1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

peavey valveking

Dyskusja w dziale 'Kącik Gitarzysty - dyskusje o gitarach, efektach i' rozpoczęta przez acq, 28 Luty 2008.

1. acq Użytkownik

Miał ktoś do czynienia z headem valveking?... poszukuje opinii na jego temat.
    Chce kupić jakiś head lampowy do 2000 zl najlepiej żeby miał tak 50W. Może coś doradzicie?
  2. dejote Użytkownik

Zawód:
    inżynier dźwięku/reżyser filmowy
    Odp: peavey valveking

Ale chcesz ten head kupić nowy w Polskim sklepie, czy może być z e-bay'a ?
  3. acq Użytkownik

Jeśli już to wolałbym allegro. W USA nie mam za bardzo jak sprawdzić
  4. Hardi Aktywny Użytkownik

to chyba najgorszy lampowy sprzęt jaki spotkałem, szczerze odradzam... bez porównania lepszy jest Peavey Classic i jego polecam ci z czystym sumieniem :)
  5. dejote Użytkownik

Zawód:

Ja bym polecał VOX'a AC30 w wersji Head :)
  6. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools

przepraszam bardzo za odbieganie od tematu, ale Ebay jest niemal w kazdym kraju, rowniez w Polsce
  7. prusiewicz.marcin Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    inżynier dźwięku, producent
    DAW:
    Pro Tools
  8. Hardi Aktywny Użytkownik

ale nie za 2 kawałki 8)
  9. dejote Użytkownik

Zawód:

jak to nie ? Nowy USA kosztuje 900$, czyli tylko troszke nieco ponad 2000zł. Używany za tą kwotę bez problemy sprowadzisz...
  10. lestek Stały Użytkownik

Zawód:
    Producent muzyczny, inżynier dźwięku
    DAW:
    Pro Tools

AC30 jako głowa to ściema. :D

Pozdrawiam
  11. dejote Użytkownik

Zawód:

Ściema ?
    Słyszałeś ?:>
  12. lestek Stały Użytkownik

Zawód:
    DAW:
    Pro Tools

Nie wygląda jak AC30, więc nie może być równie dobry :D

Poza tym, te nowe tańsze serie są w Chinach robione - dla mnie AC30 musi mieć ze 30 lat co najmniej, żeby był fajny :D Jak wintydż to wintydż.

To prawie tak, jak byś przerobiłMarshalla Plexi, i dołożył mu master volume, bo za głośny dzikus był, i nie dało się w domu ćwiczyć. :D

Pozdrawiam
  13. undereason Użytkownik

Nie wiem, czy miałeś okazję grać na nowych cc, myślę że to całkiem fajne piece. Podejrzewam, że gdyby autorowi zapytania udało się wciągnąć za 2000 taka nową, chińską lampową głowę, to nie byłby nieszczęśliwy.
    Rozumiem, że pisałeś powyższe z przymrużeniem oka. Tak czy inaczej są to sentencje ze sfery mitów. Kolega ma 2000 i musi dokonać wyboru. Wynurzenia Twojego typu mu nie pomogą.
    Pozdrawiam
  14. lestek Stały Użytkownik

Zawód:
    DAW:
    Pro Tools

OK. Racja.

Za 2000 zł kupiłbym albo używany Hughes & Kettner Tube 50 - bardzo dobry crunch, dużo gałek, reszta barw w średniej. Albo Orange Tiny Terror.

Pozdrawiam

Ale mając 2000 zł kupiłbym porządne kombo na 1 głośniku - np Mesa Maverick na eBay'u USA jest do wzięcia za 750 $.
  15. acq Użytkownik

Dzięki za odpowiedzi. Chętnie wybrałbym Tiny Terror ale z zespołem raczej nie da rady.
    Co to brzmienia, to chciałbym używać kostki full tone full drive 2. Więc trzeba mi wzmaka z fajnym cleanem. Ten kettner tube 50 mnie zainteresował. Sam mam combo kettnera 65W i gra bardzo fajnie. Niestety ze względu na dziwne brzmienie w górze pasma nie nadaje się do nagrywania przesterowanych gitar.
    Można prosić więcej opinii na temat Tube 50?
  16. lestek Stały Użytkownik

Zawód:
    DAW:
    Pro Tools

Oczywiście Tiny Terror z zespołem da radę - 15W w klasie A, co najwyżej będziesz mieć problemy z uzyskaniem super czystego sałndu.

Tube jest świetnym, dość uniwersalnym wzmakiem, idealny na chałturki - bo combo 1x12, ale z zestawem fajnych analogowych kostek dość dobrze mi się spisywał przy nagraniach. Ciągle trochę żałuję, że poszedłpod młotek. Crunch sięcałkiem ładnie czyści, i bardzo dobrze dopala, sam go używałem z Tubescreamerem TS-10, i wiele osób było zdziwionych tym sałndem.

Pozdrawiam
  17. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools

ci co maja tiny terror mowia, ze jest bardzo glosny
  18. Hardi Aktywny Użytkownik

widzisz, pisząc "ale nie za 2 kawałki" miałem na myśli prawdziwego AC30 a nie współczesną badziewną chińską replikę, która z prawdziwym AC30 nie ma za wiele wspólnego ;) Lepiej już kupić Peaveya Classica 8)
  19. Hardi Aktywny Użytkownik

zgadza się, znajomy ma i spokojnie gra koncerty z całym bandem, a na przody i tak idzie przez mika
  20. undereason Użytkownik

Rozumiem, że Hardi widział (może nawet słyszał) nowe Voxy. Nie pisałby przecież sformułowań typu "badziewna chińska replika", gdyby nie był przekonany całą duszą co do słuszności wklepywanych zdań.
    Nie można też pominąć znaczenia osobistych preferencji piszącego, jego muzycznego gustu, a trudno nie odnieść wrażenia, że zdecydowanie w wyrażaniu poglądów sytuuje Hardi'ego wśród doświadczonych gitarowych herosów, a nie plumkających licealistów.
    Tak czy inaczej zebrałem sie na odwagę i postanowiłem napisać co następuje:

Posiadam Voxa AC30CC2. Zanim dotarł naczytałem sie o tym, jak to słabo wykonany, że trzeba wymieniać lampy na dzień dobry i cud, jeśli będzie chciał grać.
    Kiedy dotarł okazało się, że jest słabo wykonany, lampy trzeba na dzień dobry wymienić żeby chciał normalnie grać. Trochę sie zdziwiłem, ale nie za bardzo.
    Wymieniłem lampy preampu klnąc na parszywe wykonanie, najtańsze, gówniane wkręty, brak wyobraźni konstruktorów i wszystko inne. Modelowa chińska robota.

[to zdanie (a właściwie co to za zdanie, skoro nie zaczyna sie z wielkiej litery?) pozwalam sobie skierować do Hardi'ego - jeśli pisząc o badziewiu miałeś na myśli wykonanie, to zgadzam sie z Tobą w stu procentach. mam jegnak wrażenie, że zapomniałeś napomknąć o brzmieniu. więc teraz:]

BRZMIENIE.
    Brzmienie jest fantastyczne (tu winny być jakieś wykrzykniki, albo inne maluneczki, ale nie będę się posiłkował, bo nie lubię)

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. head valveking opinie

,
  2. archiwum allegro valveking head

,
  3. peavey valveking head

,
  4. archiwum allegro peavey