1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Obróbka gitary klasycznej

Dyskusja w dziale 'Gitara - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez cielak, 6 Październik 2010.

1. cielak Użytkownik

Witam. jesteś świeżo po nagraniu swojej pierwszej gitary klasycznej...
    mógłby ktoś z Was mi doradzić jak obrobić gitarę, tzn jak mniej więcej w kompresorze ustawić Tresh, Ratio, Attack, Release i jakie częstotliwości podbić, a jakie podciąć?
  2. babcius Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Trzeba posłuchać;) I ustawić tak, żeby było jak najlepiej. Za każdym razem trzeba trochę inaczej podejść do tego...
  3. Rafaell Użytkownik

Czym mniej kompresora tym lepiej
  4. JoachimK moderator globalny

Dla mnie kluczem jest dobre nagranie i zagranie. Mikrofon, przygotowanie instrumentu, zwrócenie uwagi muzykowi na wyważenie brzmienia. A kompresja - to już zależy od tego, jak ma być w miksie. Ja generalnie go unikam na gitarze akustycznej (podobnie jak z fortepianem), ale bywateż, że używam dość znacznych kompresji (rzadko).
  5. cielak Użytkownik

powiem tak, napewno mikrofon nie jest ustawiony precyzyjnie, tylko na wyczucie

Załączone Pliki:

6. JoachimK moderator globalny

Teraz nie odsłucham brzmienia (bo słucham na laptopie). Za to na każdym sprzęcie (nawet przez telefon) usłyszę, że instrument nie stroi...
  7. Lolo Stały Użytkownik

Zawód:
    pogrzebacz
    DAW:
    Reaper
    hehehe, ktoś gra tak jak ja, a nigdy nie grałem, czasem po kilku winach na ognisku :D

ps. podstroić by się zdało
  8. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Po pierwsze to gita akustyczna a nie klasyczna...

Z tym nie da się nic zrobić... niestety do grania na akustycznej gitarze trzeba mieć o wiele więcej wyczucia i umiejętności niż się wydaje...
  9. JoachimK moderator globalny

Na "ogniskowe" granie żaden kompresor nie pomoże. Zawsze zabrzmi jak przy ognisku.
  10. hrryniu Użytkownik

Zawód:
    student
    Edyta Bartosiewicz- Ostatni? :p

Nie ustawiaj mikrofonu "nie precyzyjnie". Poczytaj w internecie. Możesz ustawić mikrofon przy pudle albo na wysokości otworu rezonansowego albo na wysokości 12 progu. Mozliwości wiele. Jak dobrze ustawisz brzmienie przy rejestracji to nie będziesz musiał nic robić z eq przy mixie.
  11. cielak Użytkownik

tak, dobrze zgadłeś :D a co ustawienia majka, to będę wiedział na przyszłość :) dzięki wielkie :)

Share This Page