1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Patent na nagrywanie basu - myślę, że całkiem fajny.

Dyskusja w dziale 'Gitara - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez peak, 10 Maj 2009.

1. peak Użytkownik

Zawód:
    Dźwiękowiec
    Patrz zdjęcia...

Załączone Pliki:

2. Hollowman Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

Zawód:
    Wkurzanie ludzi...:)
    moze jakies efekty w postaci dzwieku? porownanie?
  3. mel_o_man Początkujący

no właśnie, próbkę podrzuć.
  4. peak Użytkownik

Zawód:
    Dźwiękowiec
    Są próbki...
  5. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Tylko jeszcze by się przydała lepsza gitara i lepszy basista... :)

Ja bym się martwił o to żeby jakieś robale się nie zagnieździły w paczce :D
  6. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    jezu, moim marzeniem jest nagranie bębnów na takiej polance, osłoniłbym tylko przed wiatrem jakimś namiotem czy cymś i jazda :)
  7. Marchewa Użytkownik

Zawód:
    Realizator dźwięku
    Niestety namioty tez maja jakies zawirowania poglosowe... sugerowalbym olbrzymia moskitiere ala popfilter :D
    Tylo chyba nie ma az tak wielkich miskitier zeby pod nie zmiescic bebny ;)

PS. Chociaz mam gdzies w domu tropik od namiotu piecioosoboweg Polsport... moze da rade jakos tam upchanc nieduzy zestaw... :D
  8. peak Użytkownik

Zawód:
    Dźwiękowiec
    Ja tam wolę, jak werbel ma jakiś naturalny pogłos...

Co myślicie o tym brzmieniu basu? Problem jest, bo z jednej strony mam tutaj Geneleci 8050 w pomieszczeniu w którym huczy pasmo 80-300 i basu jest baaardzo dużo ale totalnie niekontrolowalny, albo Sennheisery HD 280 o których dużo można powiedzieć, ale nie to że mają dużo niskiego dołu.

W zasadzie chodziło mi o lekkie wyeksponowanie zakresu ok. 90-150, bo stopa gra nisko (dół jakieś 60hz,) a potem głównie górą...

Jakby ktoś chciał się w coś takiego bawić: można nagrywać najpóźniej do gdzieś godziny przed zmierzchem, potem się nagle robi zimno, a że to studio jest nad morzem (konkretnie jakieś 3 km od morza), to i bardzo mokro. Mikrofony lampowe (w tym wypadku Rode K2) raczej nie lubią jak się je nagle potraktuje zimną wodą, nawet w formie rosy, a w ferworze walki można o tym zapomnieć. Na szczęście nic się nie stało, ale szczerze powiem że jak zacząłem zwijać graty i poczułem, że na mikrofonie jest cieniutka warstewka wody, to mnie przeszedł dreszcz...

Gitara to Rickenbacker 4003 z lat 70, wzmaniacz + kolumna Eden, ale basista chyba faktycznie do wymiany... w sumie wkurzałem się, bo mógłbym naprawdę wyciągnąć bardzo dobre brzmienie, popracować z ustawieniem mikrofonu (chociaż zdaje się że zbiera dosyć naturalnie to, co z głośnika wychodziło), korekcję na wzmacniaczu, ale nie miałem na czym słuchać...
  9. peak Użytkownik

Zawód:
    Dźwiękowiec
    Żyjątka lubię, nawet nagraliśmy trochę ptaszków, wejdą na płytkę w takim akustycznym numerze (fortepian przez piecyki fendera, cajon i tym podobne rzeczy). Trochę szumu, trzasków, jakieś przejeżdżające w oddali auto, albo ktoś przechodzi i numer dla mnie bardziej żyje, niż jeżeli wszystko jest sterylne...
  10. BtQ Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    nie ma to jak pole prawie-swobodne ;)
    Pomysł świetny ;-)
  11. Jurek Użytkownik

Zawód:
    Software Developer
    DAW:
    Reaper
    Ja od jakiegoś czasu już noszę się z zamiarem nagrania bębnów na podwórku. Niestety nie mam aż tak sterylnych akustycznie warunków (osiedlowa droga nieopodal - 1 samochód/2 - 3 min.) ale odgłos samochodu wcale nie musi rujnować nagrania ;)
  12. Bullek666 Użytkownik

Zawód:
    Muzyka...
    Uważam,że nie ma lepszej akustyki niż na środku pustyni w bezwietrzny dzień . Moim marzeniem jest nagrać dobą sesję na jakąś płyte całkowicie na setę i na wolnym powietrzu .Zrobie to :)
  13. 1521kuba Aktywny Użytkownik

DAW:
    Adobe Audition
    Skoro już jedziemy na wieś, to proponowałbym starą stodołę, krytą strzechą. Zwiedzałem niedawno taki obiekt. Zboczona wyobraźnia namalowała mi natychmiast stojące w niej omikrofonowane bębny. Zacząłem klaskać, krzyczeć, (gospodarz patrzył jak na wariata...) Nic nie dudni, słowo wypowiedziane upada na ziemię tuż przy nogach, może przy bębnach coś by się odbiło od desek, ale minimalnie. A wiatr nie przeszkadza.;)
  14. Koltun Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    inżynier dźwięku, technik backline
    DAW:
    Cubase, Pro Tools
    Voo Voo tak grało kiedyś płytę.
  15. Jurek Użytkownik

Zawód:
    Software Developer
    DAW:
    Reaper
    Nagrywałem w takim miejscu i mam już umówioną następną sesję :) Akustyka genialna, dużo miejsca. Do tego na miejscu nocleg, można dżemować od pobudki w piżamach :) Zapraszam, jeśli komuś po drodze do Wielkopolski - mam układ z właścicielem. Jako że obiekt jest w puszczy i w dodatku w dolince, to jest nawet problem z zasięgiem telefonicznym :)
  16. Jurek Użytkownik

Zawód:
    Software Developer
    DAW:
    Reaper
    Zdaje się, że Hey też. I podejrzewam, że pomysł jest tak stary jak przemysł płytowy.
  17. Bullek666 Użytkownik

Zawód:
    Muzyka...
    Ale nie słyszałem by ktoś nagrał płytę na pustyni :)
  18. dominik.wieczorek Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    Realizator Dżwięku
    moglby byc drobny problem z prądem.
  19. pi_ Aktywny Użytkownik

nic bardziej mylnego, wystarczy pojechac do merzouga w maroko,
    100 metrow od budynkow rozpoczynaja sie wydmy,
    i jest tez festival, a w wioskach nieopodal zespoly, ktore tam funkcjonuja i nagrywaja,
    caly czas zbieram energie zeby tam wrocic z laptopem i prostym setem do nagrywania,
  20. Koltun Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    inżynier dźwięku, technik backline
    DAW:
    Cubase, Pro Tools
    Kyuss.

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. nagrywanie basu