1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

POMOCY NAGRYWANIE BĘBNÓW !

Dyskusja w dziale 'Bębny - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez RadekX, 6 Lipiec 2011.

1. RadekX Użytkownik

Zawód:
    uczeń
    DAW:
    Cubase
    mam problem z podłączeniem mixera. Perkusję już jako tako nagrywałem, ale nie w swoim studio, zaś w MDK'owskim. Mianowicie nagrywałem przez system ADAT:

Zewnętrzna Karta dźwiękowa E-MU, wpięta do przedwzmacniacza mikrofonowego Behringera przez światłowody, a z przedwzmacniacza na mixer Soumdcraft Live Spirit (dalej nie pamiętam). dzięki temu mogliśmy korektorem w konsolecie zmieniać poszczególne brzmienia części perkusyjnych. I teraz mam pytanie, czy dałoby się zrobić takie coś u mnie, abym mógł korzystać z korektora i tłumikami ? Mój sprzęt to karta dźwiękowa M Audio-Audiophile2496 wpięta przez chinch do mixera Soundcraft EPM8, czy musiałbym pozmieniać parametry w opcjach karty dźwiękowej, czy może jednak pozmieniać coś na wyjściach w konsolecie ? Software jakim dysponuję to Steinberg Cubase, Wcześniej jak u siebie nagrywałem np. gitarę było tak, że mikrofon był podłączony do kanału, w programie zapisało się, ale szyną w konsolecie już nie można było tym sterować, aby zmienić np w equalizerze brzmienia, czy zmienić głośność za pomocą suwaka, bądź gainu. prosiłbym o szybką odpowiedź. z góry dziękuję :)
  2. AKYSZ Stały Użytkownik

jak na moje oczy, to na "dzień dobry" wystawiłeś nie ten palec co trzeba:alberteinstein:
    a resztę, to może pociągną koledzy.
  3. miuzikus Użytkownik

"dzięki temu mogliśmy korektorem w konsolecie zmieniać poszczególne brzmienia części perkusyjnych"
    To mi się podoba - serio.
    "I teraz mam pytanie, czy dałoby się zrobić takie coś u mnie, abym mógł korzystać z korektora i tłumikami ?"
    Niestety z Twojej wypowiedzi ciężko mi coś wywnioskować, poza tym, że chcesz korektorować brzmienie perkusji przed zgraniem - co sam czynię - i jestem z tego zadowolony. No tylko jakie mikrofony - i korekcja do nich - to nie pytaj zanim nie wstawisz próbki dźwiękowej do analizy.
  4. RadekX Użytkownik

Zawód:
    uczeń
    DAW:
    Cubase
    Avatarem nie ma co się przejmować. Już na Wasz kaprys zmieniony ^^.
  5. RadekX Użytkownik

Zawód:
    uczeń
    DAW:
    Cubase

zestaw mikrofonowy to SHURE microphone set. Shure SM58 3x (w setcie Shur'a mam 2 pojemnościówki na overhead'y i 4 mikrofony na bębny) , Próbek co prawda jeszcze nie mam, bo nie przymierzałem się u siebie do nagrywania perkusji. Jedyne co mogę Wam wysłać w najbliższym czasie to krótki fragment nagranego coveru, właśnie przez tego ADAT'a. wątpię, abym teraz dostał samą nagraną perkusję, ale zobaczę co da się zrobić ;). Ogólnie w MDK'u mieliśmy łatwiej, bo były to warsztaty realizacji dźwięku, jednak instruktor był na tyle cwany, że powiedział nam do czego poszczególne urządzenie służy, ( na warsztat przyszły 2 osoby, ja i kolega), ale jak podłączyć wszystko to już musieliśmy dojść sami, potem Pan Marek (bo tak miał na imię Pan instruktor, co prawda bardzo doświadczony i w sumie to znany wśród realizatorów) wyjaśniał dlaczego takie gniazdo i wgl czemu każdy kanał służy, po co takie gałki, a nie inne.

Rozumiem, że ciężko jest to wywnioskować :D, nie napisałem tego jak powinienem. :D.
  6. Księciunio II Aktywny Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Rozumiem, że w ten sposób pokazujesz nam swoją dorosłość.
  7. AKYSZ Stały Użytkownik

8. RadekX Użytkownik

Zawód:
    uczeń
    DAW:
    Cubase
    Piszesz tu, aby mi dopiec, czy pomóc ? Bo Twoje wypowiedzi akurat nie są potrzebne tutaj ;)
  9. RadekX Użytkownik

Zawód:
    uczeń
    DAW:
    Cubase
    a więc tak Panowie i Panie, będzie ktos skłonny pomóc mi rozwikłać problem ? :)

podsumowując to co chciałbym uzyskać:

kontrolę poprzez mikser nad poszczególnymi bębnami od perkusji, już po nagraniu. być może muszę zmienić coś w opcjach karty dźwiękowej, albo w Cubasie ? Hmm.
  10. Jurek Użytkownik

Zawód:
    Software Developer
    DAW:
    Reaper
    Potrzebujesz kartę wielokanałową. Na Audiophile'a możesz nagrywać tylko dwa ślady jednocześnie.
  11. RadekX Użytkownik

Zawód:
    uczeń
    DAW:
    Cubase
    a co nadaje się zamiast audiophil'a ? znalazłbym coś w granicach 500-600 zł ?
  12. miszaxxx Użytkownik

Zawód:
    student
    DAW:
    Reaper
  13. dominik.wieczorek Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    Realizator Dżwięku
    masz milion odpowiedzi na Twoje pytania na forum. jak ma na nazwisko znany w branzy pan marek instruktor ?
  14. Jurek Użytkownik

Zawód:
    Software Developer
    DAW:
    Reaper
    M-Audio robiło kiedyś karty PCI o nazwie Delta - 4- i chyba 8-kanałowe. Myślę, że z drugiego obiegu mógłbyś zmieścić się w tej cenie.
  15. RadekX Użytkownik

Zawód:
    uczeń
    DAW:
    Cubase
    dzisiaj rozmawiałem z instruktorem, On w swoim studiu ma właśnie taką 8kanałową i niedługo będzie sprzedawał, także w tej cenie się wyrobię.
  16. RadekX Użytkownik

Zawód:
    uczeń
    DAW:
    Cubase
    @dominik.wieczorek
    Karolski

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. karta dźwiękowa do nagrywania perkusji