1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Postsynchron problem z synchronizacją

Dyskusja w dziale 'Postprodukcja i dźwięk do filmu' rozpoczęta przez reed, 12 Luty 2010.

1. reed Początkujący

Zawód:
    WebDeveloper
    Witajcie, to mój pierwszy post na forum więc na wstępie zdanie o sobie. Jestem klawiszowcem i nagrywam sobie w domu różne swoje poczynania. Skończyłem grafikę i inżynierię audiowizualną i w wolnych chwilach pomagam przy tychże produkcjach. Jeżeli mój post w nieodpowiednim dziale wybaczcie, ponieważ mam zamiar korzystać z tego forum w przyszłości :)

Ostatnio otrzymałem materiał do obróbki. Chodzi o podłożenie dźwięku zarejestrowanego na komputerze z materiałem nagranym na kamerze. W sumie niby nic trudnego ponieważ rejestracja przebiegała równolegle i powinienem dopasować tylko jakiś "szczególny" fragment nagrania reszta powinna być "spasowana". Nic bardziej mylnego, dopasowałem początek nagrania ale już po ok 4 minutach zaczyna się rozjeżdżać (niewiele aczkolwiek zaczyna) i tak na końcu nagrania (96minuta) dźwięk z miksera jest wcześniej niż dźwięk z kamery o jakieś 1,370sec

Ktoś wie co może być przyczyną tego stanu rzeczy?
  2. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Przyczyna sa rozne zegary w komputerze, ktory to nagrywal, i w kamerze. Sprobuj to wyrownac zwyklym pitch-shiftem - czyli zmiana wysokosci wraz ze zmiana dlugosci.
  3. reed Początkujący

Zawód:
    WebDeveloper
    Aha, dzięki. Ja podejrzewałem różne SampleRate :)

Teraz rodzi się pytanie jak tego uniknąć w przyszłości?
    I pytanie drugie przy postsynchronach jakie są dopuszczalne granice błędu czasowego +/- 100ms? Czy to za dużo?
  4. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Uniknac synchronizujac urzadzenia nagrywajace. Jaki jest dopuszczalny rozjazd? Ramka max, wiec 100ms to za duzo ;)
  5. reed Początkujący

Zawód:
    WebDeveloper
    True, pytanie tylko czy urządzenia amatorskie się da.... ? Szczerze wątpię :(

Czyli max rozjazd to 40ms ;/
  6. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Ale co - to bylo nagranie poltorej godziny bez przerwy? Nie mozesz pociac co kawalek i dopasowac?
  7. reed Początkujący

Zawód:
    WebDeveloper
    No właśnie tak będę musiał zrobić ale to jest cięcie co 2minuty :/. To debata w jednej z Uczelni Wyższych

Wolałbym tylko nie robić tego przy następnej okazji jak znowu będzie debata.
  8. przemak Przyjaciel dzwiek.org

A, rozumiem. A dlaczego nie nagrac tego po prostu na kamere?
  9. reed Początkujący

Zawód:
    WebDeveloper
    No bo jakość z mikrofonu kamerowego jest kiepska :) Stąd wpadliśmy na pomysł, że zarejestrujemy materiał równolegle :p I myślałem, że będzie szybka podmianka :) A tutaj zonk. A nie mogę puścić sygnału z miksera na kamerę bo w tej kamerze jest tylko wejście mikrofonowe :/ a nie ma liniowego. Tak czy siak jestem przy 33 minucie i mam 33 ciecie :) Wychodzi 1:1 - tego materiału mam 96 minut a następny mm 55 minut chyba weekend mam z głowy ;(

Czas pomyśleć o profesjonalnej kamerze i rejestratorze z TimeCode'm ale... kaski brak :(
  10. przemak Przyjaciel dzwiek.org

No to nie tnij, w czym to robisz, w audition na linuxie czy jak? Przeciez pitch shift to chwila, jak to jest amatorski material, to wrecz mozesz timestretching i pozamiatane - dzwiek z kamery dla orientacji masz, prawda?
  11. reed Początkujący

Zawód:
    WebDeveloper
    Mam :) ProTools'em to robię... TCE się nie za bardzo sprawdza :/ Za dużo jest różnic, powyżej 100ms więc tnę...
  12. przemak Przyjaciel dzwiek.org

To nie TCE tylko Pitch shift, bo to jest zmiana predkosci, poza tym to dziala praktycznie bez znieksztalcen. ODZNACZASZ ptaszek o zachowaniu dlugosci - znaczy zeby zmienial dlugosc - eksperymentujesz pare razy ile centow i zrobione.
  13. medyk303 Użytkownik

moglbys poprzec ta teorie jakims twardym gruntem? Jest to inna opinia z jaka ja sie spotkalem, dlatego potrzeba mnie klaryfikacji prosze.
  14. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Niczym nie popre, nie znam sie na tym za bardzo. Ramke w lip-syncu widze, wiec tak mysle, ze ramka maks.
  15. reed Początkujący

Zawód:
    WebDeveloper
    medyk303 a wg Twojej opini jaka może być rozbieżność?

przemak spróbuje tym PITCH SHIFTEM na drugim pliku, tylko jakoś nie chce mi się przebić przez myśl, że pitch shift będzie dobry bo kiedy zsynchronizuje początek pliku to przez dajmy na to minutę jest w porządku potem wszystko się rozjeżdża najpierw kilka ms a na końcu 1500ms przy pliku 96minutowym jak już pisałem. Wydaje mi się że pitch shift byłby ok gdyby to było jakieś stałe przesunięcie np 60ms w 5minucie pliku i w 40minucie i w 96minucie... tak sobie gdybam...
  16. medyk303 Użytkownik

No ze ponoc nawet 100ms (2.5ramki w PAL) sie zmiesci w granicach ludzkiej percepcji jesli audio jest opoznione wzgeldem obrazu. Glownie z uwarunkowania fizycznego - swiatlo szybsze od dzwieku wiec jestesmy przywyczajeni i nie dostrzegamy. Tym samym jesli obraz jest opozniony wzgledem audio w tedy ludzki umysl zaczyna wariowac i granica rozbierznosci znacznie sie zmniejsza siegajac zaledwie 20ms. AES konwencja z 2009 tak to przyjela ogolnie.
    Standartow wiele , ale i tak nie ma dwuch takich samych postrzegan tej samej rzeczy przez dwuch roznych ludzi ponoc przecie.
    Dwie ramki jak sie nie powie nikomu i nikt nie bedzie wiedziec i jeszcze jak na malym ekranie to raczej wieksozosc sie nie zorientuje mi sie wydaje.
    W duzych kinach przy duzych odleglosciach miedzy jednym koncem sali a drugim , opznienie waha sie w okolicach dwuch klatek w ostatnich rzedach . Jedna klatka spoznienia na okolo 14 metrow jesli film biegnie z predkoscia 24fps .

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. postsynchrony w filmie amatorskim