1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Poszukiwanie magicznej wtyczki na sumę stereo. ;)

Dyskusja w dziale 'Pluginy' rozpoczęta przez kruku15, 3 Grudzień 2011.

1. kruku15 Użytkownik

Witajcie! Czy znacie jakieś zawodowe wtyczki, które można zapiąć na sumę i nie wyjść ze zdziwienia ? ;) Mam na myśli kompleksowe vst z symulacją tańsmy, saturacją lampową może z kontrolą harmonicznych? (i nie na uad)
    POZDRAWIAM ~! Piszcie
  2. Igor Aktywny Użytkownik

Zawód:
    trener, realizator
    DAW:
    Pro Tools
    Chociażby McDSP Analog Channel czy Slate Digital VCC.
  3. carrtmann Użytkownik

waves MPX, Nomad Magnetic
    markmix lubi to.
  4. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Izotope ozone... Nie ma lepszego

Sent using Forum Runner
  5. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    jestem cienias, bo go nie używam :)
    Kamil Sołdacki lubi to.
  6. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
    A masz na myśli własne miksowanie, czy mastering? Bo jeśli miks, to najlepszym pluginem jest 'empty slot' ;)
  7. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    tez nie uzywam!
    omijaja mnie same najlepsze rzeczy!
  8. prusiewicz.marcin Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    inżynier dźwięku, producent
    DAW:
    Pro Tools
  9. kornel_k Aktywny Użytkownik

10. konop_tnt Stały Użytkownik

DAW:
    Cubase
    Magiczna wtyczka to taka, którą na koniec miksu wyłączasz i chcesz ją jak najszybciej włączyć:)
  11. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    większość takich "magicznych" wtyczek z polecenia jak dotąd po wyłączeniu chciałem jaknajszybciej wywalić z łańcucha :p U mnie iZotope służy co najwyżej to monofonizowania dołu, jeśli jest mi to potrzebne.
    miuzikus lubi to.
  12. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    A próbowałeś?? :D pisałeś ostatnio że szukasz zastępstwa dla Phenixa...

Wielu ludzi błędnie odbiera tą wtykę jako "kombajn masteringowy z presetu"... ja presetów nigdy nie używałem... nie można do tej wtyki podchodzić na zasadzie "jak włączę wszystko co się da to będzie lepiej"... ja używam z niej zazwyczaj eq, saturację i blok limitera/clippera... sporadycznie stereo enhancer... ale za każdym razem są to ustawienia "skromne"... czyli takie jakie z założenia powinny mieć miejsce przy masteringu... eq nie przekraczające 1dB, sygnał saturowany domiksowany w proporcji ok 10% wet/dry... na koniec clipping lub bardzo szybki limiter... wtedy wtyka działa ja "magiczna" :D
  13. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Calkowicie rozumiem intencje takiego poszukiwania, ale zwroc uwage, ze kazdy poleci cos innego. Ja nawet nie zamierzam podawac swojej propozycji ani nie bede twierdzil, ze cos jest najlepsze. Musisz sam szukac tego co polubisz. Pamietaj, ze bedziesz oszolomiony efektem tylko wtedy, jesli to co obrabiasz bedzie conajmniej bardzo dobre.
  14. przemak Przyjaciel dzwiek.org

IMO akurat odwrotnie. Pamietam, jak pierwszy raz bawilismy sie dominatorem. Kolega puscil jakies nagranie Jacksona, pokrecil i stwierdzil, ze "to nic nie robi" ;) Owszem, na Jacksonie niewiele ;)
  15. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    O tym wlasnie mowilem, jest wiele czasem nawet skrajnych spojrzen na ten sam temat. Wyprobuj wszystko co tutaj koledzy sugeruja i znajdz cos odpowiedniego dla siebie.

Sent using Forum Runner
  16. szkudlik Przyjaciel dzwiek.org

No właśnie. To co u jednego człeka da piękny sound u innego nie zadziała. Nawet na tym samym materiale - bo nawyki inne, umiejętność obsługi konkretnej magii inna...

dla mnie taką wtyczką jest PSP Vintage Warmer, chociaz ostatnio coraz mniej go na sumie a więcej na śladach
  17. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Troche sie chyba nie zrozumielismy ;) Chodzilo mi o to, ze wszelkiego rodzaju "masakratory" dobrze dzialaja na materiale kiepskim, a na doskonalym niewiele robia, bo moga najwyzej go zlimitowac ;)
  18. JoachimK moderator globalny

No ale też drugi kolega od razu nas ostrzegł, że na już obrobionym dynamicznie materiale nic ciekawego nie usłyszymy :)
  19. WDK Początkujący

Zawód:
    Mixing engineer, music producer
    DAW:
    Cubase, Pro Tools, Reaper
  20. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Średni, ponieważ zawęża panoramę... jeśli użyjemy go na śladzie stereo tworzy artefakty w centrum panoramy... czyli... gitara wrzucona na 100% L po przejściu przez tą wtykę nie jest już 100% L...
    To samo robi T-Racks Classic Comp... :/
    Trzeba też pamiętać, że mocna saturacja śladów stereo powoduje zawężenie ich panoramy... dlatego saturacja na sumie miksu powinna być bardzo delikatna jeśli zależy nam na szerokości bazy stereo...

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. vcc dzwiek.org