1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Mastering Plik md5 a txt.

Dyskusja w dziale 'Miks i mastering' rozpoczęta przez kamilbiedrzycki, 26 Październik 2011.

1. kamilbiedrzycki Aktywny Użytkownik

DAW:
    Pro Tools, Reaper
    Czy pliki z rozszerzeniem md5 posiadającą sume kontrolną do DDP posiadają te same dane co wygenerowane przez inne programy do postaci txt.
    Mam taką sytuację że oddałem master do tłoczni w postaci DDP gdzie Wave Editor wygenerował mi plik txt z sumą kontrolną. Potem okazało się (ja się czegoś nauczyłem) że plik sumy kontrolnej musi mieć rozszerzenie .md5. Jak zrobiłem taki plik na Macu i na PC to zawierają identyczne sumy co plik txt z Wave Editora.
    Tłocznia natomiast miała tylko plik txt i nie mogła sprawdzić poprawności (coś im się wywalało przy 99%) pomimo że przesłałem folder z DDP spakowany Zipem tak jak prosili w specyfikacji a także przesłałem niespakowany folder tak dla sprawdzenia. Teraz przed chwilą wysłałem im plik .md5 o który nikt wcześniej nie poprosił a dowiedziałem się dopiero jak dotarłem do odpowiedniego technika w tłoczni i czekam na odpowiedz czy się uda.
    Najgorsze jest to że kazano mi wysyłać cały czas sumy kontrolne tym plikiem txt który dostali a nikt nic się nie odezwał na temat md5 przez co od wczoraj jest wstrzymana produkcja a facet z płytą matką właśnie przedziera się przez korki w Warszawie żeby oni mogli zacząć pracę grrrrrr...
    Ja wiem że sam powinienem się domyślić żeby im wysłać taki plik ale przyznam że nie wiedziałem co i jak. Suma to suma czy to w pliku txt czy to w md5. I tu pytanie. Czego nie wiem o tych sumach że jest to dla nich taka różnica?
  2. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Próbowałem nauczyć się tego programu Wave Editor, ale poległem...
    Sonoris DDP Creator generuje sumę kontrolną w postaci pliku .MD5 ale możesz też ściągnąć jakieś darmowe narzędzie do generowania i sprawdzania plików *.MD5. Ja z czegoś takiego często korzystam.
  3. kamilbiedrzycki Aktywny Użytkownik

DAW:
    Pro Tools, Reaper
    Dzisiaj wysłałem jeszcze raz plik DDP z sumą kontrolną wygenerowaną na programie md5summer na PC i jakąs wygenerowaną z programu na Maca (jakiś darmowy). Tłocznia odpowiedziała że wszystko w porządku i że materiał jest ok. Tak więc jeśli będziecie kiedykolwiek mieli sumę kontrolną w pliku txt to nie wysyłajcie bo będą problemy a i tak będziecie musieli przesłać plik z rozszerzeniem *.md5.

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. plik md5

,
  2. suma kontrolna pliku txt

,
  3. rozszerzenie pliku nd5

,
  4. plik .md5.,
  5. suma kontrolna MD5 na macu,
  6. jak wysłac plik. txt. na forum,
  7. plikmd5,