1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Overheady - kolejny raz ;)

Dyskusja w dziale 'Bębny - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez sinquestsound, 28 Wrzesień 2009.

1. sinquestsound Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

Witam,

Jakoś doszliśmy już do tego jak powinny być ustawione miki do OH, niestety widok z przodu niewiele mi mowi ;) dlatego załączyłem fotke z widokiem z góry na gary, nie widać na nich mikow do OH bo w tej sesji ustawiałem je przed perkusją. Na jednym ze zdjec umiescilem biale kropki - jako ze werbel ma byc po srodku mam pytanie czy jakos tak to powinno wygladac czy jednak szerzej trzeba je ustawic dbajac o to aby werbel nadal byl na srodku ??? Jak cos jest fotka bez kropek moze ktos naniesie te punkty ??? :D

Pozdrawiam,

Załączone Pliki:

2. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    Nie, nie tak. Werbel miałbyś dobrze ale z blachami byłoby gożej. Sinquest - OUT OF THE BOX, myśl w 3 wymiarach, operuj kątami innymi niż tylko 90 stopni. Jeden OH bardziej nad crash po lewej stronie przed hihatem, drugi tak jak jest. Nie jest tak istotne żeby werbel był na osi overheadów, tylko w takiej samej odległości. To jak daleko oś mikrofonów będzie odbiegała od werbla może mieć wpływ na jasność werbla w overach i w ogóle jego proporcje do blach, ale jenak najważniejsze żeby całe blachy były w overach dobrze słyszalne.
  3. dominik.wieczorek Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    Realizator Dżwięku
  4. konop_tnt Stały Użytkownik

DAW:
    Cubase
    Te overheady pod kątem są ok, ale jest jeden minus:
    Stopa nagle ucieka w jedną stronę (w stronę mikrfonu "bliżej" bijaka). Z werblem jest lepiej, bo jet po środku, ale ta stopa mnie osobiście wkurza jak się nieobetnie dość wysoko OH.
  5. dominik.wieczorek Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    Realizator Dżwięku
    ja tak nie stawiam, bo mam podobne odczucia ;]
  6. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    stopa jest w OH najcichsza i w normalnych warunkach itak mocno przeważa z własnego mikrofonu w miksie. Chyba jest logiczne że rozwalony werbel w panoramie jest gorszy? Poza tym spokojnie można miks bębnów zmonofonizować poniżej 160Hz. Ponadto ustawienei jakie zaproponowałem właśnie pozwala na ustawienie stopy na osi prostopadłej do środka osi mikrofonów OH.
  7. konop_tnt Stały Użytkownik

DAW:
    Cubase
    No tak, wszystko jest logiczne - jak zwykle :)
  8. peak Użytkownik

Zawód:
    Dźwiękowiec
    Niby tak, czasami jeżeli nie tnie się OH wysoko, to ten przesłuch zostaje i bruździ w środku (koło 700-1kHz).
    Niemniej i tak jest to najlepsze wyjście.
  9. lestek Stały Użytkownik

Zawód:
    Producent muzyczny, inżynier dźwięku
    DAW:
    Pro Tools
    Oj. Wydaje mi sie, ze troche w jakas filozofie sie pchacie. Dobra sala, brzmiace bebny i stopa w OH nabiera sensu ;)

Pozdrawiam
  10. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    Masz racje. Dobra sala, brzmiące bębny, stopa w OH na środku, werbel z boku i to nadal ma sens?
  11. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Słyszałem wiele nagrań w których werbel wcale nie był w centrum panoramy a właśnie delikatnie (lub mocno) z boku... dla przykładu Tool - Aenima... i nie brzmi to źle... więc czemu ty się tak na to uparłeś?? :D
  12. lestek Stały Użytkownik

Zawód:
    DAW:
    Pro Tools
    Oś werbel - stopa, jako środek symetrii ujęcia overhead - którą przecież w drugim poście sygnalizujesz Sinquestowi - to chyba oczywista oczywistość?

Bardziej chodziło mi o to, że dywagujecie tutaj co zrobić ze stopą z overheadów, która przeszkadza, jak pisał*konop, bo bijak jest bliżej któregoś z mikrofonów... Jakie bliżej, o ile, o 3 cm??? Poza tym, przesłuch ze stopy w overheadach w atrakcyjnej brzmieniowo sali naprawdę może dodać trochę fajnego spejsu. Jeśli muli i przeszkadza, to znaczy, że albo sala brzmi źle, albo bęben brzmi źle...

Pozdrawiam
  13. konop_tnt Stały Użytkownik

DAW:
    Cubase
    Lestek: 3,5cm +/-0,1 :)
    Napisałem o konkretnym ustawieniu OH przedstawionym na stronce SAE i w tym ustawienu za każdym razem stopa wędruje w jedną stronę - nie wiem może ja źle ustawiam? I bijak był tu hasłem, chodziło mi o ustawienie bębna centralnego względem mików OH. Żadna filozofia - po prostu takie rezultaty mi wychodzą. Jak pierwszy raz tak ustawiłem to wydawało mi się, że jest super, a przy miksie zdziwiłem się lekko tą stopą z jednej strony, bo nie chciałem ucinać mocno OH. Ja miałem z tym problem i tyle.
  14. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    Najlepiej mieć poprostu świetne pomieszczenie i stawiać mikrofony na prawdę wysoko, wtedy to przestaje być takim problemem.
  15. lestek Stały Użytkownik

Zawód:
    DAW:
    Pro Tools
    Dokladnie. W studio mamy takie se, niby OK, ale szalu nie ma. Przesterowane na preampach ambienty na KM184 puszczone pozniej przez sztuczny poglos to jakis ratunek. Nagrywam tez czesto w fajnej, nowej sali na uniwerku w Lublinie - takiej na 80 miejsc, na scianach drewno pokryte aluminium, sufit w strojonych dyfuzorach kasetonowych - pewnie ma to jakas nazwe, nie wiem, nie znam sie :D, boki sceny tez. Mimo, ze w studio mam znacznie lepsze mikrofony, preampy i bebny, to na uniwerku na Shure'ach Beta i parze Neumannow KM184 przez preampy stolu Tascam DM3200 nagrywajac... Yamahe Stage Custom (no dobra, dopieszczona, z werblem Pearl sygnatura Chambersa i z fajnymi blachami) ZAWSZE! mam lepiej brzmiace bebny. W tej samej sali Pearl Session w mikrorozmiarach 20, 8, 10, 12 pewnego dnia poskladal mnie dokumentnie.

Pozdrawiam

A moze to byl Pearl Masters? Nie pamietam teraz... Grunt, ze spadlem z fotela, jak to nagralem. :D
  16. kluczewp Użytkownik

Ja ostatnio ustawiłem moje oktavy w taki właśnie sposób i wydaje mi się ,że efekt był troche lepszy , chociaż musiałem odwracać faze na jednym z traków.

Załączone Pliki:

17. lestek Stały Użytkownik

Zawód:
    DAW:
    Pro Tools
    To znaczy, ze cos nie tak z mikrofonem, albo z kablem, skoro byly w przeciwfazie ;)

Pozdrawiam!
  18. kluczewp Użytkownik

Starałem się ustawić kąt 90 stopni do tego równolegle do podłoża, w każdym razie wykres był IDEALNIE odwrócony w fazie. W jaki sposób kabel mógłby być przyczyną przeciwfazy?
  19. lestek Stały Użytkownik

Zawód:
    DAW:
    Pro Tools
    Moze byc odwrotnie zalutowany po prostu :D

Wykres byl odwrocony w fazie, czy bylo slychac przeciwfaze? ;) To drugie jest wazniejsze, niz wykres. Wykresy czasem pokazuja bzdury :D Gdyby byl idealnie odwrocony w fazie, to po zmonofonizowaniu tych dwoch sladow sygnaly by sie odjely ;)

Pozdrawiam

Share This Page