1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Obróbka tracku bebnów.

Dyskusja w dziale 'Bębny - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez folkstorm, 7 Marzec 2011.

1. folkstorm Początkujący

Witam!!
    Rozpocząłem niedawno współprace ze znajomym perkusista a ze mieszkamy w innych krajach ślemy sobie wzajemnie nagrane próbki.
    Możecie polecić mi w jaki sposób mogę poprawić brzmienie nagrania(oczywiście jest to amatorskie nagranie na jeden mikrofon) Jakieś pluginy , kompresory, tipsy, triki?
    Nagranie jest tylko i wyłącznie dla mnie co bym mógł porobić resztę aranży przed finalnym nagraniem tego gdzieś w studiu.

pozdrawiam
  2. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    Przeczytaj swoje pytanie i wyobraź sobie analogiczną sytuację w której dzwonisz do mechanika samochodowego i mówisz mu, że kupiłeś POJAZD za granicą od znajomego, jeszcze go nie widziałeś, ale pewnie trzeba go odremontować bo jest stary, co powinieneś z nim zrobić, żeby lepiej jeździł? Na koniec dodajesz, że nie znasz się na mechanice samochodowej i nigdy niczego w aucie nie naprawiałeś.

JEDYNA MOŻLIWA ODPOWIEDŹ MECHANIKA TO:

"zmień pan olej, wyklep to co powgniecane, zamaluj co odrapane, napraw co zepsute i napompuj koła.

CZYLI TŁUMACZĄC NA NASZE:

"użyj jakiś pluginów, najlepiej kompresora, ustawiaj na ucho aż będzie dobrze".

PODSUMOWUJĄC

Pytania należy zadawać precyzyjnie dokładnie opisując sytuację, problem z jakim musisz sobie poradzić i najlepiej wrzucając na forum przykładowy plik z nagraną perkusją o której mowa. Dopiero wtedy mozna doradzić coś konkretnego. Tutaj nie ma gotowych recept, każdy przypadek jest indywidualny i wymaga indywidualnie dobranych narzędzi i ich ustawień.
  3. folkstorm Początkujący

Próbka przedstawia się następująco.
    Chodzi mi o ogóle zasady obróbki(mixu) 1 tracku perkusji co by go jakoś polepszyć , nie oczekuje cudów oczywiście.

Załączone Pliki:

4. Andy Aktywny Użytkownik

to żart jest jakiś ?
  5. masterofphysicalchemistry Aktywny Użytkownik

Andy moze masz za wolny kompresor ;)?
  6. Lolo Stały Użytkownik

Zawód:
    pogrzebacz
    DAW:
    Reaper
    brzmi jak pralka z suszarką brudnych naczyń :D
  7. Księciunio II Aktywny Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
  8. folkstorm Początkujący

Widzę że nie bardzo mogę liczyć na jakąkolwiek pomoc.
    Tak czy siak dzięki za stracony czas poświęcony na przeczytanie posta.
    pozdrawiam
  9. AKYSZ Stały Użytkownik

takiego nagrania nie da się poprawić tak, żeby brzmiało jak nagrane w profesjonalnym studio, bo nie było nagrane w profesjonalnym studio.
    Ja na twoim miejscu zająłbym się dograniem tego co masz dograć a nie zajmował się jakością perkusji. rytm słychać. do dzieła [IMG]
  10. aldi Guest

To może ja napiszę stabilnie z sensem.

folkstorm kuźwa - co Ty wstawiasz kawałki na -30dB głośności.
    Masz tam świetne nagranie, ale po prostu albo sobie jaja robisz albo Ci się suma zwaliła.
    No wszystko zrozumiem z takim dobrym graniem ale nie -30dB.
  11. folkstorm Początkujący

Zasadniczo taki jest plan , zrobienie aranży, posłuchanie całości i nagranie wszystkiego w studiu po skończeniu odpowiedniej ilości numerów.
    Jednak sądziłem że nie zaszkodzi zapytać czy przypadkiem nie jestem sam czegoś z tym zrobić co by to poprawić, nie znam się na mixie, obróbce dlatego kulturalnie pytam.
    I Twoja odpowiedz czyli "takiego nagrania nie da się poprawić" mnie jak najbardziej satysfakcjonuje.
    To jest nagranie które dostałem od bębniarza nic przy nim nie majstrowałem.
  12. Lolo Stały Użytkownik

Zawód:
    pogrzebacz
    DAW:
    Reaper
    głośniej

Załączone Pliki:

13. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
    Brzmi to słabiutko, ale jeśli masz tego użyć jako jedynie odniesienia przy reszcie kompozycji, to odszumiłbym oraz doddałbym nieco góry i pogłosu, żeby się fajniej pracowało.
  14. dominik.wieczorek Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    Realizator Dżwięku
  15. folkstorm Początkujący

Dzięki za sugestie.
    pozdrawiam
  16. aldi Guest

Tak, tak przy -30dB to można i odszumić i podgłośnić i najlepiej wszystko naraz. Ale Wy się mądrzycie.
  17. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
    Aldi... ta najnowsza próbka jest wysterowana do zera... czytaj ze zrozumieniem ;)
  18. aldi Guest

No ja rozumiem - ale to zrobił kto inny - i tylko podgłośnił, czyli zła jakość pozostała.

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. emotikon perkusja

,
  2. adobe audition obróbka bebny