1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Obróbka wokalu

Dyskusja w dziale 'Nagrania i edycja' rozpoczęta przez Chica__Bomb, 1 Październik 2011.

1. Chica__Bomb Początkujący

DAW:
    Ableton Live
    Od moderatora: Ostrzeżenie - obróbka wokalu NIE MA NIC WSPÓLNEGO Z MASTERINGIEM! Wątek przeniesiono z działu "Mastering".

Witam, mam pytanie co do obróbki wokalu. Nagrywam na mxl 770 + Maya 44 PCI. Moja obróbka polega na usunięciu niepotrzebnych częstotliwości, lekkiej kompresji oraz użycia deessera. Później przy użyciu wtyczek ustawiam główny wokal w centrum oraz 2 na lewy kanał w jakiś 60% po lewej i prawej stronie. Dodam, że nagrywane jest to w kabinie, ściany wewnątrz pokryte w 50% gąbką (wokal nagrywa się czysto).

Pytanie me brzmi czy w jakiś inny sposób można poprawić jakość wokalu. Udostępnię próbkę jak to wszystko brzmi po obrobieniu:

Code:
    http://sendfile.pl/101150/gregory_czas.mp3
  2. miuzikus Użytkownik

Oczywiście możesz się zaopatrzyć w jakiś lepszy preamp niż jest w Maya. Jak dla mnie troszkę za dużo dołu jest w tym wokalu z podanej próbki. I takie nienaturalne wysokie częstotliwości - pewnie kwestia obróbki. Nie wiem jakiej wielkości jest ta kabina, ale jeśli nie dodawałeś żadnego rewerbu - to raczej słyszę kumulujący się dolny środek pasma z pomieszczenia. Ale pewności nie mam, bo nie znam wymiarów pomieszczenia - znaczy warunków nagrywania.
  3. Chica__Bomb Początkujący

DAW:
    Ableton Live
    Kabina jest dość mała wymiary długość: 110 cm szerokość: 80 cm wysokość: 190 cm do tego idzie skos na jednej bocznej ścianie (pokój na poddaszu). Co do wokalu ta nie dodawałem żadnego reverbu jeśli chodzi o główny wokal.
  4. Diki Użytkownik

no czyli kabina jest zdecydowanie za mała i kumuluje się dolne pasmo. Dlatego wokal brzmi jak brzmi - pianki pochłaniają Ci tylko górne pasmo, a dół zostaje i na dodatek skumulowany przez tą małą klitkę :)
  5. Chica__Bomb Początkujący

DAW:
    Ableton Live
    No niestety gdy nagrywam poza kabiną, wraz z wokalem nagrywają się też przejeżdżające samochody, a usunąć ich odgłos z wokalu jest już niemożliwy.

Tutaj próbka z wersją light xD compresja, deesser oraz lekki reverb.

Code:
    http://sendfile.pl/101207/Gregory_-_Mixdown.mp3
  6. miuzikus Użytkownik

To ostatnie nagranie na wokalu jest - nie to, że czystsze - co po prostu nie ma takiego zamulenia - jak z kanciapy - o jakiej podobno wspominałeś na początku tematu.
    No i lepiej popracować dynamiką głosu na otwartej przestrzeni, niż nagrywać w zamkniętej kanciapie.
  7. Biniu Początkujący

postaw kabine wiekszych wymiarow, lub zdemontuj ja calkiem.
    ewentualna izolacje od jak to napisales 'samochodow' zrob z ruchomych paneli, ktore bedziesz mogl sobie ustawic dowolnie.
    do tego zmien mikrofon i preamp. podejrzewam ze wtedy wystarczy jedynie kompresja do zrobienia ew eq.
    jezeli nie mozesz tego zrobic to idz do STUDIA.
    co do reszty, flow (tak to sie nazywa?) brak.
    dziekuje, dobranoc.
  8. Chica__Bomb Początkujący

DAW:
    Ableton Live
    Kabina już zdenontowana

Tu się z Tobą zgodzę, najlepsze wyjście w takiej sytuacji.

Zmienić jak na razie nie mogę, brak funduszy.

Skoro brak mi flow to po jakiego grzyba mam pchać się do studia.
  9. Biniu Początkujący

bo wiekszosc artystow sie w ten sposob spelnia.
    RadekX oraz mlodyGrzesiek lubią to.
  10. geunser Użytkownik

Potrzebuję dobrego delay'u do wokalu vst. Na samym pogłosie całkowicie słabo brzmi głos.
    Co polecacie? Pogłos mam lex random hall czy coś takiego.
    Z tego co czytam to chyba dobry jest psp 85 ? nakierujcie mnie proszę :D
  11. Diki Użytkownik

psp 85 jest ok, soundtoys echoboy też jest super, generalnie większość się sprawdza. Najlepiej używaj go na torze wysyłkowym (AUX) i odetnij trochę niskich tonów z delay'a
  12. Chica__Bomb Początkujący

DAW:
    Ableton Live
    Kabina zlikwidowana :) dziś nagrałem kawałek już na większej przestrzeni. Zamierzam zrobić tylko osłonę z włókna szklanego, ale to za jakiś czas, korzystając z patentu człowieka, który pokazuję jak to zrobić na yt. Z tego co pamiętam to nawet w którymś z tematów na forum to jest. Ale do rzeczy, odkopuję temat z powodu aby ktoś ,,zerkną" uchem ;) na obecne nagranie. Obróbka w sumie robiona w pośpiechu, lecz mimo tego czekam na opinię:

Code:
    http://soundcloud.com/gregory86/gregory-zostaw-to

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. obróbka wokalu

,
  2. mastering wokalu

,
  3. jak poprawić wokal

,
  4. wtyczki na wokal w ableton,
  5. jak poprawic jakosc wokalu w audiotiy,