tools
    URS Saturation i TRacks Metering ;) W ogóle jestem fanem URS szczególnie N12 ;)
  5. Igor Aktywny Użytkownik

Zawód:
    trener, realizator
    DAW:
    Pro Tools
    Kush Audio UBK-1 wskoczył u mnie ostatnio na dość wysoką pozycję. A nie tylko na sumie porafi poczarować...
  6. dzwiekowykolezka Użytkownik

Zawód:
    piekarz
    DAW:
    Reaper
    A ja polecę to http://www.sknote.it/Roundtone.htm . Ma mnóstwo możliwości ustawień. Może być ledwo słyszalny, ale może być też agresywny, mocno nasycający. Na dodatek cena....

Share This Page