1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

PIEC czy KOŃCÓWKA Z PAKĄ

Dyskusja w dziale 'Kącik Gitarzysty - dyskusje o gitarach, efektach i' rozpoczęta przez Gitarniak, 12 Maj 2009.

1. Gitarniak Użytkownik

Witam.

Mam mały dylemat. Zastanawiam się na jaką konfigurację się zdecydować czy dobry lampiak czy końcówka z paką ( 2x12 )+ preamp, za tą drugą przemawia fakt, że jestem w posiadaniu w moim mniemaniu bardzo fajnego preampu Tech-21 PSA-1, który sprawuje się jak najbardziej pozytywnie oraz Lexa MPX-1 + sterownik. Cenię sobie oprócz oczywiście brzmienia dużą elastyczność i obawiam się ( nie wiem czy słusznie ) pewnego organiczenia w momencie zdecydowania sie na piec ( muza to szeroko pojęty ROCK :)). Może macie jakieś doświadczenia lub byliście w podobnej sytuacji. Będę wdzięczny za wszelkie posty.

Pozdrawiam:)
  2. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    W sumie to ja osobiście też zastanawiam się nad skompletowaniem sprzętu w konfiguracji (premap + efekty + poweramp)rack i paka...

Tylko nie wiem sam czy to aż tak dobry pomysł... Z jednej strony elastyczność, a z drugiej strony 100 razy więcej problemów z uzyskaniem przyzwoitego brzmienia... Kupując głowę (z wyższej półki oczywiście) masz preamp, EQ i poweramp dopasowany do siebie brzmieniowo w odpowiedni sposób i to po prostu musi ze sobą dobrze współpracować...

No a dobierając elementy do siebie na ślepo... może się okazać że trzeba będzie wymieniać elementy aby to ze sobą odpowiednio zagadało... myśle tu szczególnie o końcówce mocy...

To takie moje gdybanie... jestem ciekaw co inni uzytkownicy będą mieli do powiedzenia w tej kwestii
  3. Hollowman Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

Zawód:
    Wkurzanie ludzi...:)
    Wszystko w zaleznosci co ty wolisz...
    mam ziomkow co wola piece, inni tylko comba a inni dobierajac rozne elementy - czyli kupuja preamp i testuja z roznymi koncowkami, pozniej paki dobieraja a ja....mi to wisi :)
    wybor jest calkiem duzy jesli chodzi o skladanie prempu+koncowki. nie wiem co ci doradzic bo nie wiem czego oczekujesz i do czego bedziesz uzywac tego sprzetu.
  4. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Nie wglebiajac sie w aspekty brzmieniowe ani konfiguracyjne zwrocilbym tez uwage na ewentualna pozniejsza latwosc odsprzedazy - znaczy zeby te elementy, jakiekoliwek by nie byly, byly markowe.
  5. pi_ Aktywny Użytkownik

warto pamietac, ze na wyjsciu z tego preampu masz symulacje dzwieku wzmacniacza/pre+end/lampowego,
    jest zatem opinia ze lepiej bedzie sie on spisywal z koncowka tranzystorowa,ktora zadziala jak wzmocnienie a nie dopalenie i kolor, ale nie mam o nich wielkiego pojecia, dla mnie zawsze koncowka gitarowa to bylo VHT albo GROOVE TUBES,

duzym atutem jest mozliwosc ustawienia i zapamietania presetow, ale jesli wszystko idzie przez ten sam END i glosniki to splaszczasz roznice, vox, mesa,fender itd to przewaznie konkretne kombinacje/pre+end+glosnik/

tak czy inaczej urzadzenie godne uwagi i wielozadaniowe, pamietam sesje gdy 2 godziny krecenia brzmienia na ampegu okazaly sie stracone w porownaniu z brzmieniem gotowego presetu z psa-1,zabawne to bylo,

ciekawa jest tez opcja grania prosto w przody, jesli ktos lubi penetrowac niskie czestotliwosci to bywa ciekawie, celestion obcina 70hz a tu przesylasz to co wyemitujesz,
  6. Gitarniak Użytkownik

Jeżeli chodzi o granie na "przodach" mam z tym tematem doświadczenie i naprawdę daje radę .....myślę, że symulacja paki jest dość mocno udana i gitara brzmi jak.....gitara:)....ale akurat w tym preampie jest również bardzo charakterystyczna nie każdemu się to podoba.....ciężko to opisać ale wystarczy posłuchać demo ze stronki techa:) ...co do końcówki...podobno właśnie z końcówką lampową preampy tego typu (jmp-1, prophesy ) dopiero pokazują co potrafią bo do tego naprawdę zostały zrobione...więc ....poza tym zawsze istnieje mozliwość kupienia heada do paczki lub innego preampu ....do comba też niby można ale w tej konfiguracji head to "dodatek";)
    Jeżeli chodzi o markę końcówki to tylko markowe rzeczy mesa, marszał, carvin, randall.....paczka wiadomo zależy do czego..... mocno jest polecany ENGL...pewnie słusznie..na mnie osobiście te właśnie piece zrobiły największe wrażenie a grałem na kilku rzeczach....nie wiem na pewno przed zakupem będę chciał jakoś spróbować to skompletować żeby wyrobić sobie własne zdanie.......co do możliwości uzyskania brzmienia...
    Frank Gambale z tego co wiem wieki juz gra na jmp-1+ carvin ts 100+ paka nie jest raczej gość odkrywczy jeżeli chodzi o brzmienie ale nie mozna mu zarzucić, że brzmi źle ( jeżeli chodzi o gre....coś pieknego, jak dla mnie), Jacek Królik grał dość długo na jpm-1 + końcówka+ paka H&K i nagrał kilka fajnych rzeczy.....

Tak piszę i sam sie dołuję i pocieszam:):D

Pozdrawiam
  7. peak Użytkownik

Zawód:
    Dźwiękowiec
    Jak chcesz nagrywać, to osobna końcówka i osobna paczka... Inaczej możesz się nadziać na brzęczące lampy, nie mówiąc o tym, że wygodniej się nagrywa słysząc dźwięk z monitorów i regulując dźwięk na wzmacniaczu siedząc w reżyserce.
  8. Gitarniak Użytkownik

....fakt:)
  9. Hollowman Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

Zawód:
    tez polecam engla, od roku nie widze dla siebie innego pieca (chciablym bognera.... :p) a mialem juz kilka.
    brzmia fantastycznie
  10. pi_ Aktywny Użytkownik

jak widac zdania sa podzielone, jesli chcesz wnikac glebiej dobrze jest napisac do tech21,maja doby support, kiedys mialem problem z psujacym sie procesorem w psa-1 i otrzymalem kilka wyczerpujacych odpowiedzi od czlowieka imieniem Lloyd, mysle ze chetnie napisza o swoich zalozeniach i polecanych konfiguracjach

jak te czasy sie zmieniaja, ciekawe ilu gitarzystow z powiedzmy pierwszej 10 top wszechczasow nagrywalo swoje najlepsze rzeczy w takich warunkach?
  11. Gitarniak Użytkownik

Jest jeszcze opcja pośrednia....:)....tech 21 robi coś takiego jak POWER ENIGNE....końcówka " zintegrowana" z paczką (kilka opcji głośników )....kolega ze sklepu zamawiał to dla jakiegoś gostka pod PODA....z jego relacji wynika, że miazga z PODEM:o....więc może być tylko lepiej......:p.....ale kurcze...to nie lampa.....po prostu dla mnie lampa to jest coś takiego, że nawet nie wiem jak to opisać....ale każdy wie o co co chodzi ....

Pozdrawiam:)
  12. konop_tnt Stały Użytkownik

DAW:
    Cubase
    No to bierz lampę i tyle :)
  13. Hollowman Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

Zawód:
    hahahahaah :)

nie wybrzydzaj tylko sprawdzaj wszytskie mozliwe opcje do czasu gdy znajdziesz cos co ci nogawki poszatkuje:)
  14. Gitarniak Użytkownik

...i tak właśnie zrobię:)
  15. Hardi Aktywny Użytkownik

ja polecam piece firmy Egnater :) przez wiele lat szukałem, testowałem itd. różne piece i Egnater to jest to :cool:
  16. Jurek Użytkownik

Zawód:
    Software Developer
    DAW:
    Reaper
    Akurat kwestia wzmacniacza do gitary jest dla mnie porównywalna do szukania żony. Jednemu podoba się córka, drugiemu teściowa. Kwestia nie tylko gustu, ale też posiadanych zasobów w postaci gitar(y), artykulacji w rękach i ulubionych płyt w głowie. Gitarzyści (i nie tylko) spędzają życie na znalezienie swojego świętego graala i każdy znajduje innego.

W pewnym momencie życia ucieszyłem się że mam swojego graala w postaci Rivery. No i niedawno posłuchałem sobie trochę Johna Mayera i już mi się moja riverka nie podoba :(
  17. Gitarniak Użytkownik

Więc właśnie może preamp + końcówka+paka bo jest to bardziej uniwersalne...moim zdaniem....poza tym łatwiej zmienić preamp niż głowę:)
  18. lestek Stały Użytkownik

Zawód:
    Producent muzyczny, inżynier dźwięku
    DAW:
    Pro Tools
    Bardzo trudno Ci pomóc. Może lepiej combo na 1x12 w klasie A? ;)

Moim zdaniem rozwiązania do wszystkiego są do niczego. Wszelkie opcje typu preamp - FX - końcówka prowadzą do unifikacji brzmienia w szukaniu quasiudziwnień. Osobiście dla siebie nigdy nie kupiłbym takiego setupu, bo wydaje mi się, że im więcej gałek, tym głupsze brzmienie :D Mam w tej chwili w studio Diezla VH4S, Mesę Roadster, Riverę Knucklehead, Engla Steve Morse, VHT Pitbull i jakiegoś Kranka, i przyjeżdżającą w sobotę kapelę poprosiłem, żeby wzięli swojego Orange'a Tiny Terror i JCM800, bo na żadnym z tych mega drogich pieców ze studia nie da się takich crunchy uzyskać, jak na ich ampach. Sad, but true ;) - konkretne narzędzia do konkretnych celów, nie ma narzędzi do wszystkiego.

Pozdrawiam
  19. Gitarniak Użytkownik

....prawda:)....rozwiązanie jest tylko jedno pojeździć, pograć, pogadać.....i kupić coś co mi odpowiada ....czyli coś co jak napisał Hollowman "poszatkuje mi nogawki"......kolejny raz się utwierdzam w przekonaniu, że rozwiązanie oczywiste i najprostsze jest najlepsze:)

Pozdrawiam i dzięki za posty:)

PS: Lestek, no niezłe masz graty....fiu...fiu:)
  20. Gitarniak Użytkownik

...porównanie do żony jest bardzo ciekawe:)......tylko gdzie u żony wymienia się lampy.....no i gdzie jest serwis:D

Share This Page