1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Pierwsze podejście do rejestracji gitary elektroakustycznej

Dyskusja w dziale 'Gitara - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez Łukasz Więcek, 20 Grudzień 2010.

1. Łukasz Więcek Użytkownik

Witam serdecznie.

Długo się wahałem przed napisaniem tego posta, ale ostatecznie się przełamałem i żyję w nadziei, że mnie nie zlinczujecie ;)

Moja przygoda z nagrywaniem czegokolwiek dopiero się rozpoczyna i już wiem, że jest długa droga przede mną. Temat chciałbym rozpocząć od w miarę przyzwoitego nagrania mojego elektroakustyka. Zanim jednak przejdę do pytań, przedstawię sprzęt, którym dysponuję.

Gitara - jest to Dowina DCE-999-LE (limitowana seria) z elektroniką Fishmana.

Mikser - pożyczony od teścia Phonic AM220. Wiem, że to bardziej zabawka, niż mikser, ale póki co niczym lepszym nie dysponuję. Karta dźwiękowa - ESI Juli@. Oprogramowanie - Reaper.

Przejdźmy więc do konkretów. Problemem jest dla mnie już samo w miarę ładnie brzmiące zarejestrowanie gitary. I teraz mam do Was pytanie - czy w ogóle da się ładnie zarejestrować gitarę, czy na tym etapie za bardzo się tym nie przejmować, bo bez dalszej obróbki to nie ma prawa przyzwoicie brzmieć?

Do ćwiczeń, bez zbędnego kombinowania, nagrałem sobie prostą skalę ;) Surowe nagranie wyszło mniej więcej tak, jak słychać w gitara-1.

Po zdublowaniu tej ścieżki, przesunięciu kopii o ~0.02sec i rozdzieleniu ich na prawy i lewy kanał (75%) brzmi to już tak, jak gitara-2.

Szumy usunąłem za pomoc pluginu ReaFir:

I dalej nie wiem, w co włożyć ręce. W Reaperze jest multum pluginów, z których korzystać nie potrafię i w większości przypadków nawet nie wiem, do czego służą. Przejrzałem co prawda forum i w kilki tematach polecaliście różne pluginy, ale nigdzie nikt nie napisał, co można osiągnąć za pomocą danego pluginu i w jakich sytuacjach warto po niego sięgnąć. I tutaj liczę na Was! Moglibyście dać mi jakieś wskazówki, od czego teraz zacząć? Jakich pluginów użyć? Jak to dalej obrabiać?

Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.

Załączone Pliki:

2. aldi Guest

Sorry, ale nic tu nie dałeś z nagrań z zespołem, a takiego coś to nie można ocenić w żaden sposób, bo nie ma sekcji rytmicznej i innych instrumentów.
  3. Łukasz Więcek Użytkownik

Zespołu nie ma ;) Póki co chciałem nagrać czasem coś swojego, potem dodać do tego wokal. Ale zacząć to by się przydało od takich podstaw, jak samo poprawienie brzmienia gitary. Nie chcę się rzucać od razu na jakąś sieczkę. Chcę dźwięk po dźwięku usłyszeć każdą, nawet tą najbardziej subtelną różnicę w brzmieniu. A później, małymi kroczkami, zacząć się bawić w obróbkę czegoś szybszego i gęstszego.

Teraz, jak słyszę tą jakość nagrania, to aż się odechciewa grać ;)
  4. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Gitara brzmi dobrze, o co chodzi? Zagraj cos porzadnego, rowno, czysto i z jajem, to bedzie dobrze. Od niechlujnie granych gamek grac sie rzeczywiscie odechciewa.
  5. Aldi co ty mu pierniczysz???
    Skoro on nie chce nagrywać z zespołem tylko samemu, to należy ocenić brzmienie gitarę jako solowy instrument. Kumasz?
    Przecież z pewnością znasz wykonawców którzy grają solo, ot choćby Tommy Emanuel.
    http://www.youtube.com/watch?v=hOw6gCPDEQ8
  6. Łukasz Więcek Użytkownik

Chłopaki - naprawdę zdaję sobie sprawę, że z tego nagrania, które tu wrzuciłem nie zrobię hitu przyszłego lata ;) Po prostu chciałem się czegoś nauczyć. O żadnym zespole na dzień dzisiejszy nawet nie myślę, a i samej improwizacji, skal, itp dopiero się uczę. Nie zmienia to jednak faktu, że chciałbym dojść do takiej wprawy (w obróbce), by móc sobie wieczorem chwycić gitarę, nagrać jakąś szantę i pokazać to bez wstydu znajomym.
  7. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
    No to brzmienie jest ok, ale teraz skup się na umiejętnościach grania - żeby nie było wstydu przy znajomych ;)
  8. konop_tnt Stały Użytkownik

DAW:
    Cubase
    Łukasz zagraj cokolwiek umiesz najlepiej, nie wiem beatlesów, wyszły w pole kurki trzy, cokolwiek. I wtedy słuchaj.
  9. aldi Guest

Spoko niech Łukasz gra sam i nagra jakiś utwór z dwoma trzema gitarami i wtedy będziemy budować jego brzmienie.

Co do brzmienia gitary - to za dużo góry jak dla mnie. Taki plastik słyszę.
    W gitarze 2 co do przesunięcia o ~0,02 s to nie wiem czy to dobry pomysł.

Łukasz dawaj dalej ;)
  10. Łukasz Więcek Użytkownik

Zniechęcić to ja się nie dam ;)

Podejście drugie. Wydaje mi się, że brzmi mniej plastikowo. No i przede wszystkim nie jest to już łysa skala ;)

Robię, co w mojej mocy ;) Od lat grałem typowo ogniskowo i nie przejmowałem się rytmem. Ciężko jest się teraz przestawić, ale zapewniam Cię, że i tak już zrobiłem kolosalne postępy. Na wszystko jednak potrzeba czasu...

Załączone Pliki:

11. Tom Użytkownik

kup sobie mikrofon najlepiej pojemnosciowy, fishman-fishmanem
    zagraj jakieś akordy ze dwa trzy

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. gitary elektroakustyczne opinie

,
  2. jak nagrac gitare elektroakustyczna

,
  3. gitary dowina forum

,