1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Miks Płyty zmiksowane "inaczej"

Dyskusja w dziale 'Miks i mastering' rozpoczęta przez RX75, 19 Październik 2011.

1. RX75 Aktywny Użytkownik

DAW:
    Reaper
    Zacznę od tego, że lubię płytę kim nowak pod względem aranżacyjnym.
    Natomiast na temat miksu mam skrajnie różne opinie w zależności od dnia i sprzętu na którym jej słucham.
    Są dni kiedy uważam, że jest zmiksowana świetnie ale równocześnie jest tyle samo chwil, w których stwierdzam, że nie da się tego po prostu słuchać.

Ale w związku z tym uważam ten miks za bardzo intrygujący i nie mogę się od tej płyty oderwać.

Chętnie posłuchałbym innych produkcji, które wg Was są zmiksowane "inaczej" [np. wbrew "zasadom" gatunku w którym się obracają itp.] ale nie chodzi mi o jakieś kosmiczne rozwiązania [bo przesadzić jest bardzo łatwo i nie interesują mnie freaki] ale o "balansowaniu na granicy" o miksy, które tak jak dla mnie kim nowak wzbudzają w Was skrajne emocje.

Podrzucicie coś ciekawego?
  2. AKYSZ Stały Użytkownik

SILVERCHAIR Young Modern http://www.chairpage.com/releases/16/young_modern/

dla mnie aranżacyjna perełka, ale brzmieniowo tak poprzestawiali proporcje wzgl. tego, co grali wcześniej, że słucham ze smutno rozdziawioną gębą.

PS. płyta u nas nie do dostania, dostałem ją jako prezent z importu
  3. lampek Użytkownik

Zawód:
    Chyba realizator dźwięku/producent muzyczny
    DAW:
    Samplitude
  4. RX75 Aktywny Użytkownik

DAW:
    Reaper
    Zacne przykłady - oczywiście znane.
    Ciekawy jestem jakichś polskich produkcji [na przekór panującej opinii].
    Może jednak coś jest? :)
  5. lampek Użytkownik

Zawód:
    DAW:
    Samplitude
    Poszukaj trochę w starych rzeczach typu MAANAM - Nocny Patrol itp. Sporo z tych płyt wbrew pozorom było sensownie nagranie/wyprodukowane. Z nowszych to FlapJack - Juicy Planet Earth choć nie bardzo wiem co tam wyjątkowego, bo przede wszystkim to ciekawa i nowatorska muza jak na lata 90te, ale... w sumie... produkcyjnie to ogień!

Może tyle na razie.:)
  6. miuzikus Użytkownik

7. markmix Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Muzykant
    DAW:
    Ableton Live, Logic, Pro Tools
  8. miuzikus Użytkownik

Że co? Małża uszna? Nie no przerośniętą poziomką to mnie nie nazywaj :D
  9. RX75 Aktywny Użytkownik

DAW:
    Reaper
    @miuzikus
    Paristetris jest świetne! O to właśnie pytałem.
    Odważne podejście [pomijając oczywiście pojechane aranże :)]

@lampek:
    Zgadzam się, że to świetne rzeczy ale nie widzę w tym nic nowatorskiego ani alternatywnego podejścia do miksu.
    podpowiedz - może nie wiem na co zwrócić uwagę?

A co powiecie na produkcje Frusciantego?
    http://www.youtube.com/watch?v=TMZTI9FklqI&feature=related
    Słaba jakość niestety - mam oryginał i świetnie się tego słucha.

Co ciekawe fani pytali Frusciantego dlaczego skierował swoją ścieżkę muzyczną w nurt lo-fi?
    A on na to że, nie wie o co chodzi, bo używa najleszego sprzętu vintage jaki jest w stanie zdobyć.
    Właściwie w każdym kawałku na solowych i ataxii albumach są jakieś nietuzinkowe pomysły.
    "Wulgarny" bęben, ambientowe mikrofony na gitarach w ilości "przemysłowej" itp.
    Panoramowanie wokali i bębnów to od dawna stosowany zabieg ale umiejętnie zastosowane dalej na mnie robi wrażenie.
  10. meehow Początkujący

DAW:
    Logic
    Nie jestem specem od produkcji (choć od kilku ładnych lat zajmuje się muzyką z czystej pasji), ale dla mnie takim przykładem na "dziwne" mix'y jest Ulrich Schnauss - http://www.myspace.com/ulrichschnauss

Pamietam jak mój serdeczy kolega przyniósł mi pierwszy raz do posłuchania płytę - po pierwszych 30 sec pomyślałem - jak to?! przecież tu połowa "żeczy" jest odwrotnie, ale im dłużej słuchałem, tym bardziej podobało mi się jego podejście do swoich produkcji...
  11. lampek Użytkownik

Zawód:
    DAW:
    Samplitude
    Trudne pytanie w tytule postu zadałeś i ciężko na nie odpowiedzieć...

Co jest takiego wyjątkowego w produkcjach paristetris? Na pewno aranż i kompozycja, ale realizacja..., wybacz to totalny standart. Nic odkrywczego, choć muza bardzo wporzo. Wszystko na twarz, mocno ambientowe bębny z klasycznym soundem(ostatnio mocno eksploatowanym), przestery wszelkiej maści na gitach, rhodes'ach itp.. Nic nowego. Do zrobienia natychmiast.

Lubisz muzę Frusciantego(ja też) i co nowego zaproponował? Czy to wszystko w kwestii realizacji już kiedyś nie było? Bębny przesunięte w jeden kanał, toż to bitelsi z lat 60-tych. Przykłady można by mnożyć.

Nie twierdzę że moje przykłady są mega wyjątkowe. Takich produkcji jest mnóstwo, ale są warte uwagi i przemyślenia!!! Jak pewnie każdy tu proponowany.

Myślę ze tak na prawdę trudno dzisiaj już czymś zaskoczyć. Muza już jest tak wymieszana że np. biedni dziennikarze muzyczni już dawno temu pogubili się w wymyślaniu nowych nazw dla nowo powstałych gatunków muzycznych...:) Kompletny bełkot...:)
  12. RX75 Aktywny Użytkownik

DAW:
    Reaper
    Lampek - absolutnie się z Tobą zgadzam i nie twierdzę, że szukam czegoś nowego.
    Myślę, że niewiele się da wymyślić.
    Szukam po prostu produkcji, które nie podążają za nurtem - niech to będą nawet "odgrzewane" patenty.
    Celowo teraz przejaskrawię sprawę ale czasem mam wrażenie, że mejnstrimowe kawałki są wrzucane do jakichś "szablonów producencko-mikserskich"
    Na każdą ścieżkę są zapięte gotowe łańcuchy i tylko poziomy trzeba sprawdzić.
    Oczywiście to bzdura [mam nadzieję] - ale nie mogę jakoś w większej ilości odszukać rzeczy nieszablonowych [czyt. niedzisiejszych].
    Dlatego poprosiłem o podpowiedź.

PS. Faktycznie trudne pytanie ale nie umiem tego sprecyzować - może w dyskusji się coś objawi.
    miuzikus lubi to.
  13. miuzikus Użytkownik

Jeśli do zrobienia natychmiast to dlaczego prawie nikt w Polsce nie robi takich rzeczy? Tu najbardziej chodzi o wkład samych muzyków w aranżację, produkcję i miks - nawet jeśli jakość nagrania nie jest najlepsza. To jest najlepsza alternatywna ekipa w Polsce, która wspólnie nagrywa po 3 płyty na rok i robi muzykę (Baaba, Mitch&Mitch, Baaba Kulka). Jak tylko jestem na ich koncertach to kupuję ich płyty. I co z tego, że nikt ich tu nie zna (jeszcze).
    No, ale chłopaki są po prostu najlepsi - a jak znają techniki nagrywania - i z przyjemnością się tego słucha - to po co wypowiadać słowa, że to jest do zrobienia natychmiast - w sensie realizacji?

EDIT - no i mogę sobie ich nagrania podgłośnić ile wlezie na wzmaku.
    markmix oraz RX75 lubią to.
  14. lampek Użytkownik

Zawód:
    DAW:
    Samplitude
    Oczywiście że w kwestii realizacji, bo o niej mowa. Ty piszesz o kompozycji/aranżacji muzyki, a ja tylko i wyłącznie o realizacji.
  15. miuzikus Użytkownik

Omar Rodriguez Lopez - i wszystko co jest z nim związane

16. miuzikus Użytkownik

A ja też o tym, żeby nie ogłuchnąć, słuchając muzyki na bardzo dobrym sprzęcie - a nie z radia. Czyli też o realizacji - jakby nie było - cały czas.
    markmix lubi to.
  17. lampek Użytkownik

Zawód:
    DAW:
    Samplitude
    ...a ja Ci odpowiadam:) Myślę że Tobie bardziej chodzi i niekonwencjonalne podejście do kompozycji i aranżacji utworów niż samej jego realizacji. Myślę że sposób zrealizowania muzy ściśle określa sama muzyka. Wiadomo że każdy gatunek można nagrać zawsze w ten sam sposób, ale na pewnym pułapie umiejętności i wrażliwości będziesz działał tak jak gra dana muza. Moim zdaniem nowe rzeczy w muzyce były jeszcze w latach 90-tych, teraz mamy tylko odgrzewanego kotleta w nowej formie. fajny jest ten kotlet, ale nie kręci jak kiedyś.
    Więc dlatego piszę że to trudne pytanie bo ciężko cokolwiek nowego znaleźć... Wystarczy odpalić jutjuba i masz na wyciągnięcie ręki miliony numerów mega pojechanych lub totalnie szablonowych. Kwestia gustu.

Myślę że żeby móc stworzyć coś bardzo ciekawego i nieszablonowego trzeba słuchać w cholerę różnej muzy(!!!), a podczas realizacji/produkcji muzyki wykonywać czasem totalnie dziwne i pozornie głupie i idiotyczne ruchy by wykreować coś ciekawego i innego.

Prosto się pisze, gorzej z wykonaniem:) Wiadomo:)
  18. lampek Użytkownik

Zawód:
    DAW:
    Samplitude
    Sorry, ale nie zrozumiałem...:)
  19. RX75 Aktywny Użytkownik

DAW:
    Reaper
    A ja natomiast zrozumiałem.
    Nie pisz o pojechanych rzeczach z jutuba bo wyraźnie zaznaczyłem, że mnie nie interesują.

Frusciante tworzy absolutnie popowe kompozycje - piękne linie melodyczne, harcerskie gitary itp.
    A jednak odcina się od produkcji w tym gatunku i tworzy inną jakość

Pewnie, że nie da się kompletnie oddzielić realizacji od gatunku ale można wykonywać sporo manewrów [mam taką nadzieję].
    I nie chcę w tym temacie żadnych sporów i kłótni.
    Może dojdziemy do tego że nie można zrealizować "inaczej" można tylko lepiej lub gorzej ale w konkretny sposób odpowiadający gatunkowi.
    Taka odpowiedź też będzie dla mnie odpowiedzią satysfakcjonującą ale nadal uważam, że kim nowak nie została zmiksowana standardowo.
  20. miuzikus Użytkownik

Jaki jest temat? Płyty zmiksowane inaczej - czyli zarąbiście. Z szumami, na odpowiednim poziomie głośności.

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. inaczej dzwiek