1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Podłączenie gitary - pytania z podstawówy

Dyskusja w dziale 'Gitara - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez jaca, 18 Październik 2011.

1. jaca Stały Użytkownik

Nagrywam gitare w wejście Hi-Z mikserka SC4. porównując mój czysty sygnał z gity do innych mam załamkę. Przystawka dobra, elektryka w gicie też, tzn z przystawki w potencjometr i dogniazda. Nic więcej.
    Ktos mi gdzies tu na forum napisał że lepiej prosto w wejście -10 (karta julia, ma i +4) czy lepiej prosto w kartę w -10, czy jednak to Hi-Z?
    A może macie jakiś schemacik sprawdzony i bym sam sobie wystrugał jakieś di-pudełeczko aby nie pogarszac sprawy mikserkiem. W necie duzo schematów ale nie wiem który dobry. Niestety na Di box za 1000zeta kasy brak.
    Widziałem jeszcze jakieś preampiki za 100 złoty wkładane do gity.
    Nie mam żadnej kostki żeby robiła za bufor.
    I nie śmiejcie się ze mnie bo naprawdę mnie to męczy;)
  2. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
  3. jaca Stały Użytkownik

a to nie jeden grzyb z tym moim mikserkiem?
    sama grasz jak ciota:p...nie gadaj głupot, przecież słychac od razu różnice mój dzwięk DI a np.Ola.
    Ola nagrywa na Apogee one coś tam i ma ładną otwartą góre a u mnie lekka zmułka.
  4. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Wiesz no moze to HiZ w twoim mikserze to jakas sciema... jak chcesz to moge pozyczyc Ci tego di boxa i sprawdzisz czy to o to chodzi :)

Sent using Forum Runner
  5. jaca Stały Użytkownik

Dzieki Śmiechu.
    Podeslij na maila kawalek czegoś to obadam czy między naszymi sygnałami tez jest taka różnica jak w porównaniu z Olą, bo na konkurs to jeszcze na czyms innym nagrywałes , tak?
    Jeśli chodzi o git.basową róznica kolosalna, na plus, przy włączonym Hi-Z. W gitarze prawie żadnej stąd mój pomysł na nagrywanie w wejście -10 przez jakąś kostke w bypas (chyba Przemak tak radził) czy porządny Di, ale nie mam żadnego z tych pudełeczek. Dlatego kombinuje moze coś zmajstrować;)
  6. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Slady z paparazzi to moja gita warta 400zl z dosc starymi strunami... nagrana przez ten DI...

Jeśli na basową działa... a na gitarę nie działa... no to morał taki że gitara po prostu tak brzmi :D ja też się wkurzam na swoją bo ma bardzo zmulony dół... i bez podcięcia korektorem sygnału przed symulacją się nie obejdzie...
    Zakładam oczywiście że nie masz w tej gitarze 3 letnich strun :D

Sent using Forum Runner
  7. jaca Stały Użytkownik

nówki zawsze i wszedzie;) ...nowe, nowe.
    no na basowa bardzo dziala ale tez nie wiem jak mogloby zadzialac drogie Di-pudeleczko;) bass jest oki. Ta gita mnie dreczy.
    Ps. To ja sie tyle nacudowalem a Ty z gitka za400 i starymi strunami wyskakujesz do konkursu?;) ....Przesadziłes;)
  8. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Przecież pisałem, że w tym konkursie żeby zrobić lepszy miks trzeba zacząć od śladów :D ale za 2 latka planuje kupić wymarzoną gitarkę i wzmaka :D
  9. jaca Stały Użytkownik

MM Petruci i mesa?;)
  10. sqby Aktywny Użytkownik

DAW:
    Reaper
  11. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Mesa - tak... MM - nie...
    Nad gitarką wciąż myślę... na pewno ze stałym mostem... :D
  12. jaca Stały Użytkownik

13. AKYSZ Stały Użytkownik

hmm... ale dziwne jest to, że nikt z guitarPROużytkowników nie usłyszał, że jest to gitara za 400PLN :aetsch:

czyli "bardziej mojsze" jest jak kto zagra a nie na czym. Bravo:congrats: Smiechu :D
    sqby lubi to.
  14. jaca Stały Użytkownik

Zaraz zaraz...no jak to nie.... przeciez od razu mówiłem że lipton ;):p:D
  15. AKYSZ Stały Użytkownik

e tam, zawsze tak piszecie jak problem z miksem macie :D
    chodziło mi o to, że nikt nie napisał.. "ożeszty czemu słyszę tu nagraną gitarę za 400 PLN ?!?!!?!" ;)
  16. jaca Stały Użytkownik

z szacunku do śmiecha i jego chęci;)
  17. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Spokojnie gitara nowa kosztowała 1200zł :D ale po 7 latach jej wartość to ok 400zł :p
  18. miuzikus Użytkownik

A bass masz też ze starymi strunami? Bo go tam nie ma w miksie sinmix'a.
    A przepraszam - jest od 1:40 - tylko to nie bass (w dole).
  19. sinmix Aktywny Użytkownik

DAW:
    Cubase
    bas jest i jak dla mnie bardzo dobry (mówię o śladach) - do tego jeszcze midi więc można z nim zrobić co się chce, basu w moim miksie nie ma bo praktycznie w żadnym moim miksie go nie ma (niestety) - ale to jest coś z czym walczę i niestety przegrywam :D Cała tajemnica.
    Pozdrawiam,
  20. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Wiesz, na avatarze moim widzisz bas squiera, pod koniec lat '80 proponowano mi zamiane na prawdziwego fendera, nawet z doplata (dla mnie oczywiscie), na szczescie sie nie zgodzilem ;)
    Troche mnie tlumaczy, ze to rocznik 86 i seria SQ, ale w sumie to wlasnie byla TANIA gitara ;)
    AKYSZ lubi to.

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. podłączenie gitary