1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Pluginy wyciągające transient...

Dyskusja w dziale 'Pluginy' rozpoczęta przez Tasiorowski, 17 Październik 2010.

1. lampek Użytkownik

Zawód:
    Chyba realizator dźwięku/producent muzyczny
    DAW:
    Samplitude

To prawda, pełnowymiarowym Transient Designer'em można zminimalizować transjenty jednocześnie wydłużając sustain. Zapięty np. na gitarki może dać ciekawe efekty. Hulaj dusza piekła nie ma!:)
  2. JoachimK moderator globalny

Ah o takie też Ci chodzi (bo ja myślałem tylko o transjentach). No to można dołączyć do tego Envelopery (takie z Logic czy Cubase) - transjent wyciągają lub chowają, sustain też w dwie strony obrabiają. Kiedyś parę razy użyłem, ale szczerze mówiąc zapomniałem o tych narzędziach.
  3. jaca Stały Użytkownik

Właśnie tak działa Dominion i to bardzo fajnie działa :) jak dla mnie . Czy ktoś to potwierdzi? ;)

:top:
  4. JoachimK moderator globalny

Mam te wszystkie "fish'e" ale nie potwierdzę, bo z jakiegoś powodu (już nie pamiętam, jakiego) nie używam :)
  5. jaca Stały Użytkownik

:)

Robi takiego powera wywalając pierwszą część dzwięku ale nie tak jak Transmod, bo ten to ho,ho,ho ;) domalowuje jakąś mega szpilę ;). I pieknie można przyciąć ogonek bez chamskiej bramki. Dla mnie bomba ;)
  6. BtQ Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Wiem, że nie wniosę nic sensownego do tematu ale im więcej miksów robię pomagając sobie transient designerami coraz bardziej przekonuję się, że często wcale nie są potrzebne, bo lepsze efekty można uzyskać dobrym kompresorem z odpowiednimi ustawieniami.
    Wyjątkiem są sytuacje kiedy kompresja zbytnio wyciąga nam przesłuch z mikrofonu a nie da się lub nie powinno zakładać bramki. Wtedy TD są niezastąpione.
  7. Matey Użytkownik

Zawód:
    Wieczny Student
    DAW:
    Reaper
    Wyróżnianie transjentów nie jest aż takie niezbędne. Mam surowe podejście do dużej ilości efektów także unikam wszelakich "upiększaczy".
    Z wtyczek natknąłem się na:
    Waves TransX (Multi, Multi Mono, Wide, Wide Mono)
    MeldaProduction MMultiBandTransient
    SPL Transient Designer
    Voxengo TransGainer (mój wybór)
    Stillwell Audio Transient Monster
    Schaack Audio Technologies Transient Shaper
    iZotope Alloy (narzędzie do masteringu)
    Niestety, każda wtyczka daje inne efekty i jest płatna...testujesz, podoba się, więc kupujesz.

Share This Page