1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Pomocy potrzebuję all pass filtr do kręcenia fazą sygnału, pluigin vst.

Dyskusja w dziale 'Pluginy' rozpoczęta przez Danek, 13 Październik 2011.

1. Danek Użytkownik

Jak w temacie.
  2. JoachimK moderator globalny

W temacie niestety jest coś kompletnie niejasnego...
  3. masterofphysicalchemistry Aktywny Użytkownik

troche obok tematu, z ciekawosci - co chcesz krecic z ta faza?
  4. JoachimK moderator globalny

5. Danek Użytkownik

All pass filtr którym można zmieniać fazę w stopniach dla wybranych częstotliwości, nie wpływając na nic innego tylko fazę, ponieważ nagrałem bass z pieca (głośnika) oraz z lini po trafie z ampega svt3 i się okazuje że dla częstotliwości poniżej 80hz się sygnał znosi a powyżej w górnych rejestrach się sygnał dodaje. Potrzebuję narzędzie którym mógłbym to naprawić. Najlepiej w postaci wtyczki vst.
  6. Danek Użytkownik

W procesorach sterującymi głośnikami systemów nagłośnieniowych istnieją takie filtry.
  7. Danek Użytkownik

8. BtQ Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    I to Ci wystarczy. Z reguły też wystarcza gałka odwracania fazy w mikserze lub przesuwanie sciezek w DAW, obiecuję, że dasz sobie radę bez tak wymyślnego programu i generowania niepotrzebnych zniekształceń fazowych.
  9. Danek Użytkownik

E albo dół albo góra?
    ;)
  10. Danek Użytkownik

Wiem jeszcze takich wtyczek nie spotkałem, a szkoda. Bo by było prościej. A radzę sobie wysłałem sygnał nas trzy busy dwa dla dołu i jeden dla pasma wyższego, taką robie korekcję i teraz na jednym z tych dołów odwracam o 180 i się zgadza lecz prościej by było zmierzyć różnice w fazie programem pomiarowym tych dwóch sygnałów a następnie dokonać korekcji filtrem all pass, może świruję ale cóż.
  11. JoachimK moderator globalny

To niestety jest dużo bardziej skomplikowane niż myślisz. Przy okazji pamiętaj, że korekcje przesuwają fazę więc miksując trzy linie z różnymi korekcjami masz następne przesunięcia fazowe, których już nie masz jak kontrolować. Do tego jeszcze kolejna rzecz - w zależności od typu użytego filtra faza będzie się przesuwać w całym paśmie lub w jego części. Kolejna sprawa to świadomość tego, że co innego statyczne ustawienie przesunięć, a co innego zmienność w przypadku gry na instrumencie.
    maSh lubi to.
  12. B.E.C.I.D Użytkownik

DAW:
    Reaper
    ReaEQ (ma też allpass, z dowolną liczbą częstotliwości) albo Betabugs PhaseBug.
  13. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Zabierasz sie za temat od dupy strony.... powieksz sobie sciezki w oknie projektu... wyrownaj slady na oko wg charakterystycznych punktow przebiegu... odwroc faze jesli trzeba i na 99% wszystko bedzie sie zgadzac...

Sent using Forum Runner
  14. Danek Użytkownik

No właśinie że nie Śmiechu chcesz ślady? Już to zrobiłem.
  15. Danek Użytkownik

Zrobiłem filtr i w górę się dodaje a w dół F odejmuje. I co a to po freezie w sonarze. Houk.
  16. Danek Użytkownik

Tu Joachim Się przyznam że pokręciłem korektorem w joemeek'u i możesz mieć rację.Wiem że filtry kręcą fazą,
    Zbadam to i się odezwę.
  17. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
  18. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Dawaj...
    Bo jak zwykle gadka w ciemno przez 3 strony...

Share This Page