1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Mastering Poczatki ktos pomoze?

Dyskusja w dziale 'Miks i mastering' rozpoczęta przez emwu, 16 Maj 2011.

1. emwu Początkujący

Witam,
    Chcialbym rozgrysc temat masteringu wokalu nauczyc sie samemu robic master, przeszukiwalem forum ale nie znalazlem trafnych odpowiedzi.
    Uzywam Sonar 8.5 producer.
    Jakie wtyczki (VST) sa mi potrzebne i pokoleji jak mam juz nagrany caly wokal i podklad chce teraz uzyskac brzmienie zebys puscic to na swiatlo dzienne oczywiscie mowimy o warunkach domowych i plytach typowo undergroundowych jednak zalezy mi aby osiagnac jak najlepsze brzmienie.
    Odrazu mowie ze sonar mam od okolo miesiaca i potrafie tylko podstawowe rzeczy a doswiadczenie w masteringu mam prawie zadne, Omijajac sluch i ustawienie kazdego z osobna jako eksperymenty do zdazylem wywnioskowac jednak prosze o pomoc od podstaw.
    Dla chetnych za pomoc Bog zaplac :)
  2. matey23 Użytkownik

Zawód:
    Student
    DAW:
    Logic, Reaper
  3. glukash Użytkownik

Kolego drogi
    Zanim spadnie na Ciebie tu zaraz zmasowany atak radzę Ci tak:

Skasuj ten wątek (chociaż nie wiem czy to możliwe), albo grzecznie poproś Administratora żeby przeniósł go do działu 'Konsultacje i nagrania do oceny'. Tam wrzuć swój utwór i poproś wtedy o pomoc co zrobić po kolei żeby Twój miks szedł w dobrą stronę.

A po pierwsze primo przejrzyj forum i dowiedz się czym jest mastering, czym miks, gdyż tak na prawdę prosisz o poradę w sprawie miksu a nie masteringu.

Twój post umieszczony w tym dziale i w tej formie nie przyniesie Ci żadnej korzyści.
  4. mate_ok Aktywny Użytkownik

Zawód:
    użytkownik Protoolsa / konstruktor BlueBoardAudio
    DAW:
    Pro Tools
  5. emwu Początkujący

OK pomylilem dzialy oraz pojecie miksu z masteringiem ale dzieki pierwszym posta jak ze istotna rzecz mam za soba ;)
  6. Lolo Stały Użytkownik

Zawód:
    pogrzebacz
    DAW:
    Reaper
    co?
  7. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Prawdopodobnie chodzilo o " dzięki pierwszym postom jakże istotną rzecz mam za sobą" ;)
  8. kornel_k Aktywny Użytkownik

kurcze, przecież przeglądarki automatycznie teraz podświetlają błędy w pisanym tekście... nawet nie trzeba niczego instalować...
  9. miuzikus Użytkownik

Oj chłopak z Toronto, a Wy się czepiacie ;)
    Myślę, że najpierw powinieneś zaopatrzyć się w odpowiedni(e) mikrofon(y) i preamp(y), a później posiedzieć nad ustawieniem odległości mikrofonu, czułości sprzętu nagrywającego, tak żeby w rzeczywistości nie trzeba było za dużo "kręcić" w programie. EQ, kompresor, deesser + zabawa reverbem to oczywiście podstawa w kreowaniu brzmienia wokalu.
    Ale - właśnie jeśli nie nagrasz dobrze, to kręcenie nie za wiele pomoże, po drugie - bardzo dużo zależy od tego jaką muzę tworzysz i jaki chcesz osiągnąć efekt - a tego nie wiemy. Pozdrawiam.
  10. emwu Początkujący

Mikrofon, karta, monitory pomieszczenie wygluszone ten etap juz za soba. Wokal nagrywa dobrze pozostalo mi teraz jak zabrac sie za miks ;) zaczynajac od EQ gdzie w sonar jest to dla mnie czarna magia. Nagrywam rap nie wiem czy mam wrzucic tutaj jakas probke?
  11. Biniu Początkujący

hmm, moze nie..
    kornel_k lubi to.
  12. miuzikus Użytkownik

No pewnie - inaczej nie dojdziemy.
    Może się nie zdołujesz bardzo jak krytyka poleci ;)
    Ej no nie będzie tak źle - dawaj nagranie - już nie jeden ulepszył swoje nagrania przez to forum ;)
  13. emwu Początkujący

Krytyka jest zdrowa a pozatym nie robie tego od wczoraj.
    Wyslalem juz do znajomego kawalki do miksu lecz chcialbym tez samemu to robic poniewaz on jest na innym kontynencie a czasami samemu bardziej osiagnie sie docelowy efekt.
    Jak wroce do domu to podesle cos poznym wieczorem ale to jest bez zadnych masteringow narazie sam wokal plus bit.

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. jak nauczyc sie masteringu

,
  2. izotope ozone pomoc w pdf

,
  3. masteting wokalu kto pomoze

,
  4. jak nauczyć masteringu