1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

perkusja elektroniczna w studio

Dyskusja w dziale 'Bębny - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez wojt, 5 Listopad 2009.

1. wojt Użytkownik

Zastanawiam się, czy warto inwestować w perkusję elektroniczną do studia. Przy możliwościach dostępnych drummerskich VSTi posiadanie perkusji midi wydaje się być dobrą alternatywną dla wstawiania do studia zestawu akustycznego. Sam proces nagrywania bębnów, który zwykle trwa (przynajmniej wg moich doświadczeń) dłuuugo stałby się dzięki perkusji elektronicznej o wiele prostszy.
    Nie wiem zupełnie jak perkusiści mogli by zareagować na coś takiego (tzn czy różnica między grą na elektronicznej i akustycznej jest nie do przeskoczenia w ramach czasowych obejmujących sesję nagraniową). Czy ktoś ma jakieś doświadczenia związane z elektroniczną? Czy lepiej pozostać przy koncepcji perki akustycznej?
  2. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Wiesz... tu jest jeszcze kwestia budżetu...

Bo jeśli masz zamiar kupić najtańszy model yamahy... no to niestety ale nie wyciśniesz z tego nic ciekawego... a obróbka midi po takim nagraniu tak czy siak zajmie Ci wiele czasu... nie wspominając że walenie w takie najtańsze pady w niczym nie przypomina gry na prawdziwych bębnach...
    Co innego np. elektroniczne zestawy za ponad 15tys... gdzie masz strefowe blachy, hihat pozwalający odwzorować wszystkie szczegóły artykulacyjne... i strefowe pady bębnów, w których masz 2 pozycje + rim... i takie bębny w połączeniu z BFD2 i innymi tego typu samplerami to jest kosmos... a gra na nich nie różni się wiele od gry na żywych bębnach, poza tym że nie czujesz dźwieku bębna na ciele...

Miałem okazje testowac i te tanie zestawy i te drogie, bo sam byłem ciekaw jak by to się sprawdziło w studiu...

A co do reakcji bębniarzy?? Jeśli jest dobry bębniarz to ma dobre gary i patrafi na nich swietnie grać... w takim wypadku co żywe to żywe i najlepsze sample tego nie zmienią... no a jeśli przyjdzie słabizna?? No to mu i tak nie robi czy wali w garnki twojej babci, czy elektroniczne pady...
  3. wojt Użytkownik

4. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    No tu masz tylko strefowy werbel... reszta standardowo...

Ja miałem możliwość testowania tego...
    http://drumcenter.pl/product.php?id=7746_Roland-TD-20-BK-Pe-en-Zestaw-z-Ram-

Oczywiście połowa ceny w tym przypadku to moduł... ale jakiś może nie tak wypasiony musi być żeby przerobić to wszystko dobrze na midi...

I to dopiero daje frajdę z grania...

Z drugiej strony wiesz... jeśli kupujesz to wyłącznie żeby ułatwić sprawę nagrywania słabych bębniarzy... to ten najtańszy zestaw za 1500zl się sprawdzi... tyle że będziesz miał więcej pracy nad midi... ale... jeśli jest słaby bębniarz to tak czy siak byś ją miał... więc wychodzi na to samo :)
  5. Lolo Stały Użytkownik

Zawód:
    pogrzebacz
    DAW:
    Reaper
  6. wojt Użytkownik

Troszkę drogie, może w lotto dzisiaj się poszczęści ;)
  7. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Mówię... za taka kase wolałbym kupić akustyczne bębny :D
  8. Panowie gram na bębnach już ładnych parę latek i powiem Wam jedno. Warto w studio mieć zestaw bębnów elektronicznych. Z tym, że tak jak napisał Śmiechu takie które opłaca się wstawiać do studia kosztują od 18 tysięcy w górę. Numerem jeden jest Roland TD-20 i jak dla mnie nic lepszego jeszcze nie wymyślono.
    Własnie piszę test Rolanda TD-20KX dla INFOMUSIC i jestem na bierząco w tych sprawach.
    W przyszłym tygodniu będe testował kolejny zestaw dużo tańszy i wtedy powiem Wam jakie są zasadniczne różnicy pomiedzy tanim a drogim setem.
  9. dred Super Moderator

Zawód:
    kucharz
    DAW:
    Logic, Pro Tools
    Chłopaki podepnę się tutaj bo mam pytanie. Chcę kupić do studia bębny elektroniczne i mam do wzięcia TD9 ale z padami z 12. Czy warto to brać? Właśnie do studia póki nie ma opcji nagrywania żywych bębnów. Nie jestem bębniarzem, nie znam się. Jestem realizatorem i muszę potem to co nagra bębniarz obrobić. Dobrze będzie?
  10. jaca Stały Użytkownik

ja myślę że warto ;)
    Polacy robią za 2 koła plus moduł:) zestaw jaki chcesz . jak znajdę to podam linka
    zresztą : perkusja.pl czy jakoś tak ;)
  11. dred Super Moderator

Zawód:
    kucharz
    DAW:
    Logic, Pro Tools
    no nie działa perkusja pe el ;)

poza tym nie do końca rozumiem Twoją wypowiedź z tym, że warto...
  12. jaca Stały Użytkownik

Eh. To był przykład, co byś poszukał na forach perkusyjnych ;) perkusja .org już działa :)

Warto bo " ROLAND" ;) a nie warto, bo w tej cenie można zorganizować fajne rzeczy :) Co kto potrzebuje:) Poszukaj , popytaj, wybierz, a będziesz zadowolony :)
  13. Dred witaj!
    Jeżeli pady są z TD12 to będzie się bębniarzowi na nich wygodnie grało (siateczkowe naciągi) Sam moduł TD9 jest stosunkowo nowym modułem, ma fajne brzmienia, ale nie można ich zbytnio edytować. Możesz z powodzeniem wykorzystywać pady+moduł jako sterowanie midi i następnie korzystać z BFD lub jakiś innych VSTi.

Na pytanie jednak czy warto nie odpowiem CI ponieważ nie piszesz za ile można kupić ten zestaw.
  14. dred Super Moderator

Zawód:
    kucharz
    DAW:
    Logic, Pro Tools
    Hej.Dzięki za opinie.
    Oferta za 4000 PLN. W zestawie właśnie te bębny, moduł, okablowanie, pudła, stopa i krzesełko. Jak oglądałem to na allegroszu od 5400 się zaczynają te zestawy bez padów z 12. Chciałbym wykorzystać te bębny do nagrywania w studiu - za miesiąc mam sesję z kapelką, która z rytmem ma problemy i chyba łatwiej edytować midi niż nagrane żywe bębny? Do tego chcę kupić jakieś addictive drums albo EZdrummera i po midi z modułu robić nagrania z rozbiciem każdego śladu. Co o tym myślisz?
  15. jaca Stały Użytkownik

NIe mnie pytasz, ale podpowiem ;)
    Za 4 koła baaaaaardzo warto .
  16. 4000 zł to naprawdę dobra cena. Jak nie kupisz to skieruj klienta do mnie :)
    Bierz bez zastanowienia a z pewnością nie pożałujesz.
    Co do obróbki i równania midi to jest to bajecznie proste.
  17. dred Super Moderator

Zawód:
    kucharz
    DAW:
    Logic, Pro Tools
    się okazało, że za te 4000 koleś chce td6 z naciągami od 12. za ile warto takie coś kupić?
  18. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    wszystko zalezy od muzyki jaka sie nagrywa oraz od samych muzykow
    jesli sa otwarci na takie eksperymenty i o takie brzmienie im chodzi - dlaczego nie?

nagrywanie muzyki rockowej w ten sposob to abstrakcja

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. perkusja elektryczna czy akustyczna

,
  2. perkusja midi studio nagrań

,
  3. perkusja elektroniczna w studio