1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Pluginy wyciągające transient...

Dyskusja w dziale 'Pluginy' rozpoczęta przez Tasiorowski, 17 Październik 2010.

1. Tasiorowski Stały Użytkownik

Witam kolegów. Czy znacie jaki darmowy albo tani plugin do wyciągania transientów ??? Zawsze to ogrywałem kompresorem, ale Marcin Szwajcer mi słusznie pokazał, że to brzydko wyciąga pik w górze pasma, natomiast dół dalej dostaje zamulony, więc poszukuję jakiegoś takiego pluginu. Są jakieś freewary ???
  2. konop_tnt Stały Użytkownik

DAW:
    Cubase
    Transient monster stillwel - nie jest darmowy, ale spokojnie możesz go przetestować (evaluation copy)
  3. vasyl Super Moderator

DAW:
    Pro Tools
  4. jaca Stały Użytkownik

dominion [IMG] plus to co wyżej na werbel kładę i wychodzi jak wychodzi ;)

5. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    ja uzywam coraz rzadziej - sonnox transmod
    ta uwaga co do kompresji - mniej wiecej z tego powodu lepiej jest uzywac kompresora przed EQ, dodatkowo do takich rzeczy jak bebny analogowy kompresor robi totalna roznice w stosunku do kazdego cyfrowego - i dlatego przenosze coraz wiecej rzeczy do domeny analogowej - juz za kilka miesiecy SSL X-Rack! :)
  6. Tasiorowski Stały Użytkownik

Dzięki. Gdy pracuję na stole robię to tak - w DAW idzie korektor, któy wywala najniższy dół, na przykład na stopie - aby nie zamulał kompresora. Następnie idzie pluginowy kompresor aby wyciągnąć transient - potem DAW wywala ten track na stół i na stole korektorem analogowym nadaję już właściwą korekcję,kreuję barwę ETC. Też bym chciał mieć chociaż 2 kanały analogowej kompresji. Dlatego już za 2 miesiące ( albo i wcześniej ) IGS S-TYPe a potem może 1176 :o
  7. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    jak wrócę do domu chyba sprawdzę mojego Orbana, dureń ze mnie że wcześniej na to nie wpadłem :p
  8. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    bardzo dobrze robisz - tak wlasnie powinno byc i taki nawet jest standardowy routing w mikserach analgowych: filtry hpf lpf > kompresor > eq
  9. Tasiorowski Stały Użytkownik

Tylko że nie jestem zadowolony z tego, jak kompresor wyciąga transient. Dopiero jak mi Marcin to uświadomił, zwróciłem na to uwagę i się zastanawiam jak to ograć. Na Transient Designera w natłoku wydatków mnie nie stać, więc muszę coś freewarowego tudzież cheap-warowego ;) Jeżeli mówisz że hardwarowa kompresja ( z którą miałem niewiele wspólnego ) robi jednak dobrze, to może ów S-Type coś zmieni - plan był na S-Typa na grupę bębnów albo sumę. Wiem że na trackach ludzie stosują LA2a i 1176 podobne a SSLo podobne na grupach i sumie. Czy jesteś mi w stanie powiedzieć, co mi lepiej zrobi na brzmienie - kupno kompresora typu IGS 1176, który zapięty w insert mógłby już nieco dawać podczas trackingu, czy S-TYPE na sumie ??? Chodzi mi o to, który punkt kompresji jest bardziej krytyczny i w pierwszej kolejności powinien być zamieniony na Hardware ??
  10. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    dla mnie lepiej byloby wziac 1176 - zwlaszcza, ze wracam do nieuzywania kompresji na sumie: po kilku miesiacach eksperymentow stwierdzilem, ze brak kompresji na sumie bardziej odpowiada mojemu gustu
    1176 zapiety na stopie czy werblu robi naprawde niesamowita robote jesli chodzi o atak bebnow i brzmi znacznie lepiej niz jakiekolwiek pluginy do generowania transjentow
    wiem, ze doskonaly jest analogowy spl transient designer, ale jego jeszcze nie mialem okazji uzywac
  11. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    Tylko sprecyzuję, że chodziło mi o sytuacje w której werbel w śladzie brzmi zdecydowanie zbyt zamuliście i wymaga dużego rozjaśnienia lub zdjęcia dołu i niskiego środka. Standardowy routing o którym Jacek pisze jest jak najbardziej prawidłowy kiedy ślad werbla dobrze brzmi. W sytuacji kiedy jest zbyt zamulisty, kompresorem "miota" ten właśnie muł a rozjaśniając za kompresorem werbel do prawidłowej jego barwy w takiej sytuacji znacznie zbyt mocno mozna wyciągnąć atak z takiej kompresji.
  12. jaca Stały Użytkownik

ni ma kompresji, ni ma limitera ;) , to co teraz na sumie będzie U Ciebie? ;)
    No i zdziwko mnie chapie jak czytam że klocki teraz będą grane ;)
    Sorry za OT ale ciekawe rzeczy sie dzieją.
  13. BtQ Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Spróbuj Bitter Sweet.
    Jest darmowy, są wersje RTAS i VST na obie platformy. Nie jest to transmod ale działa nieźle.
  14. Tasiorowski Stały Użytkownik

Czy klon IGSa jest w Twoim mniemamniu warty 2 miesięcy głodowania ?? ;)

EDIT:
    Jest jeszcze coś takiego, i to w mojej wiosce:
    http://allegro.pl/kompresor-fet-typu-1176ln-nie-urei-i1272377012.html

Muszę się z gościem umówić... Z tego co mi napisałw mailu, zamierza zacząć budować na większą skalę. Ciekawe co na to Igor :p
  15. lampek Użytkownik

Zawód:
    Chyba realizator dźwięku/producent muzyczny
    DAW:
    Samplitude
    SPL Attacker jakiś czas temu był za kompletną darmochę..., jak jest teraz to nie wiem... Attecker to uproszczona wersja Transient Designer'a. Działa jak diabli!
  16. JoachimK moderator globalny

A mi się ten SPL i Flux średnio widzi.
  17. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
    Jest dobry plugin Wavesa do transjentów - TransX - działa niezależnie od poziomu sygnału, a raczej reaguje na stromość narastania, poza tym jest 4-pasmowy.
  18. Tasiorowski Stały Użytkownik

A co widzi Ci się najbardziej ??
  19. lampek Użytkownik

Zawód:
    Chyba realizator dźwięku/producent muzyczny
    DAW:
    Samplitude

Rzecz gustu. Mi sie SPL podoba. Spełnia moje oczekiwania. Ma tylko jedną gałkę!!!:) No i jest/był za darmo.
  20. JoachimK moderator globalny

Mam Sonnoxa i SSL (ten ostatni dość kontrowersyjny też, ale nieraz używam). To nie jest do końca to, co bym chciał, w analogu podpieram się technikami "na piechotę", bez żadnych analogowych SPL i też nie zawsze daje rade. Co ciekawe - od wczoraj się zastanawiam nad konstrukcją takiej wtyczki, co by dodawała kopa :)

Też prawda - taki sprzęt minimalistyczny a skuteczny ma swoje uzasadnienie. Zaczynam być po latach zmęczony ilością opcji, gałek itp.

Jeszcze tylko by trzeba było sprecyzować, co komu potrzebne, bo transjent nie musi być kojarzony tylko z dodaniem wykopu do stopy.

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. transient co to jest