1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

niesymetrycznie ścięte wierzchołki wave

Dyskusja w dziale 'Nagrania i edycja' rozpoczęta przez Maciej Możejko, 10 Listopad 2010.

1. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
    Hmm, ten jpg jest mały, szkoda że OP nie zamieścił wave do zassania i sprawdzenia. W załączniku przykład syntha z asymetrią i po korekcji PHA-979. Żadne opóźnienie nie zostało wprowadzone.

Załączone Pliki:

2. przemak Przyjaciel dzwiek.org

No pewnie, rada na zle ustawiony punkt pracy jest przesuniecie fazy... Czego wzgledem czego tylko, bo nie kumam? ;)
  3. JoachimK moderator globalny

PHA-979 nie jest zwykłą linią opóźniającą, działa w oparciu o transformatę Hilberta, różnie reagując na poszczególnie częstotliwości widma obrabianego sygnału. Skutkiem takiego działania a nie naprawą symetrii samą w sobie może być wytworzenie na wyjściu fali sygnału uśrednionej symetrycznie.
  4. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
    Hm, tego nie wiedziałem - ale sprawdziłem na Wiki a potem w DAW wygenerowałem falę prostokątną 1000Hz i rzeczywiście otrzymałem ten obrazek: 300px-Hilbert_transform.svg.png
    Natomiast jedną z właściwości tej transformaty jest to, że jest przekształceniem liniowym, poza tym na ucho nie słyszałem różnicy między prostokątem a jego transformatą. Faktem jest, tak jak to przykłady mp3 wyżej pokazują, że fala się symetryzuje, natomiast czy >różnie reaguje na poszczególne częstotliwości< to wydaje mi się nie ścisłe, bo niby skąd transformata ma "wiedzieć" jak na daną f reagować.

Na obrazku powyżej widać, co się dzieje z kwadratem - stąd można łatwo wysnuć wniosek, co się dzieje z falą mocno sklipowaną - np. rockowy utwór ze sklipowaną stopą i werblem - tak jak to Orban pisał, w miejscu, gdzie mamy 'clip' fali jej amplituda po przejściu przez phase rotator może "wylądować gdziekolwiek" - tutaj zawarta jest uwaga do "ostrego smażenia" masterów do radia.

EDIT: sprawdziłem też sinusa 40Hz - miałem całki 10 lat temu i nic nie pamiętam, ale sinus po PHA pozostał nienaruszony - intuicja mi mówi, że ta transformata nie zniekształca czystej funkcji sinusoidalnej.
  5. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Za bardzo wchodzisz w teorie nie mając sensownych podstaw i gdybasz...

Na chłopski rozum... jeśli poprzez cliping zostały usunięte jakieś informacje to nie ma jakiejkolwiek możliwości ich odzyskania... koniec kropka...
    Sempoo... przeciągnij kwadrat przez filtr LP i też zmieni się kształt na zbliżony sinusoidzie... na wykresie - doskonały niwelator przesteru... w rzeczywistości?? filtr :D
  6. JoachimK moderator globalny

A nawet trójkąt lub cokolwiek innego...

Jak będzie ostry filtr w obliżu częstotliwości podstawowej to teoretycznie a nawet praktycznie wyjdzie idealny sinus.
  7. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
    Wiem wiem, że z clippingiem 'prawie' nic nie zrobię* - ale raz, że OP dał bardzo malutki obraz fali a dwa - że nie dał przykładu w wave!

*jest na rynku soft, który w pewnym stopniu umie sobie poradzić z clippingiem i 'rozwinąć w górę' ścięte szczyty - mi kiedyś przy obróbce tragicznego nagrania z mikrportu pomół iZotope RX.
  8. JoachimK moderator globalny

eee, zaraz ja się ukazał - robiłem próby i tak sobie było
  9. Artur(m) Aktywny Użytkownik

Miałem o to zapytać już pół roku temu:), a teraz Maciej mi przypomniał. Miałem to samo na DIGI 003, ale raczej niewielka asymetria bez obcinania, na stopie
    Inne kanały nawet mocno wysterowane były OK. Nie wiem dlaczego pomyślałem, że wina "wnętrzności DIGI":(.
  10. Burny Użytkownik

Zawód:
    Wózkowy
    Napotkałem w przedwzmacniaczach w Firestudio Tube na takie zjawisko. Na tych dwóch, dzięki którym ten akurat model presonus Firestudio nosi nazwę "tube". Ujawnia się podczas odkręcania potencjometru Drive.
    Podłączam się pod choćby nawet czysto teoretyczne rozważanie Macieja - jaka jest tego przyczyna?
    Chętnie dowiem się od kolegów o przyczynach i skutkach nierównomiernie ściętych szczytów.

Ps. W przypadku stopy za wychylenie amlitudy można chyba "winić" niskie basowe częstotliwości w których zawarta jest energia wytworzona przez uderzenie bijaka w membranę. Myślę, że użycie filtra dolnozaporowego i podgląd amplitudy może na to wskazać.
  11. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Że tak powiem... ale na tym przecież polega saturacja... na przesterowaniu - ścinaniu wierzchołków... w oddaleniu wierzchołki mogą wyglądać na ścięte... ale w przybliżeniu mogą być zaokrąglone itd... nie muszą być też ścięte symetrycznie od góry i od dołu... różny charakter saturacji/przesteru... różny sposób ścinana wierzchołków i ich zaokrąglania...

Zdziwiłbym się gdyby rozkręcony na maska preamp i do tego lampowy nie dawałby na wyjściu "ściętego" sygnału... na tym polega saturacja i tak właśnie wygląda... to nic innego jak przester...

Dla przykładu Sonarowa wtyka TL64 TubeLeveler daje możliwość kontroli nad symetrą saturacji/przesteru/ścięcia...

Mikrofon też może sam w siebie wprowadzać saturacje...

Zauważyłem że ostatnio nagminne stało się wyciąganie "dziwnych" wniosków z oglądania waveformów i wykresów widma... najpierw trzeba łyknąć trochę teorii i wiedzy zanim zacznie się cokolwiek analizować...

Póki coś brzmi dobrze, to nie ma znaczenia jak wygląda na wykresie...
  12. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Tak, ale pytanie bylo, co powoduje NIESYMETRYCZNE obcinanie. A odpowiedz jest oczywista - uklad w klasie A "single-ended". Nie musi byc lampowy, moze rownie dobrze byc tranzystorowy (np. neve, w sumie chyba jedyna tego typu konstrukcja obecnie), byle nie byl przeciwsobny. Przedwzmacniacze na wzmacniaczach operacyjnych i inne symetryczne konstrukcje obcinaja symetrycznie, przedwzmacniacze single-ended obcinaja niesymetrycznie. Przedwzmacniacze lampowe rowniez moga byc symetryczne i wtedy beda obcinaly symetrycznie.
    Mikrofony zwykle maja jeden tranzystor, wiec obcinaja niesymetrycznie...
  13. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Sa "z definicji" niesymetryczne zrodla - trabka, stopa, wokal. Tak to po prostu "wyglada".
    Niesymetrycznosc przebiegu i niesymetryczne obcinanie to dwie rozne sprawy - to do tego i poprzedniego mojego posta ;)
  14. Burny Użytkownik

Zawód:
    Wózkowy
    Super odpowiedzi. Dzięki pany.
  15. mate_ok Aktywny Użytkownik

Zawód:
    użytkownik Protoolsa / konstruktor BlueBoardAudio
    DAW:
    Pro Tools
    Trochę w temacie siedzi również Steve Albini (wpiszcie w wiadomym portalu Percolator Pedals With Steve Albini i rzućcie okiem).
    Jak widać przester przesterowi nie równy.
    Miałem do czynienia z asymetrycznością sygnału w preampie mikrofonowym. Bez wchodzenia w szczegóły: Jeśli zasilanie jest niesymetryczne to po stopniu wzmocnienia zawsze występuje kondensator odsprzęgający sygnał. Jeśli jest wątpliwej jakości (a to zdarza się często w tanim sprzęcie) to pojawiają się takie sytuacje. Podobnie jeśli zasilanie ma być symetryczne, a w istocie nie jest (słabej jakości zasilacz). Wtedy przebieg będzie przesunięty o kilka-, kilkadziesiąt mV (chociaż i to nie jest regułą).

Tyle własnych spostrzeżeń w temacie :)

Do siego roku!
  16. Maciej Błachnio Początkujący

Zawód:
    inżynier dźwięku
    A jakby nagrywać na analoga, to nikt by nie wiedział, że overy wyszły niesymetrycznie ;) Jeszcze by się okazało, że brzmią lepiej niż normalnie. Im dalej w las, tym więcej drzew, czy jakoś tak... Chociaż z drugiej strony, na winylowej płycie igła mogłaby wyskoczyć z rowka :/

Share This Page