1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Pisk w monitorach

Dyskusja w dziale 'Komputery, Interfejsy, Oprogramowanie - Mac & PC' rozpoczęta przez mixslut, 14 Październik 2011.

1. mixslut Początkujący

Witam,
    mam problem z monitorami, po podłączeniu do karty dźwiękowej, czy to e-mu 1212(usb) czy sb xfi(usb) wydpbywa się z nich cichy pisk,
    po podlaczeniu do zewnetrzego urządzenia typu ipod jest cisza.
    Czy może to być wina zasilacza, czy czegos innego?
  2. BurczybasS Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator wdzięku ;)
    DAW:
    Pro Tools
    Upewnij się czy w gniazdku masz uziemienie.

- BB
  3. masterofphysicalchemistry Aktywny Użytkownik

jesli jest to laptop to moze miec miejsce - problemem jest zasilacz, zobacz czy odlaczenie zasilacza (praca na baterii) cos poprawi lub podlacz na probe do gniazdka bez bolca.
  4. mixslut Początkujący

Jest to komputer stacjonarny, głośniki podłączone są do listwy z bolcem.
  5. BurczybasS Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator wdzięku ;)
    DAW:
    Pro Tools
    Ale fakt posiadania "listwy z bolcem" nie jest równoznaczny ze sprawnym uziemieniem. W gniazdku w ścianie jest "bolec" ? i czy jest on "sprawny" ?
    I czy połączenia są symetryczne ?

-BB
  6. mixslut Początkujący

w pierwszym poście napisałem że nie pojawia się pisk jeśli podłącze urządzenie zewnętrzne, czyli monitory są podłączone w taki sam sposób, do tych samych gniazdek z "bolcem", problem jest w momencie podłączenia z komputerem
  7. mixslut Początkujący

problemem okazała się włączona funkcja c1e :)
  8. Borsuk Początkujący

Witam,
    mam ten sam problem, monitory zaczęły mi piszczeć. gniazdka nie maja uziemienia, ale w zeszłym roku nie było tego problemu. nie dawno zmieniłem komputer - monitory działały poprawnie przez jakis czas a od niedawna pojawiły się piski. w biosie nie znalazłem funkcji c1e. głośniki nie wydaja niepożądanych dźwięków przy podłączeniu do zewnetrznego żródła (mp3 player). co może być jeszcze przyczyną ??
  9. Kamil Sołdacki Użytkownik

Zawód:
    sound engineer
    DAW:
    Logic, Pro Tools
    W jednym ze swoich pomieszczeń, pisk miałem zawsze gdy telefon leżał bliżej niż 2 metry od kolumn.

Share This Page