1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

PORADNIK - miksowanie bębnów nagranych w niezaadaptowanym pomieszczeniu

Dyskusja w dziale 'Bębny - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez marcinszwajcer.pl, 27 Sierpień 2009.

1. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    Witam, jak w temacie. Na prośbę kolegi Sinquestsound'a oraz kilku innych przychylnych jego prośbie kolegów z forum umieszczam pierwszy filmik na temat "praktycznych porad" w sprawie miksów.

Filmik zajmuje 35MB i niestety z RapidShare'a można go sciągnać jedynie 10 razy, więc proszę już was żebyście umieścili go gdzieś jeszcze i wkleili linki albo wymieniali się między sobą jeśli zainteresowanie będzie jakieś większe.

PROSZĘ ŻEBY GO NIE UMIESZCZAĆ NA SERWISACH PUBLICZNYCH TYPU YOUTUBE I MYSPACE.

Pozdrawiam!

LINK --> http://rapidshare.com/files/272071597/bebny_w_niezaadaptowanym_pomieszczeniu.mp4.html

LINK 2 --> http://www.sendspace.com/file/chzl71

LINK 3 --> http://www.4shared.com/file/12831217...eszczeniu.html
    mateeo oraz ProT lubią to.
  2. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    nazwalbym to "przyklad obrobki bebnow"
    pokazane techniki nie maja w cale ograniczenia do niezaadaptowanych pomieszczen, tylko ogolnie do bebnow :)
  3. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    słusznie Jacku, ale nie chcę jeszcze raz renderować filmu, poza tym nie da sie ukryć, że te bębny są ciemne i muli pomieszczenie. Nie chcę żeby taki przykład obróbki bębnów był przyjmowany za właściwy bo w dobrym pomieszczeniu nie bramkowałbym werbla, nie korygowałbym sumy bębnów a OH ciąłbym niżej i brzmiałoby to znacznie lepiej całościowo, zatem tytuł ma tylko uściślać ten konkretny przykład :)

P.S. Chętnie poczytam opinie na temat filmiku no i zamieszczonego w nim przykładzie. Zrobię więcej podobnych w miarę wolnego czasu jeśli się spodobają ;-)
  4. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Bardzo ładnie... aż się można do Reapera przekonać w niektórych funkcjach :) Jedyna uwaga to że na koniec mogłeś dać cały ten fragment już w finalnej wersji do odsłuchania... a tak jest że ustawiłeś pogłos i nagle koniec...

Ogólnie kawal dobrej roboty :D jak będziesz kiedyś w Bydgoszczy :D daj znać masz ode mnie browarka :D
  5. undereason Użytkownik

Świetnie, ze Ci się chciało. Bardzo fajna rzecz.
    Mam pytanie dotyczące sposobu, w jaki używasz URS CSP.
    Zapiąłeś go na sumie i włączyłeś HPF, a następnie zredukowałeś slider pod input stage do 0%. Jako input stage wybrałeś digital, wiec zastanawiam się, po co przesunąłeś slider do zera, skoro to w tym wypadku nie daje kompletnie nic?
    Piszesz, że lubisz saturację z CSP. Jeśli dobrze rozumiem, to ten plugin wcale nie wprowadza saturacji. Zależnie od wybranego modelu input stage ma miejsce koloryzacja, która opiera się raczej na equalizacji. Wybrane przez Ciebie tube2 podbija dół jak shelf i bardzo delikatnie tnie górę jak LPF.
    Jeśli możesz, to proszę wyjaśnij te kwestie, bo chyba tylko pozornie są to drobiazgi.
    pozdrawiam
  6. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    To jest saturacja :) nie na każdym ustawieniu ale jest saturacja... poczytaj w instrukcji od pluginu...
  7. undereason Użytkownik

Jeśli ten wątek mam mieć walor edukacyjny, to nie posługujmy się nieprawdą. Nie wiem, co miałbym niby w instrukcji znaleźć. Po morzu wątpliwości wśród użytkowników i licznych wątkach na forach [np. tu: http://www.gearslutz.com/board/music-computers/201271-urs-csp-1980-vs-duende-not-even-close.html ] URS wyjaśnił sprawę tworząc plugin pod nazwą Saturator.
  8. sinquestsound Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

dzięki Marcinie świetna sprawa i jakieś konkrety co prawda gary brzmią jak z lat 80 :D, nie no żartuje hehee ;) Film zassam i postaram się umieścić u siebie na serwerze, może Jacek znajdzie trochę miejsca na swoim żeby to nie przepadło i czekam z utęsknieniem na dalsze tutoriale, bas,gitara wokal, mix i mastering ;) i jesteś dla mnie numero uno !!!

pozdrawiam,
  9. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    wszystko jest kwestia gustu
    estetycznie to bardziej podobaja mi sie suche bebny niz po obrobce :)
    Kuba Holak lubi to.
  10. sinquestsound Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

fakt, ale Marcin pokazał jak on to widzi ;), nic nie stoi na przeszkodzie aby obejrzeć coś co Ty proponujesz/preferujesz Jacku :D. Obejrzałem Marcina z ciekawością i myślę że pewne wnioski z tego wyciągne, jeszcze raz dzięki !!!

Pozdrawiam,
  11. birtuin Użytkownik

Dopiero teraz?;) To pewnie nie słyszałeś miksów Marcina na jego stronie. To jest numero uno! Bo skręcić takie bębny jak na tutorialu to nie wyczyn. Zrobić mix nagrania live, tak jak to zrobił Marcin - to jest wyczyn.
  12. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    O nie, stworzyłem potwora który mnie zje!!! :p

Jacek ma racje pod tym względem że surowe te bębny mają fajniejszy charakter, natomiast z racji na to jak powinny brzmieć starałem się je do tej wizji doprowadzić. Nie uważam tej drogi za dobrą bo dzisiaj poprsotu nagrywam bębny w takim miejscu żeby nie trzebabyło ich poprawiać i to dopiero brzmi dobrze. Jednakże jako że wielu z nas wciąż boryka się z tym problemem postanowiłem ten tutorialik zrobić :)

Wracając do uwagi Jacka. Takie zamulone, ciemne, fajnie brzmiałyby, gdyby ten właśnie beat był podkładem po jakiś funk w stylu lat 70-tych, byłyby rewelacyjne! Ale jako że tak na prawdę był to podkład pod industialny rock z elementami elektroniki to niestety nie dałyby rady. Dowodzi to jednak że brzmienie zależy od potrzeby w danej kompozycji, podejżewam że gdyby panowie grali funk i nagrali to w świetnym studio mieliby problem że gary są zbyt "czyste" :D

P.S. Nagranie tych bębnów poprzedzone było ich strojeniem ;-)

P.S.2. Co do URS CSP. Na grupie bębnów użyłem Tube2 i nie jest to jedynie korekcja, ponieważ nie sposób identycznego efektu uzyskać korekcją, to co się tam dzieje jest w jakiś sposób dynamiczne. Tube2 konkretnie jeśli przekręcić wejście na +12 a wyjście na -12 zmienia nawet charakter nieco. Nieraz używam tego algorytmu na stopach których brakuej kopa w dole i go dostają mimo ze korekcją nie dałoby rady. Przyznaję, że nie jest to typowa saturacja, bo ta wiąże się z nasyceniem toru analogoweo, wręcz jego przesterowaniem a to tutaj działa inaczej. Natomiast jesli chodzi o sumę w ogóle, to tam użyłem URS CSP tylko dlatego że jako jedyna wtyczka ma taki filtr górno-przepustowy, który nie tnie wyżej niż twierdzi a jednocześnie nie powoduje rozmycia odpowiedzi impulsowej (nie odbiera kopa). Oxford na przykład zniekształca dół na częstotliwości podziału, Waves Q10 muli przy cięciu a ReaEQ ma beznadziejny dobór dobroci filtru zamiast rzędu i powoduje przy odpowiedniej stromości podbicia częstotliwości podziału.
  13. sinquestsound Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

słyszałem i to zapewne wcześniej niż ty ;) mixy są oki nawet kiedyś napisałem Marcinowi że bardziej mi leżą jego miksy z sesji Live niż studyjne - zapewne potwierdzi ;)

nie wiem kogo masz na myśli :D, jeśli mnie to się cieszę - poważnie bo teraz spokoju szybko nie zaznasz ;) "ponoć najlepsi są przeciętni dlatego że są przeciętni" - wychyliłeś Się to musisz temat dociągnąć do końca. :p

Pozdrawiam,
  14. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    Nie no oczywiście, nie wychyliłem się bez świadomości czego to może być początkiem, ale chciałbym uniknąć wychwalania i zachwytów na temat moich prac z którym sam nie jestem aż tak zadowolony. Poza tym (bez obrazy), ale uchylanie rąbka "tajemnicy" jest na tyle żadkie na forach że łatwo tak wywołać sensacje i przyspożyć sobie zwolenników (tudzież również przeciwników) wśród amatorskiej (jeszcze lub w ogóle) grupy użytkowników. Nie chcę żeby w ten sposób wydawało się jaki to jestem och i ach, bo są na tym forum również inni realizatorzy zawodowi ze znacznie większymi niż ja osiągnięciami. Ja po prostu jeszcze miewam czas i zapał na to, żeby się poudzielać conieco ;-)

Teraz się muszę zastanowić co w następnym filmiku zawrzeć i myślę że na razie zostałbym jeszcze przy temacie bębnów na kilku innych przykładach.
  15. sinquestsound Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

i to jest bardzo słuszna koncepcja ;)

no co Ty :D

Pozdrawiam,
  16. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    O! sory, wdał się błędzik :D miało być RZADKIE ;-)
  17. peak Użytkownik

Zawód:
    Dźwiękowiec
    Dobry film, zaczyna się jak tani horror a kończy jak wysokobudżetowy:)
    Bębniarz powinien popracować nad precyzją uderzania w werbel btw..

W sumie stosunkowo niewiele zrobione, ale brzmi fajnie. Będę się musiał postarać o jakiś transient designer, bo mam problem ze "snapem" werbla przy dużej kompresji na sumie - swoją ciekawe jak to jest robione BEZ czegoś takiego - tylko kwestia kompresji na werblu/overheadach/sumie bębnów?

PS. jaki masz rms tych bębnów?
  18. Lolo Stały Użytkownik

Zawód:
    pogrzebacz
    DAW:
    Reaper
    to jest korekcja dobra pod taki break i takie bębny... nie ma zasad, brzmią ładnie, masz z tym breakiem cały numer?
  19. Hollowman Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

Zawód:
    Wkurzanie ludzi...:)
    a gdzie blasty!?

a tak na serio to bardzo fajny film!
    bebny brzmia ''podobnie'' do takich, co u siebie ukreclem ale obrobka bardzo fajna, jedynie brakuje mi Tomow, chetnie bym zobaczyl jak sie z nimi rozprawiasz:)

czekam na kolejne filmy :)
  20. sinquestsound Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

o to samo miałem poprosić ;) i jakiś fragment bardziej rockowy coby więcej się działo troche ride jakieś splashe china itd...

Pozdrawiam,

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. miksowanie będnów

,
  2. co ciąć hpf lpf site:dzwiek.org