1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Oddzielenie brzmienia dwóch gitar

Dyskusja w dziale 'Gitara - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez laudes, 20 Grudzień 2009.

1. laudes Początkujący

Witam wszystkich,

W dziedzinie dbania o dynamikę nagrań dopiero raczkuję, dlatego proszę o pomoc.

Mam nagrania dwóch partii gitar, które brzmią stosunkowo podobnie. Obie melodie są ciekawe, jednak nakładanie ich na siebie uniemożliwia wsłuchanie się jednocześnie w obie, a właściwie usłyszenie ładnego ich harmonicznego współbrzmienia. Słychać jedynie zlewającą się "wspólną" melodię, a przenież nie o to chodzi.

Z góry dziękuję i pozdrawiam,
  2. lestek Stały Użytkownik

Zawód:
    Producent muzyczny, inżynier dźwięku
    DAW:
    Pro Tools
    Jeśli grają melodyjkę w dwugłosie, to chyba dobrze, że spójnie brzmią? Trudno zrozumieć o czym piszesz, wrzuć fragment nagrania :)

Pozdrawiam!
  3. Księciunio Guest

Witam :)
    Rozsuń je delikatnie w panoramie (jedną w lewo, a drugą w prawo) a uzyskasz interesujący ciebie efekt. Będzie takie miejsce, gdzie obydwie linie melodyczne ładnie się z sobą zsynchronizują :D
  4. laudes Początkujący

oto muzyka, o którą mi chodzi.
    wybaczcie jakość ale warunki mam spartańskie a wiedza przyda się do poważniejszych nagrań.

Załączone Pliki:

5. konop_tnt Stały Użytkownik

DAW:
    Cubase
    Przede wszystkim nierówno - nagraj to równiuteńko i z jajem i będzie pan zadowolony :)
  6. lestek Stały Użytkownik

Zawód:
    Producent muzyczny, inżynier dźwięku
    DAW:
    Pro Tools
    Nagrać równo, jedna w prawy kanał, druga w lewy i będzie git!

Pozdrawiam

Share This Page