1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

obróbka na sumie i na grupach

Dyskusja w dziale 'Q&A - Marcin Bors (zakończone)' rozpoczęta przez jacko, 9 Grudzień 2010.

1. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Jakich narzędzi (i w jaki sposób) używasz najczęściej na sumie oraz na grupach instrumentów?
  2. marcin.bors gość specjalny

Jacek!

Suma najczesciej jest pusta, bardzo sporadycznie zapinam na niej HEDD 192. Dodaje odrobine symulacji pentody i tasmy.

HEDD to niezwykle urzadzenie ktore doskonale zaokragla transienty nie gubiac ataku.

Jezeli chodzi o grupy instrumentow, w zasadzie przy miksowaniu mam tylko jedna taka grupe i jest to rownolegla kompresja bebnow.

Najczesciej rezyduje tam Zener Chandlera ze srednim atakiem i szybkim powrotem.

Nie wysylam na nia sumy bebnow tylko niektore elementy. Najczesciej K, S i tomy.

Pozostale slady obrabiam na pojedynczych sladach.

Rzadko zdarzaja mi sie sytuacje kiedy mam symetrycznie nagrane gitary elektryczne czy akustyczne lub klawisze.

Jezeli tak, na akustykach API 525 i 550, na klawiszach HEDD, Avalon 747, lub stereo preamp. Np. TG 2 lub Earlybird.

Zdarzaja sie tez sytuacje w ktorych mam stereofoniczna grupe z Phoenixem lub Glory Comp i rownolegle kompresuje rozne elementy miksu.

W zasadzie to chyba wszystko.

M
    Dzidzia lubi to.

Share This Page