1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

odtworzenie uszkodzonego nagrania?

Dyskusja w dziale 'Nagrania i edycja' rozpoczęta przez geos, 18 Grudzień 2010.

1. geos Początkujący

witam,

szukam porady ludzi profesjonalnie zajmujących się dźwiękiem. posiadam częściowo uszkodzone nagranie, które w pewnym momencie przechodzi w bełkotliwe dźwięki. zależy mi na odzyskaniu, jeśli to możliwe, tego uszkodzonego fragmentu w formie umożliwiającej jego zrozumienie - jakość nie jest istotna.

amatorsko próbowałem analizować dobre i uszkodzone próbki nagrania, aplikować im transformatę fouriera a wynikły z tych analiz sygnał różnicowy stosować do pozostałej części uszkodzonego pliku w celu wydzielenia fragmentu nieuszkodzonego. niestety, bez rezultatów.

czy ktoś z Was może wie jak w ogóle podejść do tematu, ewentualnie zna jakieś instytucje zajmujące się takimi operacjami analizy nagrania i odzyskania jego zawartości (poza departamentami CBA i CBŚ)?

będę bardzo wdzięczny za wskazówki czy w ogóle robi się takie operacje czy też sprawa jest przegrana.

pozdrawiam,
    geos
  2. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
    Zapodaj jakiś problematyczny fragment nagrania, to ocenimy.
  3. geos Początkujący

oto próbka nagrania. plik oglądałem pod amatorskim audacity i sigview. jeśli to możliwe to proszę o opinie, czy tego typu uszkodzenie nadaje się do rekonstrukcji.

pozdrawiam,
    geos

Załączone Pliki:

• probka.MP3
      File size:
      553.5 KB
      Wyświetlenia:
      30
  4. Hucul Użytkownik

Możesz przybliżyć w jaki sposób zostało uszkodzone to nagranie ?
    Czy masz oryginalny nośnik ?
    Czy możesz podać jakie urządzenie dokonało nagrania ?
  5. geos Początkujący

nagranie pochodzi z dyktafonu i posiadam oryginalne pliki. jest to prawdopodobnie efekt wadliwego urządzenia, i objawia się losowo w następujący sposób: nagranie jest OK po czym w pewnym momencie przechodzi w takie bulgotanie. kiedy oglądam nagranie w audacity lub sigview wydaje mi się, że ciągle zawiera informacje pozwalające na jego rekonstrukcję. nie mam jednak żadnej pewności w tym temacie. poniżej prezentuję "widok" nagrania dobrego i uszkodzonego; uszkodzenie następuje 12:35:750. załączam też transformaty fouriera szumu nagrania dobrego i tego co wydaje mi się, że jest ciągle szumem w nagraniu uszkodzonym.

Załączone Pliki:

• fft.jpg
      fft.jpg
      File size:
      63.6 KB
      Wyświetlenia:
      13
    • mp3.jpg
      mp3.jpg
      File size:
      43.8 KB
      Wyświetlenia:
      20
  6. Hucul Użytkownik

Czy nagranie było z "powietrza" czy dźwięk pochodził z innego urządzenia ?
    Czy dyktafon jest analogowy czy cyfrowy - zniekształcenia "brzmią" analogowo :)
    Czy możesz wykonać nagranie referencyjne - jednocześnie dwoma rejestratorami , w tym jedno zniekształcone ?
  7. geos Początkujący

nagranie było z "powietrza" (wykład), dyktafon jest cyfrowy. niestety, nie posiadam dwóch takich dyktafonów.
  8. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
    To jest nie do odzyskania. Brzmi to podobnie, jak ekstremalnie głęboko działający denoiser - z cząsteczek i komórek dźwiękowych, normalnie stworzonych z różnych częstotliwości, pozostają tylko średnioczęstotliwościowe zaokrąglone rdzenie, stąd bulgot. Za taką zdradę połozyłbym ten dyktafon na tory! ;)
  9. geos Początkujący

dziękuję za wszystkie odpowiedzi. kombinowałem jeszcze z innymi metodami, ale bez skutku. co to dyktafonu to nie wiem co mu jest, że tak do czasu do czasu "bulgocze".

pozdrawiam,
    geos

Share This Page